Πέμπτη 10 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διαμαρτυρίες των ΕΒΕ για φοροληστεία και κατασχέσεις

Συγκεντρώσεις χτες στο υπουργείο Οικονομικών και έξω από το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών στη Θεσσαλονίκη

Από τη συγκέντρωση έξω από ΚΕΑΟ στη Θεσσαλονίκη
Από τη συγκέντρωση έξω από ΚΕΑΟ στη Θεσσαλονίκη
Με ταυτόχρονες κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αυτοαπασχολούμενοι από διάφορους κλάδους και μικροί ΕΒΕ, διαμαρτυρήθηκαν χτες για τη φοροληστεία που τους εξοντώνει, για τις οφειλές στον ΟΑΕΕ που τους πνίγουν και αφήνουν χιλιάδες συναδέλφους τους χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για τις απειλές της Εφορίας και τις κατασχέσεις που αυξάνονται.

Στην Αθήνα, οι Επιτροπές Αγώνα στα ταξί, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, το Σωματείο Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Τρίτονων Φορτηγών Ελαφρών Μεταφορών ΔΧ Αττικής και άλλοι, διοργάνωσαν συγκέντρωση το πρωί έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι τη φοροεξόντωσή τους με τους νόμους 4172, 4174, 4223 και το νέο Κώδικα δεοντολογίας με τους οποίους: Καταργήθηκε το αφορολόγητο. Επιβλήθηκε φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Επιβλήθηκαν τέλη επιτηδεύματος και αλληλεγγύης σε όλους τους επαγγελματίες. Επιβάλλεται στη μικρή επιχείρηση να έχει λογιστή σε καθημερινή βάση, μιας και τα πρόστιμα που προβλέπονται ακόμα και για την πιο απλή παράλειψη είναι εξοντωτικά.

Ταυτόχρονα, τα χρέη προς το Δημόσιο συσσωρεύονται μαζί με τους φόρους και τα χαράτσια και οδηγούν σε πλειστηριασμούς σπιτιών, ενώ υλοποιείται και το μέτρο για κατασχέσεις με ηλεκτρονικό τρόπο από τραπεζικούς λογαριασμούς. Ολα αυτά, διαμορφώνουν ένα εξοντωτικό πλαίσιο λειτουργίας της μικρής επιχείρησης. Ηδη, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι βρίσκονται στα όρια της εξόντωσης με τα νέα μέτρα και τα πρόστιμα.

Από την κινητοποίηση στην Αθήνα
Από την κινητοποίηση στην Αθήνα
«Κανείς μας δεν πιστεύει ότι με 10.000 ευρώ εισόδημα και 5.000 ευρώ φόρο θα έχουμε μέλλον, αν τώρα δεν οργανώσουμε την πάλη μας», αναφέρουν ενδεικτικά οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί. Αντιπροσωπεία των αυτοαπασχολούμενων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, στον οποίο επέδωσε υπόμνημα με τα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης.

Μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ, οικογενειακό στα 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος. Απαγόρευση των κατασχέσεων για χρέη στο Δημόσιο και τις τράπεζες. Ακόμα, απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από μέρος ή και το σύνολο των χρεών όταν πιστοποιηθεί η μερική ή και πλήρης αδυναμία αποπληρωμής τους, αντίστοιχα. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν χτες στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών και στη συνέχεια στον ΟΑΕΔ, στο ΙΚΑ και το ΤΣΜΕΔΕ. Συμμετείχαν επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, μαζί με εργαζόμενους, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους από τον κλάδο των κατασκευών και δικηγόρους, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και στην ΠΑΣΕΒΕ. Οπως κατήγγειλαν, το επόμενο διάστημα αναμένονται 220.000 ειδοποιητήρια με κατασχέσεις για οφειλές στον ΟΑΕΕ!

Την κινητοποίηση οργάνωσαν ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων (ΣΜΑΕΘ), ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Επιπλοποιών (ΣΒΕΘ), ο Εμπορικός Σύλλογος Ευόσμου (ΕΣΕ), το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, το Σωματείο Δερμάτινων Γουναρικών (ΣΔΓΘ) οι αγωνιστικές συσπειρώσεις των κλαδικών σωματείων, που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, το Σωματείο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες, και η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών.

Εξω από το ΚΕΑΟ, κατήγγειλαν τη λειτουργία του ως ενός επιπλέον μηχανισμού εκβιασμού και κατασχέσεων. Επιπλέον, σημείωσαν ότι η μεγάλη και μακροχρόνια ανεργία, η δουλειά χωρίς εργασιακά δικαιώματα, οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, τα τσακισμένα μεροκάματα, η ανασφάλιστη εργασία, η αβάσταχτη φορολογία και τα χαράτσια, επιδεινώνουν την κατάσταση της λαϊκής οικογένειας.

Μεταξύ άλλων, απαίτησαν: Κατάργηση του ΚΕΑΟ. Να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας. Αποποινικοποίηση των οφειλών. Πάγωμα των χρεών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Αφαίρεση των τόκων, των προσαυξήσεων και των προστίμων. Να μειωθούν δραστικά οι εισφορές. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επίδομα ανεργίας σε όλους που κλείνουν τις επιχείρησης τους από αδυναμία συνέχισης, αλλά και σε όλους τους ανέργους, για όλο το διάστημα της ανεργίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ