Σάββατο 22 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΑΙΣΙΑ
Στα «τυφλά» οι έρευνες για το χαμένο αεροσκάφος

Από τις έρευνες στον Ινδικό Ωκεανό
Από τις έρευνες στον Ινδικό Ωκεανό
ΚΑΜΠΕΡΑ - ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Στο σκοτάδι παρέμειναν χτες για 14η μέρα οι έρευνες για τον εντοπισμό του χαμένου Μπόινγκ 777 των μαλαισιανών αερογραμμών και των πιθανών συντριμμιών. Αεροπλάνα και πλοία από Ινδία, Κίνα, Αυστραλία, ΗΠΑ, Νορβηγία, Βρετανία και Νέα Ζηλανδία άρχισαν να χτενίζουν χτες εντατικά επί ώρες μια αχανή περιοχή 25.000 τ. χλμ. στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, μολονότι ο αντιπρόεδρος της αυστραλιανής κυβέρνησης, Γουόρεν Τρας δεν απέκλεισε διόλου το ενδεχόμενο τα δύο μεγάλα κομμάτια που είχαν θεαθεί από δορυφόρο στα μέσα του μήνα να έχουν πλέον βυθιστεί, καθώς στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες με βασικά χαρακτηριστικά τη θαλασσοταραχή, τη χαμηλή ορατότητα και τις καταιγίδες...

Την ίδια άποψη συμμερίστηκε χτες και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ, ο οποίος από την Παπούα Νέα Γουινέα, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, δηλώνοντας πως ο τελευταίος ήταν συντετριμμένος από το μυστήριο που καλύπτει την τύχη του Μπόινγκ 777 των μαλαισιανών αερογραμμών, καθώς η πλειοψηφία των 239 επιβατών ήταν Κινέζοι. Πρόσθεσε ότι η περιοχή των 25.000 τ. χλμ. είναι από την άποψη των σωστικών ερευνών από τις δυσκολότερες στον πλανήτη, αλλά διαβεβαίωσε ότι εάν υπάρχει κάτι εκεί τότε θα βρεθεί...

Το ίδιο 24ωρο επανήλθε στο προσκήνιο της δημοσιότητας το σενάριο που φέρει το χαμένο Μπόινγκ να έχει καταρριφθεί από τους Αμερικανούς, όταν φερόμενοι επίδοξοι αεροπειρατές προσπάθησαν να το χρησιμοποιήσουν σαν πύραυλο για να πλήξουν την αμερικανική ναυτική βάση των ΗΠΑ στην ατόλη Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό. Ο Μαλαισιανός υπουργός Μεταφορών Ντατούκ Σερί Χισαμουντίν Τουν Χουσεΐν κληθείς να σχολιάσει το παραπάνω σενάριο απέκλεισε (σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Borno Post») το ενδεχόμενο το αεροσκάφος να είχε αποπειραθεί προσγείωση στη ναυτική στρατιωτική βάση. Αυτή η υπόθεση τροφοδοτήθηκε πριν από λίγες μέρες, όταν οι Μαλαισιανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχαν αφαιρεθεί αρχεία δεδομένων από τον εξομοιωτή πτήσης που είχε στο σπίτι του ο κυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφος και στον οποίο, βεβαίως, υπήρχε και σχέδιο προσγείωσης στο αεροδρόμιο της αμερικανικής βάσης στο Ντιέγκο Γκαρσία.

Στο μεταξύ, οι συγγενείς των Κινέζων επιβατών του Boeing 777 της Malaysia Airlines που αγνοείται από τις 8 Μάρτη εξέφρασαν και χτες την οργή τους όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Πεκίνο με εκπροσώπους των μαλαισιανών αρχών, τους οποίους κατηγορούν ότι κωλυσιεργούν. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Lido» του Πεκίνου, ξεκίνησε σε τεταμένο κλίμα με συγγενείς των Κινέζων επιβατών να απαιτούν από τους Μαλαισιανούς αξιωματούχους να σηκωθούν όρθιοι για να συστηθούν, ενώ φωνές και αποδοκιμασίες συνόδευαν τις δηλώσεις του εκπροσώπου των πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων που εστάλησαν στο Πεκίνο από την Κουάλα Λουμπούρ. Μεταξύ αυτών ήταν ο πρεσβευτής της Μαλαισίας στην Κίνα, δύο αξιωματούχοι της πολιτικής αεροπορίας της Μαλαισίας, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος και ένας πιλότος Μπόινγκ 777.

«Το αεροπλάνο έκανε αναστροφή, όμως το αρνιόσασταν και γι' αυτό χάσατε πολύ χρόνο», κατήγγειλε ένας άλλος συγγενής. Αρκετοί από τους δεκάδες συγγενείς των αγνοουμένων μιλώντας σε ΜΜΕ εμφανίστηκαν πεπεισμένοι ότι η εξαφάνιση του Μπόινγκ ήταν αποτέλεσμα «συνωμοσίας» που εξύφανε η Μαλαισία και άλλοι, ότι υπήρξε δολιοφθορά στο μοιραίο Μπόινγκ για πολιτικούς λόγους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ