Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέα επικίνδυνα πλαφόν στη συνταγογράφηση

Τα όρια για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών απέχουν κατά πολύ από τις πραγματικές τους ανάγκες

Στα επικίνδυνα για τη ζωή των αρρώστων «παιγνίδια» με τα πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων, επανέρχεται η συγκυβέρνηση, με στόχο η καθαρή Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη (ΔΦΔ) να μην υπερβεί τα 2,019 δισ. ευρώ, όπως συμφώνησε με την τρόικα.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, έγινε ο «καθορισμός ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας και καθορισμός ορίου δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων» (ΦΕΚ Β' 1976/1.7.2014). Ειδικότερα το πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ είναι ανά ειδικότητα, ανά αριθμό ασθενών, τον μήνα του έτους και τη γεωγραφική περιοχή! Παράλληλα, καθορίζει τα κατώτατα όρια συνταγογράφησης γενοσήμων.

Η ΗΔΙΚΑ έχει ήδη ενσωματώσει τα όρια αυτά στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ενημερώνει καθημερινά τον γιατρό για την ύπαρξη ή όχι υπέρβασης, καθώς και το ποσοστό αυτής, υπολογίζοντας σε ημερησία βάση τον αριθμό των διαφορετικών ασθενών και τον προκαθορισμένο μέσο όρο δαπάνης αυτών. Εξαιρείται των ορίων η συνταγογράφηση που αφορά χρόνιους νεφροπαθείς τελικού σταδίου, καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια, μεταμοσχευθέντες, καρκινοπαθείς, θαλασσαιμικούς και πάσχοντες από κυστική ίνωση.

Στην Υπουργική Απόφαση επαναλαμβάνεται η υποχρέωση των φαρμακοποιών να γνωστοποιήσουν στον ασφαλισμένο κατά την εκτέλεση της συνταγής τα φάρμακα με τη χαμηλότερη τιμή (γενόσημα) και το ποσοστό συμμετοχής που του αντιστοιχεί. Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει σε μηνιαία βάση τα δεδομένα εκτέλεσης συνταγών ανά φαρμακοποιό, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ μπορεί να θεσπίζει κίνητρα και αντικίνητρα για τους φαρμακοποιούς σε σχέση με το πόσα γενόσημα προωθούν από τα φαρμακεία τους.

Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι το πλαφόν που προβλέπεται για πολλές κατηγορίες ασθενών, υπολείπεται κατά πολύ από τις πραγματικές τους ανάγκες. Για παράδειγμα, στους καρδιολόγους έχει ορισθεί πλαφόν 35-40 ευρώ το μήνα ανά ασθενή, για τους πνευμονολόγους γύρω στα 60 ευρώ, για τους ενδοκρινολόγους 60 ευρώ. Για τους παθολόγους ο μέσος όρος είναι 55 ευρώ. Επίσης, δεν έχει προβλεφθεί διαφοροποίηση σε εξειδικευμένες παθήσεις, όπως για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης ή οι αιματολογικές παθήσεις, οι οποίες έχουν υψηλό κόστος συνταγογράφησης.

Παρόμοια πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων είχαν επιβληθεί με αποφάσεις του τέως υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντού στις αρχές του χρόνου (ΦΕΚ 3117/Β/9.1.2013 και 433/7.1.2014, αντίστοιχα). Την ισχύ εκείνων των αποφάσεων ανέστειλε (Απρίλης 2014) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Τέλος, τους φόβους της για λουκέτο στα 37 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, με ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη. Αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Οι φόβοι μας προκύπτουν, αφενός μεν από το άρθρο 43 του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου που αναφέρει ότι με Υπουργική Απόφαση μεταφέρονται οι φαρμακοποιοί του ΕΟΠΥΥ στον ΕΟΦ, αφετέρου από την απόφασή σας να διοχετευτεί όλος ο τζίρος (650 εκ. ευρώ) των φαρμάκων υψηλού κόστους στα ιδιωτικά φαρμακεία. Σημειωτέον ότι αυτό είναι και το μοναδικό αντικείμενο των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ