Σάββατο 22 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Επικυρώθηκε η πολιτική σύνδεση με την ΕΕ
  • Στο στόχαστρο της ΕΕ και οι Γεωργία και Μολδαβία
  • Κυρώσεις κατά αξιωματούχων και αποφυγή σοβαρών οικονομικών κυρώσεων

Ο πρωθυπουργός της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου με τους πάτρωνές του της ΕΕ
Ο πρωθυπουργός της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου με τους πάτρωνές του της ΕΕ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΙΕΒΟ.-- Το ζήτημα της στήριξης της πραξικοπηματικής κυβέρνησης της Ουκρανίας (των φιλοευρωενωσιακών, εθνικιστικών και ναζιστικών δυνάμεων) και της καταδίκης της Ρωσίας για την ενσωμάτωση της Κριμαίας μετά το δημοψήφισμα ήταν αυτά που κυριάρχησαν τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ των «28» που ολοκληρώθηκε χτες.

Υπογραφή σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας και έρχεται αντιλαϊκή λαίλαπα με συμβολή και ΔΝΤ

Ολοι οι ηγέτες των αστικών κυβερνήσεων και η ελληνική, της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αποφάσισαν να στηρίξουν τη νέα αστική εξουσία στο Κίεβο και υπέγραψαν το λεγόμενο πολιτικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσης, λέγοντας ότι τα επόμενα τμήματα της συμφωνίας που περιλαμβάνουν οικονομικές και εμπορικές σχέσεις αφέθηκαν για μετά τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Μάη. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου, αυτό γίνεται για να «προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, για να εξασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα των μειονοτήτων», η υποτίθεται «αναλογική εκπροσώπηση στην κυβέρνηση, να ερευνηθούν καταγγελίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να καταπολεμηθεί ο εξτρεμισμός». Δηλαδή πρώτα οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές άνδρωσαν τους φασίστες, άλλωστε ο αντικομμουνισμός είναι η ιδεολογία τους, και τώρα ...βλέπουν έλλειμμα δημοκρατίας, όπως ψέλλισε και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντ. Σαμαράς, στη συνέντευξή του μετά τη Σύνοδο.

Ταυτόχρονα, από τις αποφάσεις των «28» γίνεται καθαρό ότι θα επιχειρηθεί από τώρα και μέχρι να εκλεγεί η νέα κυβέρνηση να προχωρήσουν σε συνεργασία με το ΔΝΤ «διαρθρωτικές αλλαγές, περιλαμβανομένης της πάλης ενάντια στη διαφθορά, η διεύρυνση της διαφάνειας όλων των δημοσιονομικών πράξεων». Σημειώνεται ότι θα υπάρξει συντονισμός ΕΕ - ΔΝΤ για «οικονομική βοήθεια», δηλαδή έρχονται σειρά αντιλαϊκών μέτρων προκειμένου να ενισχυθεί η καπιταλιστική κερδοφορία.

Στο κείμενο εντελώς υποκριτικά λέγεται από τους ιμπεριαλιστές που έχουν αιματοκυλίσει τον πλανήτη ότι «στον 21ο αιώνα δεν υπάρχει χώρος για αλλαγή των συνόρων μέσω της δύναμης της πυγμής και της επιβολής».

Πάντως, ο πρωθυπουργός της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου Αρσένι Γιάτσενιουκ εξέφρασε κατά την υπογραφή της πολιτικής συμφωνίας την ικανοποίησή του, γιατί «η Ουκρανία μοιράζεται τις αξίες της ΕΕ και μαζί με τους διεθνείς εταίρους του μπορεί να πάει μπροστά».

Ταυτόχρονα σημειώνεται ρητά ότι η ΕΕ προτίθεται να υπογράψει συμφωνίες σύνδεσης και με τη Γεωργία και τη Μολδαβία, όχι αργότερα από τον Ιούνη του 2014. Αυτή η τακτική είναι σίγουρο ότι θα οξύνει περαιτέρω την αντιπαράθεση και τον ανταγωνισμό της ΕΕ με την καπιταλιστική Ρωσία, που βλέπει να απειλείται ο ζωτικός της χώρος.

Κατά τα άλλα, η ΕΕ πρόσθεσε τα ονόματα άλλων 12 Ρώσων και Ουκρανών στη λίστα των προσώπων (συνολικά πρόκειται για 33) στους οποίους επιβάλλει κυρώσεις - απαγόρευση έκδοσης βίζας και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Ανάμεσά τους είναι και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν και δύο συνεργάτες του Προέδρου της Ρωσίας.

Σε ό,τι αφορά οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας υπάρχει επιφυλακτικότητα και στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, καθώς αυτές λόγω των σχέσεων των μονοπωλιακών ομίλων θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στους ίδιους. Ετσι προς το παρόν μένουν στις προειδοποιήσεις για οικονομικά μέτρα.

Οι «28» πάντως ακύρωσαν την προγραμματισμένη για τις 3 Ιούνη Σύνοδο Κορυφής με τη Ρωσία. Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν την ταχεία ανάπτυξη της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει δική της αποστολή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η απάντηση της Ρωσίας

Η Ανω Βουλή επικύρωσε και τυπικά την ενσωμάτωση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της αυτόνομης πόλης της Σεβαστούπολης στη Ρωσική Ομοσπονδία και το ίδιο έκανε και στο τυπικό τελετουργικό ενώπιον των δυο σωμάτων της Βουλής και ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν. Ο υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ χαρακτήρισε τις ως τώρα κυρώσεις ως παράνομες και μη παραγωγικές, ενώ είπε ότι στις χτεσινές κυρώσεις δεν θα απαντήσει. Προηγουμένως είχε επιβάλει αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις κατά εννέα αξιωματούχων των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν και ο πρόεδρος της Βουλής επίσης ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ.

Πάντως ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ουκρανία οφείλει στη Ρωσία συνολικά 16 δισ. δολάρια και ότι θα πρέπει να αποπληρώσει το δάνειο των 11 δισ. δολαρίων στη Ρωσία, γιατί η συμφωνία με βάση την οποία η Μόσχα παρείχε φθηνό φυσικό αέριο θα πάψει να ισχύει. Χτες και δεύτερος οίκος αξιολόγησης, ο «Fitch», μετά τον «Standard & Poor's» υποβάθμισε τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας από σταθερές σε αρνητικές, ενώ οι εταιρείες «Visa Inc» και «MasterCard Inc» διέκοψαν τις υπηρεσίες σε πολλές ρωσικές τράπεζες. Και από ό,τι φαίνεται τέτοιες ενέργειες, που η ρωσική πλευρά δεν θεωρεί και πολύ σημαντικές, θα συνεχιστούν.

Πάντως, πέρα από την Κριμαία, όπου σταδιακά αποχωρούν οι Ουκρανοί από τις διάφορες βάσεις, ένταση επικρατεί σε πολλές ανατολικές περιοχές όπου ρωσόφωνοι σηκώνουν ζήτημα για δημοψηφίσματα αντίστοιχα με της Κριμαίας. Η Ρωσία προς το παρόν λέει ότι θα υπερασπιστεί αυτούς τους πληθυσμούς με διπλωματικά και πολιτικά μέσα. Ωστόσο, πυκνώνουν οι προετοιμασίες για ΝΑΤΟικά γυμνάσια, το επόμενο διάστημα, πολλών χωρών που συνορεύουν με την Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ