Κυριακή 9 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΙΝΑ
Δανειακή επέκταση, σημάδια επιβράδυνσης

Η επιβράδυνση που εμφανίζουν οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας απασχολούν τους αστούς αναλυτές, παράλληλα με τις αυξανόμενα ανησυχητικές αναφορές σχετικά με την κατάσταση που βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα της χώρας, αλλά και τα ερωτήματα για το κατά πόσο οι αρχές της χώρας είναι σε θέση να ελέγξουν τη μεγάλη δανειακή επέκταση που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχουν σήμερα εκτιμήσεις που αποτιμούν την επέκταση των κινεζικών τραπεζών τα τελευταία πέντε χρόνια μεταξύ 14 και 15 τρισ. δολαρίων, ποσό τέτοιο που, αν συμβεί το παραμικρό «ατύχημα», θα μπορούσε να προκαλέσει ανεξέλεγκτες συνέπειες πολύ πέραν της κινεζικής οικονομίας.

Υπενθυμίζουμε ότι στα μέσα του περασμένου Γενάρη μόλις την τελευταία στιγμή αποτράπηκε η πρώτη στην ιστορία της Κίνας κατάρρευση του ντόπιου επενδυτικού ταμείου «China Credit Trust Co.», αξίας 500 εκατ. δολαρίων, καθώς, όπως είχε ανακοινώσει η διοίκησή του, ήταν πιθανό στις 31 Γενάρη που έληγε μια κατηγορία επενδυτικών προϊόντων να μην ήταν σε θέση να πληρώσει τους κατόχους τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής εταιρείας «Markit», που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή, ο τομέας υπηρεσιών στην Κίνα κατέγραψε το Γενάρη το χαμηλότερο ρυθμό μηνιαίας αύξησης τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, ο λεγόμενος δείκτης υπευθύνων παραγγελιών (PMI) στον τομέα υπηρεσιών έπεσε στο 50,7 από 50,9 που ήταν τον περασμένο Δεκέμβρη, με τη βάση του 50 να οριοθετεί τη συρρίκνωση από τη μεγέθυνση.

Παράλληλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων που καταγράφει το «Reuters», η κινέζικη οικονομία το 2014 θα αυξηθεί με ρυθμό 7,4%, που μπορεί να είναι πολύ πιο υψηλός σε σχέση με άλλες ισχυρές οικονομίες, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και το χαμηλότερο ποσοστό το οποίο έχει εμφανίσει η Κίνα τα τελευταία 24 χρόνια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ