Πέμπτη 24 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αντιδράσεις για την υποκριτική «αναπλήρωση» μαθημάτων

Αντιπροσωπεία γονιών κι εκπαιδευτικών στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα
Αντιπροσωπεία γονιών κι εκπαιδευτικών στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα
Με αντιδράσεις από μαθητές και εκπαιδευτικούς που βλέπουν ότι η κυβέρνηση τιμωρεί τους μαθητές για τις κινητοποιήσεις τους, ξεκίνησε χτες για πρώτη φορά το μέτρο της «αναπλήρωσης» των διδακτικών ωρών μέσα στις διακοπές του Πάσχα.

Να αποσυρθεί η εγκύκλιος για την αναπλήρωση ζήτησαν χτες το πρωί σε συνάντησή τους με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής γονείς και εκπαιδευτικοί. Αντιπροσωπεία της ΑΣΓΜΕ, της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Ενώσεων Γονέων και εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας αναδεικνύοντας τον τιμωρητικό χαρακτήρα του μέτρου και τα πραγματικά ελλείμματα στα σχολεία. Ζήτησαν παράλληλα να εξεταστούν οι μαθητές της Α' Λυκείου όπως και τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς τράπεζα θεμάτων, και να εξεταστούν οι μαθητές όλων των τάξεων του Λυκείου σ' αυτά που έχουν διδαχτεί και όχι σ' αυτά που θα έπρεπε να έχουν διδαχτεί.

Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Διευθυντής δήλωσε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα, αν και ο ίδιος εξέφρασε τη συμφωνία του με την πολιτική που ακολουθείται. Σύμφωνα με εκπροσώπους των γονιών, δεν αρνήθηκε ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν κενά στα σχολεία τα οποία είπε ότι θα καλυφθούν...

Με αποχή και καταλήψεις των σχολείων τους απάντησαν οι μαθητές σε σχολεία που αποφασίστηκε χτες να λειτουργήσουν στο πλαίσιο της αναπλήρωσης, ενώ οι καθηγητές πραγματοποίησαν τρίωρες στάσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την Ενωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου που το προηγούμενο διάστημα είχε προχωρήσει σε πρωτοβουλίες ανάδειξης του ζητήματος μαζί με την ΕΛΜΕ, Συλλόγους Γονέων και αντιπροσωπείες μαθητικών συμβουλίων, από τα 26 σχολεία που ήταν προγραμματισμένα ν' ανοίξουν χτες, τα 14 που είναι και τα πολυπληθέστερα παρέμειναν κλειστά.

Υποκρισία από το υπουργείο

Λόγω ελλείψεων εκπαιδευτικών, λόγω της διαθεσιμότητας των καθηγητών των ΕΠΑΛ ή ακόμα και λόγω έλλειψης πετρελαίου σε σχολεία της Β. Ελλάδας, φέτος ήταν πολλά τα σχολεία που έχασαν διδακτικές ώρες. Ωστόσο το υπουργείο Παιδείας έβαλε στο στόχαστρο τους αγώνες προσπαθώντας να περάσει στους μαθητές ότι έχουν «συνέπειες». «Εθιμική γάγγραινα» χαρακτήρισε χτες τις καταλήψεις μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου, λέγοντας ότι γίνονται συνήθως αναίτια ή είναι υποκινούμενες στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Ταυτόχρονα, ανακάλεσε τις προχτεσινές του δηλώσεις ότι θα κινηθεί πειθαρχική διαδικασία για τους καθηγητές που δε θα προσέλθουν για αναπλήρωση, λέγοντας ότι δεν αφορά τις ώρες της στάσης εργασίας, αλλά την αδικαιολόγητη απουσία από το σχολείο.

Επιχείρησε για μία ακόμη φορά να εμφανίσει τους εκπαιδευτικούς σαν απρόθυμους ν' αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες, κάνοντας λόγο για «σκοτεινό» πρόσωπο του συνδικαλισμού σε ό,τι αφορά τις στάσεις εργασίας της ΟΛΜΕ. Ωστόσο οι Σύλλογοι Διδασκόντων, στο πλαίσιο της δικής τους αρμοδιότητας κι ευθύνης, την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών την έχουν αντιμετωπίσει επανειλημμένα και αποτελεσματικά. Σύμφωνα δε με τη μέχρι τώρα εμπειρία, δύο ή τρεις μέρες μαθημάτων αναπληρώνονται με ευκολία, χωρίς παράταση σχολικού έτους ή μαθήματα μέσα στις γιορτές του Πάσχα. Ομως είναι καθαρό ότι στόχος του υπουργείου δεν είναι η αναπλήρωση, αλλά να τιμωρήσει και να λειτουργήσει αποτρεπτικά για μελλοντικές κινητοποιήσεις...

Και αστυνομία σε σχολείο

Αντιδρώντας στην τιμωρητική λογική και υποκρισία του υπουργείου, οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Λουτρακίου αρνήθηκαν χτες να μπουν για μάθημα, μετά από απόφαση της γενικής τους συνέλευσης. Και, σύμφωνα με το Τομεακό Συμβούλιο Κορινθίας της ΚΝΕ, στο σχολείο κατέφτασε η αστυνομία. Το ΤΣ της ΚΝΕ καταγγέλλει ότι, «στην κατεύθυνση του κυβερνητικού αυταρχισμού με την ανοχή του διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η αστυνομία κλήθηκε να πάρει τα στοιχεία από μαθητές» και δηλώνει ότι στηρίζει το δίκαιο αγώνα των μαθητών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελλείψεις εκπαιδευτικών πέντε μήνες μετά την έναρξη της χρονιάς!(2018-01-18 00:00:00.0)
Εντονες αντιδράσεις για την εγκύκλιο αναπλήρωσης διδακτικών ωρών(2014-04-12 00:00:00.0)
Σε αποδιοργάνωση η τεχνική εκπαίδευση(2013-09-13 00:00:00.0)
Τρομοκρατία και απειλές σε μαθητές και εκπαιδευτικούς(2011-09-30 00:00:00.0)
Τώρα άνοιξαν οι "λογαριασμοί" μας(1999-02-09 00:00:00.0)
Μάθημα αλά Αρσένη(1997-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ