Τετάρτη 23 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κρούσμα κοροναϊού MERS εντοπίστηκε στην Ελλάδα

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη ΜΕΘ της Α' Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» ο 69χρονος που πάσχει από βαρύ σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, εξαιτίας κοροναϊού MERS. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, πρόκειται για εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από MERS-κοροναϊό στον εν λόγω ασθενή, Ελληνα, μόνιμο κάτοικο Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα στις 17/4/2014 από την Τζέντα.

Ο νέος αυτός ιός δεν έχει άμεση συγγένεια με κανέναν από τους υπόλοιπους γνωστούς κοροναϊούς αλλά συνοδεύεται από νόσο με σημαντική θνητότητα. Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν αναφερθεί από το Σεπτέμβρη του 2012 έως τις 17 Απρίλη 2014 συνολικά 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 93 έχουν καταλήξει. Τα κρούσματα προέρχονται από τις χώρες: Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ιορδανία, Ομάν, Κουβέιτ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Τυνησία και Μαλαισία. Το περιστατικό που εντοπίστηκε στην Ελλάδα είναι το 10ο κρούσμα λοίμωξης από MERS-κοροναϊό στην Ευρώπη.

Τα μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένα κρούσματα εμφανίζουν κυρίως οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, με πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Σύμφωνα με γενετικές και επιδημιολογικές μελέτες, πιθανώς ο ιός να έχει ξεκινήσει από τις νυχτερίδες, να πέρασε στη συνέχεια στις καμήλες σε περιοχές της αραβικής χερσονήσου και στη συνέχεια να πέρασε στον άνθρωπο.

Στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα, καθώς δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε ειδική θεραπεία για το νέο ιό και λόγω της μεγάλης θνητότητας που προκαλεί - το 50% των ασθενών που προσβάλλονται καταλήγουν - έχει ιδιαίτερη σημασία ο περιορισμός μετάδοσης του MERS-κοροναϊού. Τα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται είναι η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Αραβική Χερσόνησος).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ