Κυριακή 4 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
Ιφιγένεια Βαμβακίδου

Ιστορικός, Πρόεδρος Τμήματος Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Εκλογές 2014: ΚΚΕ και απλά μαθήματα ιστορίας στην οικονομική κρίση.

Από τα μαθήματα ιστορίας και πολιτικής φιλοσοφίας αντλούμε υλικό και επιχειρήματα για την πολιτική υποστήριξη του ΚΚΕ στις εκλογές:

  • Ιστορικά «μιλώντας», στα Χειρόγραφα 1844, ο Karl Marx δηλώνει μια αλλαγή που σημαίνει ότι μετά το έργο του Feuerbach αρχίζει η θετική, ουμανιστική και φυσιοκρατική κριτική.
  • Στα Χειρόγραφα, το ερευνητικό και αναλυτικό ενδιαφέρον μετατοπίζεται από το πεδίο της καθαρής θεωρίας στο πεδίο της θετικής κριτικής της πολιτικής οικονομίας.
  • Μέσω της προβληματικής του ουμανιστικού φυσιοκρατισμού του Feuerbach, ο Karl Marx ολοκληρώνει την Κριτική της Εγελιανής Φιλοσοφίας του Κράτους και του Δικαίου (1843).
  • Σύγχρονα «μιλώντας» στο διαχρονικό θεατρικό μονόλογο του Χάουαρντ Ζιν, «Ο Μαρξ στο Σόχο» παρακολουθούμε τις οικονομικές θεωρίες του Μαρξ που έχουν σπάσει το φράγμα του χρόνου και είναι επίκαιρες. Ενα έργο με εντάσεις, με συγκινησιακή λειτουργία που ανατρέπεται από κωμικά στοιχεία. Πρόκειται για ένα έργο που προσελκύει ανθρώπους όλων των τάξεων.
  • Ο Μαρξ επιστρέφει για να αποδείξει πως οι ιδέες του δεν έχουν πεθάνει. Οι άνθρωποι με τους οποίους έζησε, αγάπησε και διαφώνησε παρελαύνουν μέσα από την παράσταση σαν να είναι παρόντες. Γνώριζε ότι κάποιοι θα παρερμηνεύσουν τις ιδέες του, αλλά τεκμηρίωσε την παρακμή του καπιταλισμού, ώστε κάτι νέο να βγει από όλα αυτά.

Και αν αυτή του η πεποίθηση ακούγεται ριζοσπαστική, ας θυμηθούμε πως «ριζοσπαστικός» σημαίνει ότι ασχολείσαι με τη ρίζα ενός προβλήματος. To ΚΚΕ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ με τους πολίτες - εμάς. Υπάρχει πιο επαναστατική πράξη από το να λες την αλήθεια στους ψηφοφόρους;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ