Πέμπτη 10 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Από την ανάπτυξη στον τουρισμό δεν κερδίζουν όλοι

Η μεγαλοεργοδοσία πανηγυρίζει για τις αυξημένες αφίξεις, αλλά οι εργαζόμενοι του κλάδου στενάζουν

Από τη χτεσινή παρέμβαση στον ΣΕΤΕ
Από τη χτεσινή παρέμβαση στον ΣΕΤΕ
Συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα των εργαζομένων στον τουρισμό που οξύνονται, σε μια περίοδο που αυξάνουν οι αφίξεις τουριστών και ο τζίρος των μεγαλοξενοδόχων, έδωσε χτες το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Νομού Αττικής.

Η συνέντευξη συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση χτες από το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) των στοιχείων για το πρώτο εξάμηνο του 2014. Σύμφωνα με αυτά, καταγράφεται αύξηση 17,1% ή 760.000 επιπλέον διεθνείς αφίξεις τουριστών σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι. Αθροίζοντας όλα τα μέσα άφιξης των τουριστών, ο ΣΕΤΕ εκτιμάει ότι θα ξεπεράσουν το 2014 τα 19 εκατ., ενώ σε επιπλέον 2,2 εκατ. υπολογίζει τις αφίξεις της κρουαζιέρας.

Στην Αθήνα καταγράφονται περίπου 400.000 περισσότερες αφίξεις (αύξηση 32,8%) και εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί ο στόχος των μεγαλοξενοδόχων για 750.000 επιπλέον αφίξεις. Αύξηση πάνω από 20% παρουσιάζουν τα αεροδρόμια Χανίων (24,1%), Σαντορίνης (26%), Καλαμάτας (58,5%) και Σάμου (22,1%).

Συντριβή μισθών και δικαιωμάτων

Στον αντίποδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Συνδικάτο:

  • Για τους 700.000 εργαζόμενους των κλάδων που σχετίζονται με τον τουρισμό, οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 40% και το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος» κατά 36%. Ο μέσος μισθός δεν ξεπερνάει τα 600 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό «κόστος εργασίας» για το 2013 φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ, μόλις στο 6,15% των χρημάτων που υπολογίζουν να εισπράξουν φέτος οι μεγαλοεργοδότες του τουρισμού (13 δισ. ευρώ)!
  • Η ανασφάλιστη δουλειά ξεπερνά το 60%, ιδιαίτερα στον επισιτισμό.
  • Η απλήρωτη δουλειά σπάει κόκαλα. Χιλιάδες εποχικοί δεν έχουν πληρωθεί ούτε τη σεζόν του 2012.
  • Δεκάδες χιλιάδες εργάζονται με προγράμματα μαθητείας, που βέβαια ούτε ασφαλίζονται, ούτε ξεπερνούν τα 400 ευρώ μισθό, στην καλύτερη περίπτωση,
  • Δέκα χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται με την «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας» που υλοποιεί ο ΣΕΤΕ και πληρώνονται εξ ολοκλήρου από το κράτος και το ΕΣΠΑ, μετά το τέλος του προγράμματος.
  • Στα 20 μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Αθήνας εργάζονται 2.700 λιγότεροι εργαζόμενοι από ό,τι πριν 20 χρόνια (ποσοστό σχεδόν 40%).
  • Η διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (συμβάσεις μιας ημέρας, δουλεμπορικά συνεργεία, μερική απασχόληση, 4ωρα κ.ά.) έχουν κάνει κάτεργα τους χώρους δουλειάς.
  • Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με ανεπαρκείς ως ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με ωράρια που ξεπερνούν τις ανθρώπινες αντοχές.

Με βάση τα παραπάνω, το Συνδικάτο ιεραρχεί στη δράση του την υπογραφή ΣΣΕ σε επισιτισμό και τουρισμό, στο ύψος των συμβάσεων του 2009. Παλεύει για να σταματήσει κάθε προσπάθεια να εφαρμοστεί η δεκάωρη δουλειά, όπως προβλέπει η ΣΣΕ που υπέγραψε η ξεπουλημένη ηγεσία της Ομοσπονδίας. Συνεχίζει την προσπάθεια να αναδείξει το τεράστιο χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα κ.ά.

Διαμαρτυρία στον ΣΕΤΕ

Ακολούθησε διαμαρτυρία στον ΣΕΤΕ, όπου αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συναντήθηκε με το γενικό διευθυντή του συνδέσμου των εργοδοτών. Από τους συνδικαλιστές αναδείχτηκε το ζήτημα της άμεσης πληρωμής των εργαζομένων με τη λεγόμενη επιταγή εισόδου στην εργασία («Βάουτσερ»), για τους οποίους ο νόμος προβλέπει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Ως αποτέλεσμα, καταλήγουν να δουλεύουν για μήνες χωρίς μισθό. Ο εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ δεσμεύτηκε να θέσει το θέμα στο ΔΣ.

Το Συνδικάτο έθεσε επίσης το ζήτημα των μισθών και των συμβάσεων, με τον εκπρόσωπο των εργοδοτών να απαντάει ότι υπεράνω όλων είναι η «ανταγωνιστικότητα» σε διεθνές επίπεδο και πως οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται μέσα σ' αυτά τα πλαίσια. Το Συνδικάτο προειδοποίησε με κλιμάκωση, σε συντονισμό με άλλα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία σε όλη τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ