Τρίτη 15 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Περιοδεία Πούτιν στη Λατινική Αμερική

Σε Κούβα, Νικαράγουα, Αργεντινή και Βραζιλία βρέθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ρώσου Προέδρου παρέθεσε η Κριστίνα Κίρχνερ
Επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ρώσου Προέδρου παρέθεσε η Κριστίνα Κίρχνερ
ΑΒΑΝΑ - ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ - ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Πολυήμερη περιοδεία στη Λατινική Αμερική πραγματοποιεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στην Ουκρανία δίνουν ώθηση σε ευρύτερες ανακατατάξεις και σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων και μονοπωλιακών ομίλων.

Την Παρασκευή, ο Πούτιν έφτασε στην Αβάνα, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας Ραούλ Κάστρο. Συμφωνήθηκε ότι οι ρωσικές εταιρείες «Ροσνέφτ» και «Ζαρουμπεσνέφτ» θα συνεργαστούν με τη δημόσια κουβανική εταιρεία «Κουπέτ» στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων αργού πετρελαίου της Κούβας. Ακόμα, εκφράστηκε το ενδιαφέρον που έχουν ρωσικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στη νέα «ειδική οικονομική ζώνη» στο λιμάνι Μαριέλ, κοντά στην Αβάνα.

Πριν δύο εβδομάδες έγινε γνωστό ότι το Ρωσικό Κοινοβούλιο παρέγραψε το 90% του κουβανικού χρέους που είχε μείνει από την εποχή της ΕΣΣΔ (συνολικό ποσό 26 δισ. ευρώ).

Ο Πούτιν συναντήθηκε και με τον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο.

Στη συνέχεια, ο Ρώσος ηγέτης πραγματοποίησε μια απρογραμμάτιστη στάση στη Νικαράγουα, όπου πρόσφατα έγινε γνωστό ότι σχεδιάζεται η διάνοιξη διώρυγας που θα συνδέει Ειρηνικό και Ατλαντικό Ωκεανό και αντικειμενικά θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά στη διώρυγα του Παναμά. Σε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Πρόεδρος της χώρας Ντανιέλ Ορτέγκα τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μέρος στις πρωτοβουλίες της Ρωσίας για τη διατήρηση της ειρήνης σε όλο τον πλανήτη και στις περιοχές της».

Επιχειρηματικές συμφωνίες στην Αργεντινή

Στο Μπουένος Αϊρες, ο Ρώσος Πρόεδρος συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, υπογραμμίζοντας ότι επιδίωξη της Μόσχας είναι «η ενίσχυση των επιχειρηματικών και δημιουργικών επαφών και η προώθηση της περαιτέρω αλληλεπίδρασης στη διεθνή αρένα». Συμπλήρωσε επιπλέον ότι η Ρωσία πάντα στηρίζει τη λύση της αντιπαράθεσης σχετικά με την κυριαρχία στα νησιά Φώκλαντ (που στην Αργεντινή είναι γνωστά ως «Μαλβίνας»), που σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο θα έπρεπε να βρεθεί με απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Αργεντινής και Βρετανίας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «ITAR-TASS», και ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα, μετά από παρέμβαση της Κίρχνερ.

Υπογράφτηκαν και συζητήθηκαν πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες, μεταξύ των οποίων: Η ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας «Ροσατόμ» θέλει να αναλάβει την κατασκευή τρίτου εργοστασίου της εταιρείας «Ατούτσα». Η ρωσική «Silovye Mashiny» θα προμηθεύσει με τουρμπίνες υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Πούντα Νέγρα. Ακόμα, υπογράφτηκαν συμφωνίες για να εκπέμπει το ρωσικό δίκτυο «Ρωσία σήμερα» στην Αργεντινή, για την έκδοση και μεταφορά καταδικασμένων σε φυλάκιση κλπ.

Σημασία έχει όμως και η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας που προωθούν οι δυο πλευρές, προς το παρόν «με προμήθεια στρατιωτικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών μεταφοράς φορτίου στην Αργεντινή για κοινή εργασία στην Ανταρκτική», όπως ανέφερε ο Πούτιν.

Τέλος, στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ευρασιατική Οικονομική Ενωση, που ιδρύθηκε πρόσφατα από Ρωσία - Λευκορωσία - Καζακστάν, ενδιαφέρεται να ενισχύσει την οικονομική της συνεργασία με την «κοινή αγορά» της «Μερκοσούρ».

Σήμερα, ο Βλ. Πούτιν θα λάβει μέρος στις εργασίες της Συνόδου των BRICS που ολοκληρώνονται αύριο στη Βραζιλία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ