Τρίτη 8 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΡΩΣΙΑ
«Στρατηγικής σημασίας» η ολοκλήρωση του αγωγού «Σάουθ Στριμ»

ΣΟΦΙΑ.--

Επισημάνσεις σχετικά με τη «μεγάλης σημασίας» ολοκλήρωση του σχεδίου κατασκευής του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ» στη Βουλγαρία έκανε χτες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι, στη διάρκεια της συνάντησής του στη Σόφια με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που ολοκληρώνει σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη με αφορμή τα 134 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.

Ωστόσο, ο απερχόμενος πρωθυπουργός εξήγησε στο Ρώσο αξιωματούχο ότι δεν οφείλεται στη Βουλγαρία η προσωρινή διακοπή των έργων κατασκευής του αγωγού εντός της βουλγαρικής επικράτειας, αλλά στις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με πρόσχημα την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στη διαδικασία ανάθεσης-αναδοχής. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες τους περασμένους δώδεκα μήνες για την πρόοδο ενός «στρατηγικού σχεδίου που είναι από τα πιο σημαντικά στη χώρα» και ότι η υλοποίηση του οποίου «ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Βουλγαρίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Αναφερόμενος στην κρίση της Ουκρανίας, ο Ορεσάρσκι εξέφρασε τη βούλησή του να συνεισφέρει «με κάθε τρόπο στην εξομάλυνση της κατάστασης», στη βάση της τήρησης των κανόνων «του διεθνούς δικαίου, της εγγύησης της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», αλλά και της ανάληψης εποικοδομητικής στάσης εκ μέρους των ουκρανικών αρχών.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με το Βούλγαρο ομόλογό του Κρίστιαν Βιγκένιν, ο Ιβάνοφ επανέλαβε ότι ο αγωγός «Σάουθ Στριμ» δεν υπάγεται στο Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ, γιατί οι διμερείς συμβάσεις για την κατασκευή του αγωγού υπογράφτηκαν πριν την έγκρισή του. Σημείωσε ότι η νέα αυτή ευρωπαϊκή νομοθεσία δε θα έπρεπε να εφαρμόζεται αναδρομικά, θυμίζοντας ότι «βασική αρχή του διεθνούς δικαίου είναι να μην έχουν αναδρομική ισχύ οι νομοθετικές αλλαγές».

Στη Μόσχα και ο Σέρβος πρωθυπουργός

Ο αγωγός «Σάουθ Στριμ» και θέματα που συνδέονται με την από κοινού υλοποίηση μεγάλων έργων σε Ενέργεια και υποδομές βρέθηκαν στο επίκεντρο επαφών που ξεκίνησε χτες στη Μόσχα ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Μετά τη συνάντηση του Σέρβου αξιωματούχου με το Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο τελευταίος δήλωσε (σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιτάρ Τας) πως οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να υπογράψουν τις επόμενες λίγες μέρες συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα δε θα πρέπει να πολιτικοποιηθεί γιατί πρόκειται για ένα αμοιβαίως επωφελές έργο.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, σημείωσε ότι απομένουν μόνο τεχνικά ζητήματα που αφορούν στον αγωγό «Σάουθ Στριμ» και ότι η επίλυσή τους θα γίνει το επόμενο διάστημα. Οπως σημείωσε, η Σερβία θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, «δίχως ωστόσο να διαλύσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξύνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός(2014-12-06 00:00:00.0)
Η ΕΕ επικροτεί την αναστολή κατασκευής του αγωγού «Σάουθ Στριμ»(2014-08-21 00:00:00.0)
Υπογράφηκε η συμφωνία για τον «South Stream»(2014-07-10 00:00:00.0)
Προώθηση του αγωγού «Σάουθ Στριμ»(2011-03-23 00:00:00.0)
Ενίσχυση ενεργειακών συνεργασιών(2010-06-08 00:00:00.0)
Ενας νέος δρόμος κινδύνου(2008-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ