Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Κατασχέσεις μέσω τραπεζικών λογαριασμών

Μόλις στους 81.000 διαμορφώνεται, για την ώρα, ο αριθμός των φορολογουμένων που έσπευσαν να δηλώσουν ηλεκτρονικά στην Εφορία τους λογαριασμούς μισθοδοσίας και συντάξεων, προκειμένου να γλιτώσουν τα όποια μικροποσά από τυχόν κατασχέσεις για τα εμφανιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία. Μέσω αυτής της διαδικασίας, και με τη συνεργασία των τραπεζών, ο κρατικός μηχανισμός «σηκώνει» από τους λογαριασμούς, με συνοπτικές διαδικασίες, όχι μόνο τις όποιες ελάχιστες αποταμιεύσεις έχουν μείνει στις λαϊκές οικογένειες, αλλά και τους πετσοκομμένους μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, πρόνοιας κ.ά. που κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Από τη φοροεπιδρομή δε γλιτώνουν ούτε τα μικροποσά, που με βάση τον ισχύοντα νόμο θεωρούνται ακατάσχετα, όπως οι μισθοί και οι συντάξεις για ποσά κάτω από τα 1.500 ευρώ το μήνα. Οι τραπεζίτες, από την πλευρά τους, επιχειρούν να δικαιολογηθούν, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν την πηγή προέλευσης της κατάθεσης. Με τη ρύθμιση της ηλεκτρονικής υποβολής των καταθετικών λογαριασμών, υποτίθεται ότι θα διορθωθούν τυχόν «λάθη» και αστοχίες από την πλευρά του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Να σημειωθεί ότι τα φυσικά πρόσωπα με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές φτάνουν σήμερα στα 2 εκατομμύρια, αριθμός που απέχει κατά πολύ από τους 81.000 που υπέβαλαν σχετική δήλωση μέσω του TAXIS. Σε αυτό το πλαίσιο, ενόψει και των δόσεων τόσο για τη φορολογία εισοδήματος, όσο και για το χαράτσι του «Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων», αναμένεται να επαναληφθούν τα φαινόμενα των κατασχέσεων σε μισθούς και συντάξεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, το Δημόσιο θα μπορεί να προχωρά σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και στην απαγόρευση μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων για φοροδιαφυγή πάνω από 10.000 ευρώ, σε συνδυασμό με υποθέσεις για «ξέπλυμα χρήματος».

Ο «ενιαίος φόρος» στα ακίνητα

Από το υπουργείο Οικονομικών δρομολογείται η νέα εκκαθάριση του φόρου με «διορθώσεις στις παραμέτρους υπολογισμού» για ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περίπου 4.000 περιοχές της χώρας, οι οποίες βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα διορθωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα θα αναρτηθούν στο Taxis μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη, προκειμένου η πρώτη δόση του φόρου να καταβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη, ενώ σχεδιάζεται και η επιμήκυνση των προβλεπόμενων δόσεων από 4 που ισχύουν σήμερα σε 7 μηνιαίες δόσεις, μέχρι και το Μάρτη του 2015.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις, τα οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά που δεν θα εξοφλήσουν στις προβλεπόμενες προθεσμίες τις δόσεις του φόρου εισοδήματος και του φόρου ακινήτων, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα και τόκους που θα προσαυξήσουν σε εξωφρενικά ύψη τα εμφανιζόμενα χρέη τους. Και συγκεκριμένα κατά 11,46% για 2 μήνες καθυστέρησης και κατά 28,5% για καθυστέρηση ενός έτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ