Τρίτη 15 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Διευρύνει τη στρατιωτική της παρουσία στην Αφρική

Στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» γαλλικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν και σε Μαυριτανία, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρα, Τσαντ

Μάρτης 2013: Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας «επιθεωρεί» στρατιώτες στο Μάλι
Μάρτης 2013: Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας «επιθεωρεί» στρατιώτες στο Μάλι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Η Γαλλία όχι μόνο δεν τερματίζει την ιμπεριαλιστική επέμβαση «Serval» στο Δυτικοαφρικανικό Μάλι, όπως ισχυρίστηκαν την Κυριακή ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο υπουργός Αμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, αλλά τη μετασχηματίζει, μετονομάζοντάς την σε «Barkhane» και τη διευρύνει σε πέντε χώρες της ευρύτερης περιοχής του Σαχέλ της Αφρικής, με πρόσχημα την «οριστική» αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της δράσης ακραίων ισλαμικών οργανώσεων...

Η εξέλιξη σημαίνει σχεδόν διπλασιασμό των περίπου 1.700 Γάλλων στρατιωτών που συμμετείχαν από το Γενάρη του 2013 στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Βόρειο Μάλι, με πρόσχημα τη δράση ακραίων ισλαμιστών και αυτονομιστών Τουαρέγκ (αλλά με απώτερο στόχο τον έλεγχο σημαντικών πλουτοπαραγωγικών πηγών, όπως το ουράνιο, που εποφθαλμιά για την ομαλή λειτουργία πυρηνικών σταθμών του γαλλικού ενεργειακού ομίλου «Areva»).

Στη νέα επιχείρηση, που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τις επόμενες μέρες, θα συμμετάσχουν πλέον 3.000 Γάλλοι στρατιώτες, εκ των οποίων οι 1.000 θα παραμείνουν στο Βόρειο Μάλι και οι άλλοι θα αναπτυχθούν σε περιοχές της Μαυριτανίας, της Μπουρκίνα Φάσο, του Νίγηρα και του Τσαντ.

Το στρατηγείο της νέας γαλλικής ιμπεριαλιστικής επιχείρησης θα είναι στην πρωτεύουσα του Τσαντ, Ντζαμένα, και θα ενισχυθεί με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μαχητικών αεροπλάνων, στρατιωτικών ελικοπτέρων, μεταγωγικών φορτηγών και αεροπλάνων...

Διαβεβαιώσεις για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Στο μεταξύ, σε χτεσινή του συνέντευξη, ο Ολάντ σημείωσε: «Η σφραγίδα που θέλω να αφήσω ως το τέλος της θητείας μου είναι ότι δεν χάθηκε ούτε λεπτό για τις μεταρρυθμίσεις». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το «Σύμφωνο Ευθύνης» με τις επιχειρήσεις (βλέπε μέτρα μείωσης «εργατικού κόστους») είναι βασική του προτεραιότητα.

«Η μέθοδός μου είναι ο διάλογος, που τον θεωρώ απαραίτητο», είπε και συμπλήρωσε: «Σε μια δεδομένη στιγμή όμως, εγώ είμαι αυτός που αποφασίζει. Αποφασίζω, γιατί ξέρω ότι η αναμονή είναι πάρα πολύ μεγάλη».

Οπως σημείωσε, βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2014 θα είναι οι «μεταρρυθμίσεις» στην Υγεία (με στόχο π.χ. τη μείωση των «υπέρογκων» - όπως θεωρούνται - φαρμακευτικών δαπανών), αλλά και στην Κοινωνική Ασφάλιση (όπου ήδη πρόσφατα αποφασίστηκε μείωση εργοδοτικών εισφορών).

Μεταξύ άλλων, ο Ολάντ ανέφερε ότι είναι υπέρ του δικαιώματος ψήφου των ξένων στις τοπικές εκλογές, κάτι που απαιτεί όμως συνταγματική μεταρρύθμιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ