Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014 - αριθ. φύλλου: 11920

40ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πλούσιο το πρόγραμμα του Κεντρικού Φεστιβάλ στην Αθήνα

Στις 18, 19 και 20 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον


ΣΕΛ.  11
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να καταργηθούν τώρα όλοι οι άδικοι και αντιλαϊκοί φόροι

ΣΕΛ.  3

Συντρίφτηκαν οι μισθοί της εργατικής τάξης

Τσακίζεται το βιοτικό επίπεδο των μισθωτών, ενώ ενισχύεται η συγκέντρωση της παραγωγής και του κεφαλαίου, ως αποτέλεσμα της πολιτικής διαχείρισης της κρίσης σε όφελός του

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ:

  • Το 30% των μισθωτών παίρνει μισθό κάτω από τα 600 ευρώ μεικτά. Την ίδια στιγμή, το 60% των μισθωτών έχει μισθούς κάτω των 1.100 ευρώ μεικτά.
  • Οι πιο χαμηλοί μισθοί κυριαρχούν στις νεότερες ηλικίες. Οι μισθωτοί ηλικίας από 15 έως 19 ετών έχουν μέσο μισθό μόλις 271,93 ευρώ μεικτά, ενώ 120.000 μισθωτοί ηλικίας από 20 έως 24 ετών παίρνουν μέσο μισθό 489 ευρώ μεικτά.
  • Το μέσο ημερομίσθιο των μεταναστών κυμαίνεται από 29,84 έως 25,49 ευρώ μεικτά.
  • Ενας στους τέσσερις μισθωτούς εργάζεται με μερική απασχόληση.
  • Το 0,4% του συνόλου των επιχειρήσεων απασχολεί το 1/3 του συνολικού αριθμού των μισθωτών του ΙΚΑ, ενώ το 60% του συνόλου των επιχειρήσεων απασχολεί 1 έως 2 εργαζόμενους και συγκεντρώνει μόλις το 9,67% των μισθωτών.

ΣΕΛ.  13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αρρώστησες; Θα πληρώσεις

Με τις τελευταίες υπουργικές αποφάσεις ορίζονται πλαφόν σε διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλεία ανά νομό της χώρας. Ο ΕΟΠΥΥ, μετά από αλλεπάλληλες περικοπές του προϋπολογισμού του, αφού η κυβέρνηση μειώνει συνεχώς την κρατική χρηματοδότησή του, ορίζει ένα πλαφόν στη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων και νοσηλείας κι αν ο ασφαλισμένος χρειαστεί κάποια επιπλέον εξέταση, κάποια επιπλέον υπηρεσία, θα πληρώνει απευθείας από την τσέπη του, ενώ ήδη έχει πληρώσει αφενός στο κράτος μέσω βαριάς φορολογίας, αφετέρου στον ασφαλιστικό κλάδο Υγείας μέσω ασφαλιστικών εισφορών.

Ο ΕΟΠΥΥ, λειτουργώντας ως ασφαλιστική εταιρεία, αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό και τον κρατικό τομέα και τις παρέχει στους ασφαλισμένους έχοντας ήδη προπληρωθεί απ' αυτούς από τις εισφορές τους. Αλλά ορίζει ένα ποσό το οποίο θα δαπανά ετησίως για διαγνωστικές εξετάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, που με αντίστοιχη υπουργική απόφαση ορίστηκε στα 2 δισ. ευρώ για το 2014 και άλλα τόσα για το 2015, ενώ παράλληλα οι συμμετοχές των ασθενών αυξάνονται. Τι σημαίνουν αυτά τα όρια; Οτι τις υπηρεσίες Υγείας δεν τις παρέχει με επιστημονικά - ιατρικά κριτήρια αλλά με βάση το κόστος και τα ισχνά οικονομικά του αφού πετσοκόβονται οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία, μειώνονται δραστικά οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. Ετσι μεταφέρεται το κόστος στον καθένα ασφαλισμένο, που θα χρειαστεί εξετάσεις και φάρμακα πάνω από το πλαφόν.

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις είναι μέρος μιας μακράς πορείας περιστολής της χρηματοδότησης της Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, μιας διαρκούς μείωσης των δωρεάν παροχών, μιας διαρκούς προώθησης της εμπορευματοποίησης του τομέα Υγείας, που αναγκάζει τα φτωχά λαϊκά στρώματα ή να μην έχουν υπηρεσίες Υγείας ή αν έχουν να είναι εντελώς υποβαθμισμένες. Μπορεί στην υπουργική απόφαση να αναφέρεται πως «όσες εξετάσεις υπερβαίνουν τον εγκεκριμένο αριθμό διενεργούνται δωρεάν στις δημόσιες δομές», όμως ο ΕΟΠΥΥ δεν βάζει πλαφόν μόνο στον ιδιωτικό τομέα, δεν υπάρχουν απεριόριστες παροχές από τον κρατικό τομέα. Ως αγοραστής υπηρεσιών Υγείας - αφού η Υγεία είναι πεδίο επιχειρηματικής δράσης - από τον κρατικό και τον ιδιωτικό τομέα, ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει όλες τις εξετάσεις. Με τους Κανονισμούς Παροχών κόβει διαρκώς υπηρεσίες στον ασφαλισμένο. Οι συμμετοχές σε πληρωμή διαρκώς αυξάνονται, αφού τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ από εισφορές και κρατική χρηματοδότηση μειώνονται. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα με τη φαρμακευτική δαπάνη. Η μεσοσταθμική συμμετοχή των αρρώστων για αγορά φαρμάκων, από 9% το 2009, εκτινάχτηκε σε 25% το 2013 και υπολογίζεται να φτάσει σε 32% το 2014.

Επιπλέον, σε ποιες δημόσιες δομές θα απευθυνθεί ο ασθενής για διαγνωστικές εξετάσεις; Με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ τα εργαστήρια του πρώην ΙΚΑ έκλεισαν κι επιβλήθηκε 15% συμμετοχή των ασφαλισμένων στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Τα Κέντρα Υγείας ερημώνουν χωρίς προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και χωρίς τον απαραίτητο ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό. Στα δημόσια νοσοκομεία οι αναμονές είναι πολύμηνες. Εξάλλου, και στα δημόσια νοσοκομεία οι ασθενείς πληρώνουν για εξετάσεις και νοσηλεία, είτε απευθείας, είτε μέσω του ασφαλιστικού τους ταμείου. Εφόσον ο ΕΟΠΥΥ έχει έναν κλειστό προϋπολογισμό που δεν μπορεί να τον υπερβεί και το κράτος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει επιπλέον χρηματοδότηση, πώς θα γίνονται δωρεάν όλες οι εξετάσεις; Ας μην ξεχνάμε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την οικονομική αυτοτέλεια των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε σταδιακά να πάψει εντελώς η κρατική χρηματοδότηση. Και φυσικά η τάση θα είναι η διαρκής μείωση των παροχών, το πετσόκομμα εξετάσεων και άλλων ιατρικών πράξεων που θα μπορεί να κάνει κάποιος δωρεάν. Απάντηση, η οργανωμένη λαϊκή αντεπίθεση για αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και φάρμακα, για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα Υγείας.


Κυβερνητική «σιγή ασυρμάτου» για τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών
  • Με μαζική συμμετοχή αγροτοκτηνοτρόφων πραγματοποιήθηκε, χτες, το συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και της ΠΑΣΥ Αιτωλοακαρνανίας.
  • Ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις εξαγγελίες για πενιχρές αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών.
  • Αγωνιστική απάντηση θα δώσουν οι ροδακινοπαραγωγοί Πέλλας - Ημαθίας τη Δευτέρα 25 Αυγούστου στη Νάουσα.

ΣΕΛ.  8  -  9


ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Καταγγέλλουν ενέργειες συγκάλυψης του δυστυχήματος

ΣΕΛ.  12
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
«Στον αέρα» οι εργαζόμενοι και η λειτουργία τους από 1η Σεπτέμβρη

Παιχνίδια της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και της κυβέρνησης στην πλάτη των εργαζομένων στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς συνιστούν όσα συμβαίνουν τις δύο τελευταίες μέρες σχετικά με την ανανέωση των συμβάσεών τους. Κι αυτό καθώς απομένουν μόλις 10 μέρες για την πρόσληψη των εργαζομένων, αφού αυτές οι δομές πρέπει να ξεκινήσουν να λειτουργούν από 1η Σεπτέμβρη. Οι εργαζόμενοι γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΚΕΔΕ.


ΣΕΛ.  18
Επικίνδυνο το κατ' ευφημισμόν «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο

ΣΕΛ.  5
ΗΠΑ - ΜΙΖΟΥΡΙ
Νέο θύμα αστυνομικής βίας και μπαράζ συλλήψεων

ΣΕΛ.  17

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ