Τρίτη 8 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Παζάρια για ΑΟΖ, ενεργειακά και δυνατότητες για παραπέρα «μπίζνες»

Τα παζάρια μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας με επίκεντρο τις ΑΟΖ, τα ενεργειακά, τη συνδιαχείριση πόρων, τις «μπίζνες» σε Εμπόριο και Τουρισμό, όπως και ο «σταθεροποιητικός» ρόλος που φιλοδοξούν να παίξουν οι δύο κυβερνήσεις για την εμπέδωση της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης» στην ευρύτερη περιοχή, αποτυπώνονται ανάγλυφα στη συνέντευξη που παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στην τουρκική αγγλόφωνη εφημερίδα «Hurriyet Daily News».

Ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «σε μια εποχή αβεβαιότητας και περιφερειακής αστάθειας στην ανατολική Μεσόγειο, η ελληνοτουρκική συνεργασία είναι ένα μείζον επίτευγμα που πρέπει να διαφυλαχθεί, επειδή είναι ένας σταθεροποιητικός παράγων για ολόκληρη την περιοχή».

«Είναι θετικό το γεγονός», συνέχισε, «ότι έχουμε φθάσει στο σημείο όπου, ακόμη κι αν διαφωνούμε, μπορούμε να συζητούμε πράγματα με πολιτισμένο τρόπο σε όλα τα επίπεδα, ενώ αναζητούμε επίσης τρόπους για να αναβαθμίσουμε τη διμερή συνεργασία μας σε όλους τους τομείς - ιδιαίτερα στην Ενέργεια, το Εμπόριο, τον Τουρισμό και τις επενδύσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι οι δυο χώρες έχουν πραγματοποιήσει ήδη δύο συναντήσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, είπε: «Πιστεύω πως η τρίτη συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους (...) και πως θα είναι παραγωγική, εφόσον ακολουθήσουμε νέες οδούς πρακτικής συνεργασίας και επιταχύνουμε την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν ήδη επιτευχθεί».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Ελληνας ΥΠΕΞ δήλωσε πως οι Ελληνοκύπριοι περιμένουν μια «θετική απάντηση» από τους Τουρκοκυπρίους στις πρόσφατες προτάσεις: «Στην παρούσα φάση περιμένουμε μια ανταλλαγή προτάσεων από τις δύο πλευρές για όλα τα θέματα των συνομιλιών, όπως έχει συμφωνηθεί. Πιστεύουμε επίσης πως θα ήταν θετικό αν υπήρχε μια ευνοϊκή απάντηση από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων και από την πλευρά της Τουρκίας στις πολύ εποικοδομητικές προτάσεις που έγιναν από τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη για την υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, επικεντρώνοντας στο άνοιγμα της Αμμοχώστου».

Στο πλαίσιο δε των συνδιαλλαγών μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, σημείωσε πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα της Κύπρου για τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ: «Η εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας και η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία θα δώσουν σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει συστηματικά και ειλικρινώς αυτή την προοπτική, εφόσον η Τουρκία ανταποκριθεί στις ενταξιακές υποχρεώσεις της».

«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου -και ιδιαίτερα τουΔικαίου της Θάλασσας (βλ. ΑΟΖ)- και η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο ζήτημα της Κύπρου, σε συμφωνία με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα μπορούσε πραγματικά να αλλάξει την περιφερειακή κατάσταση, καθιστώντας την Ανατολική Μεσόγειο πόλο περιφερειακής σταθερότητας που θα μπορούσε να συμβάλει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Θα προωθούσε επίσης την ανάπτυξη, θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας και θα συνέβαλε στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ