Τρίτη 11 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Στο επίκεντρο των στρατιωτικών επεμβάσεων Γερμανίας και ΗΠΑ

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Το ενδεχόμενο έγκρισης μίας νέας στρατιωτικής αποστολής της Γερμανίας στη Σομαλία αναδεικνύουν πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ», με αφορμή την αφρικανική περιοδεία της νέας υπουργού Αμυνας, Ούρσουλα φον ντεν Λάιεν σε Σενεγάλη και Μάλι την περασμένη βδομάδα.

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες του περιοδικού, η υπουργός Αμυνας εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκρίνει την αποστολή μιας γερμανικής στρατιωτικής δύναμης και στο Μογκαντίσου, πέρα από τη συμμετοχή Γερμανών στρατιωτικών αξιωματούχων σε αποστολή της ΕΕ στη Σομαλία (EUTM Somalia), που αφορά αμιγώς τη στρατιωτική εκπαίδευση περίπου 3.500 Σομαλών στρατιωτών σε στρατόπεδα στην Ουγκάντα. Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι οι πρώτοι Γερμανοί στρατιωτικοί θα μπορούσαν να αρχίσουν μια αποστολή εκπαιδευτικού χαρακτήρα τον Απρίλη.

Στα τέλη Γενάρη η Ούρσουλα φον ντε Λάιεν είχε υποστηρίξει την ενίσχυση των γαλλικών ιμπεριαλιστικών αποστολών σε Μάλι και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με Γερμανούς στρατιώτες, φανερώνοντας την πολιτική βούληση του Βερολίνου για ενίσχυση και διεύρυνση της συμμετοχής σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Αφρική και όχι μόνο. Το πρόσχημα και πάλι μπορεί να είναι τα «ανθρώπινα δικαιώματα» αλλά ο στόχος είναι το άνοιγμα του δρόμου για τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων και την εκμετάλλευση του πλούτου της Αφρικής και άλλων περιοχών.

Τέλος, χτες, το αγγλόφωνο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV διαπίστωσε πως μέσα στους τελευταίους μήνες υπάρχει «σημαντική αύξηση» των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Σομαλία, καθώς η Ουάσιγκτον φαίνεται να «αξιοποιεί» στο έπακρο την πολύνεκρη επίθεση Σομαλών ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» σε εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι της Κένυας, εξαπολύοντας είτε μυστικές αποστολές Αμερικανών κομάντος είτε επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα βομβαρδιστικά, που προκαλούν συχνά θύματα μεταξύ αμάχων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδια αναδιάταξης των στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ(2022-02-17 00:00:00.0)
«Η Ευρώπη πρέπει να μάθει και τη "γλώσσα της ισχύος"» στη διεθνή σκηνή(2019-11-15 00:00:00.0)
Μεγάλες δυνατότητες - σφοδροί ανταγωνισμοί στην τεράστια και πλούσια «μαύρη ήπειρο»(2017-06-17 00:00:00.0)
Ευρωενωσιακές ιμπεριαλιστικές αποστολές κόντρα σε ανταγωνιστές(2014-03-29 00:00:00.0)
Εντείνει τη στρατιωτική παρουσία στην Αφρική και όχι μόνο(2014-02-09 00:00:00.0)
Επίσκεψη της νέας υπουργού Αμυνας της Γερμανίας(2013-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ