Σάββατο 9 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΖΑΝΗ
Παρέμβαση του ΣΕΕΕΝ για τα εργατικά ατυχήματα

Παρέμβαση στη διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ), για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στους χώρους της ΔΕΗ που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 4 εργατών και τον τραυματισμό πολλών άλλων, σε διάστημα ενός χρόνου, πραγματοποίησε το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ).

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΕΝ Δυτικής Μακεδονίας ανέδειξαν το μέγεθος του προβλήματος, που εντάθηκε με την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της ανταγωνιστικότητας. Αναφέρθηκαν στην εντατικοποίηση της εργασίας και την έλλειψη του προσωπικού που στόχο έχει τη μείωση του κόστους, για να εξασφαλιστούν υψηλά επίπεδα κερδοφορίας για τη ΔΕΗ ΑΕ. Παράλληλα τόνισαν ότι η ελλιπής συντήρηση του εξοπλισμού, η μη τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας, που έχουν τον ίδιο στόχο, έχουν δημιουργήσει συνθήκες κόλασης για τους εργαζόμενους. Κατήγγειλαν ότι η ΔΕΗ ΑΕ χρησιμοποιεί τους εργολάβους ως όχημα προκειμένου να αποποιηθεί την ευθύνη της για το γεγονός ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι στις εργολαβίες εργάζονται σε συνθήκες μεσαίωνα χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Και προειδοποίησαν ότι οι εργαζόμενοι, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια μπροστά σε αυτήν την εγκληματική πολιτική.

Η διευθύντρια του ΛΚΔΜ, Ο. Κουρίδου, υπερασπίστηκε την πολιτική της επιχείρησης. Αρνήθηκε ότι υπάρχει έλλειμμα ασφάλειας για τους εργαζόμενους και εντατικοποίηση της εργασίας. Αν και παραδέχτηκε τη μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων, σύμφωνα με την άποψή της αυτό δεν οδηγεί σε εντατικοποίηση. Παράλληλα υπερασπίστηκε το σύστημα παρακολούθησης στα «σκληρά» του Νοτίου Πεδίου ως εγγύηση για την ιδιοκτησία της ΔΕΗ ΑΕ.

Το ΣΕΕΕΝ καλεί τους εργαζόμενους να μην περιμένουν να τους λυπηθούν αυτοί που τους αντιμετωπίζουν σαν αναλώσιμους στη μηχανή του κέρδους. Να μπουν στο δρόμο του αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής τους.

Να παλέψουν μαζί με το ταξικό κίνημα, μαζί με το ΣΕΕΕΝ και να απαιτήσουν:

Αμεση τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας.

Δημιουργία Επιθεώρησης Μεταλλείων στην Κοζάνη και ταυτόχρονη ενίσχυση της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΕΠΕ ώστε μέσα από συχνούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους σε ορυχεία και ΑΗΣ. Αμεση πρόσληψη γιατρών με πλήρες ωράριο σε όλους τους χώρους δουλειάς. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Αμεση προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και ταυτόχρονη κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

4 νεκροί εργάτες σε ένα χρόνο

Τουλάχιστον 8 σοβαρά εργατικά ατυχήματα σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο στο ΛΚΔΜ, με αποτέλεσμα το θάνατο ή το σοβαρό τραυματισμό εργατών. Πολλαπλάσια είναι τα ατυχήματα με μικροτραυματισμούς εργαζομένων που δε γίνονται γνωστά.

Θυμίζουμε τη μαύρη λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων:

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013: Νεκρός εργαζόμενος σε εργολαβία καθαριότητας στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου. Ο εργαζόμενος πήγε για δουλειά σε δύσκολες συνθήκες, αν και είχε πρόβλημα υγείας, για να μη χάσει το μεροκάματο, αφού δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει σε βασικές ανάγκες, κάτω και από το φόβο της απόλυσης.

Τρίτη 14 Γενάρη 2014: Μεγάλη κατολίσθηση στο Ορυχείο Μαυροπηγής που από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα.

Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014: Νεκρός εργαζόμενος από πνιγμό στην τεχνητή λίμνη του ΛΚΔΜ.

Κυριακή 2 Μάρτη 2014: Εργαζόμενος γλίτωσε με σπασμένα πλευρά από πτώση του χειριστηρίου στο Ορυχείο Αμυνταίου, ενώ πριν μια βδομάδα και πάλι από πτώση, αυτή τη φορά του αναδιπλωτή, γλίτωσε εργαζόμενος και αυτός με ραγισμένο σπόνδυλο.

Παρασκευή 13 Μάρτη 2014 : Νεκρός εργαζόμενος στην αρχαιολογική ανασκαφή στο Ορυχείο Αμυνταίου. Ο εργαζόμενος πέθανε από παθολογικά αίτια μέσα στο ασθενοφόρο της ΔΕΗ που τον μετέφερε στο νοσοκομείο, χωρίς γιατρό και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Τετάρτη 19 Μάρτη 2014: Παραλίγο θανατηφόρο ατύχημα στο Ορυχείο Μαυροπηγής όταν ένα ημιφορτηγό τύπου «Unimog», λόγω μηχανικού προβλήματος, κινήθηκε προς τα πίσω για 20 μέτρα και έπεσε από ύψος 8 μέτρων. Ευτυχώς ο οκταμηνίτης εργαζόμενος πήδηξε από το όχημα και σώθηκε.

Πέμπτη 17 Ιούλη 2014: Νεκρός εργαζόμενος στα «σκληρά» του Νοτίου Πεδίου, χειριστής σκαπτικού μηχανήματος.

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014: Παραλίγο θανατηφόρο ατύχημα για εργαζόμενο στα οκτάμηνα. Το φορτηγό τύπου «ΤΑΜΠΕΡ» που οδηγούσε ανετράπη με αποτέλεσμα για τον εργαζόμενο ρήξη σπλήνας (του αφαιρέθηκε) και πολλαπλά κατάγματα στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ