Τρίτη 11 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Συνεχίζονται οι λαϊκές διαδηλώσεις

Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας είναι από τα μεγαλύτερα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής
Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας είναι από τα μεγαλύτερα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής
ΣΑΡΑΓΕΒΟ--.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις χιλιάδων διαδηλωτών σε Σαράγεβο, Μόσταρ, Λίβνο, Μπουγκόινα και Γκόραζντε ενάντια στις πολιτικές που εντείνουν την ανεργία, τη φτώχεια δυσκολεύουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας. Ως χτες το απόγευμα, δεκάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είχαν πραγματοποιηθεί σε Σαράγεβο (έξω από το καμένο, από την Παρασκευή, προεδρικό μέγαρο) και σε κεντρικές περιοχές αστικών κέντρων. Σε κάποιες από αυτές τις διαδηλώσεις, πλήθη πολιτών φώναξαν συνθήματα και υπέρ της παραίτησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, λίγες ώρες αφότου ο πρωθυπουργός της χώρας, Νέρμιν Νίκσιτς, απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία» και «αποκατάσταση του διαλόγου» μεταξύ των θεσμών εξουσίας...

Αντίθετα, στο Μπίχατς δεν έγινε διαδήλωση επειδή ικανοποιήθηκε το αίτημα διαδηλωτών για παραίτηση του επικεφαλής της κυβέρνησης του καντονιού Ούνσκι - Σάνσκι, Χάμντι Λίποβατς. Πέρα από τον Λίποβατς, παραιτήθηκαν χτες και οι επικεφαλής των καντονιών της Τούζλα, Σεάντ Τσούσβιτς, Ζένιτσα - Ντομπόι, Μουνίμπ Χουσεϊνάγκιτς, και του Σαράγεβο, Σουάντ Ζελίκοβιτς.

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, κάλεσε χτες τους ηγέτες της χώρας να εξετάσουν δήθεν «τα αίτια της ανησυχίας των πολιτών» ενώ αυτά βρίσκονται στην υπεράσπιση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που κυριάρχησε μετά τη διάλυση, από ΝΑΤΟ και ΕΕ, της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Παράλληλα, ο Βαλεντίν Ιντσκο, «ύπατος εκπρόσωπος» του ΟΗΕ, απείλησε με αύξηση του αριθμού των στρατιωτών της ΕΕ στη Βοσνία, σε περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση της κατάστασης.

Αλληλεγγύη στο λαό από ΠΑΜΕ και ΠΣΟ

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο βοσνιακό λαό που αγωνίζεται «ενάντια σε πολιτικές που εντείνουν την ανεργία, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη φτώχεια, για τα δικαιώματά του για δουλειά, αξιοπρεπή ζωή, κοινωνικά ασφαλιστικά δικαιώματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Καταγγέλλει ακόμη τη «βίαιη στάση της βοσνιακής κυβέρνησης και των αστυνομικών δυνάμεων που επιτέθηκαν στους διαδηλωτές τραυματίζοντας εκατοντάδες».

Αλληλεγγύη στον αγώνα του βοσνιακού λαού εξέφρασε με μήνυμά της και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία σημειώνοντας ότι «οι πρώτες διαδηλώσεις ξεκίνησαν από τους απολυμένους εργάτες ιδιωτικοποιημένων εργοστασίων που κήρυξαν πτώχευση» και την ανεργία που φθάνει και το 45%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μία χώρα διαιρεμένη στα τρία...(2006-07-16 00:00:00.0)
Οι κάλπες «έβγαλαν» ψήφο διαμαρτυρίας και αποχή...(2002-10-08 00:00:00.0)
Λεζάντα(1997-08-09 00:00:00.0)
Πρόγραμμα εκπαίδευσης των μουσουλμάνων(1996-05-11 00:00:00.0)
Η "διπλωματία" της απειλής για τη... συμφωνία(1996-02-10 00:00:00.0)
Συλλήψεις Σερβοβόσνιων αξιωματικών(1996-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ