Τρίτη 8 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
Στην Κίνα μαζί με επιχειρηματίες

Υπογράφτηκαν συμφωνίες εκατομμυρίων μεταξύ κεφαλαίων των δύο χωρών

Από την υποδοχή της Μέρκελ στο Πεκίνο
Από την υποδοχή της Μέρκελ στο Πεκίνο
ΠΕΚΙΝΟ.--

Με στρατιωτικές τιμές έγινε δεκτή στο Πεκίνο η Γερμανίδα ηγέτιδα Αγκέλα Μέρκελ που από την Κυριακή πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη χώρα, με τη συνοδεία εκπροσώπων μεγάλων γερμανικών πολυεθνικών.

Κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μεταξύ άλλων κάλεσε σε δημιουργία περισσότερων κοινοπραξιών κινεζικών και γερμανικών κεφαλαίων, ειδικά στον τομέα των Κατασκευών. Από τη μεριά της η Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία θα βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον ώστε να προσελκύει περισσότερες κινεζικές εταιρείες και ότι πρέπει να γίνονται συστηματικά διμερείς διαπραγματεύσεις για τη συνεργασία σε βιομηχανία, αεροναυπηγική, αεροδιαστημική, κοινωνική ασφάλιση.

Η Μέρκελ είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, που μεταξύ άλλων υπογράμμισε - σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» - ότι «η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη έχει δημιουργήσει μια σύνθετη κατάσταση με καλά, αλλά και άσχημα νέα», προσθέτοντας ότι «και η κινεζική οικονομία επίσης είναι αντιμέτωπη με την πίεση μιας ύφεσης».

Στη διάρκεια των συναντήσεων μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών υπογράφτηκαν μια σειρά επιχειρηματικές συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Μία από αυτές αφορά την ευρωπαϊκή κατασκευαστική εταιρεία αεροσκαφών EADS που πρόκειται να κατασκευάσει για λογαριασμό του Πεκίνου 100 ελικόπτερα αξίας πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης η γερμανική αεροπορική εταιρεία «Lufthansa» υπέγραψε συμφωνία για τη δημιουργία μιας νέας «κοινής προσπάθειας» με την «Air China». Ακόμα, συμφωνήθηκε η δημιουργία νέας μονάδας για την αυτοκινητοβιομηχανία «Wolkswagen» και η δημιουργία «εκο-πάρκου» στο παραθαλάσσιο Τσινγκντάο (με κτίρια «ενεργειακά αποδοτικά»).

Το ταξίδι αποτελεί μία ακόμα απόδειξη του ενδιαφέροντος που έχει η κινεζική αγορά και για το γερμανικό κεφάλαιο. Τη Γερμανίδα καγκελάριο συνοδεύουν στην Κίνα εκπρόσωποι μονοπωλίων, όπως Deutche Bank, «Siemens», «Infineon» (ηλεκτρονικοί υπολογιστές) «Commerzbank», «Lufthansa».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ