Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προς αναζήτηση ενδοαστικού συμβιβασμού

Εθνικιστικές και φασιστικές ομάδες σε στρατιωτικό σχηματισμό χτες στο Κίεβο
Εθνικιστικές και φασιστικές ομάδες σε στρατιωτικό σχηματισμό χτες στο Κίεβο
ΚΙΕΒΟ.--

Η ΕΕ, διά της επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, που βρίσκεται από την Τρίτη το βράδυ και πάλι στην ουκρανική πρωτεύουσα, εντείνει τις προσπάθειες για την επίτευξη ενδοαστικού συμβιβασμού στην παρατεταμένη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενδεχόμενο που παζαρεύουν και οι δύο πλευρές. Η σύγκρουση αυτή είναι απολύτως ξένη με τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, αφού σχετίζεται με τις συμμαχίες των καπιταλιστών. Η αξιωματούχος της ΕΕ, πάντως, είπε ότι μια βδομάδα θα αφιερωθεί στη «βοήθεια» στην Ουκρανία, ενώ προαναγγέλλει και οικονομικό «πακέτο βοήθειας».

Η Αστον συναντήθηκε πρώτα με τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο (Πανουκρανική Ενωση για τη Μεταρρύθμιση), Αρσένι Γιάτσενιουκ («Πατρίδα» της φυλακισμένης για διαφθορά πρώην πρωθυπουργού Γ. Τιμοσένκο) και Ολεγκ Τιάγκνιμποκ (εθνικιστικό κόμμα «Ελευθερία»). Ο Βιτάλι Κλίτσκο, έκανε έκκληση στην ΕΕ να μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις, κάτι που ανακοινώθηκε ότι θα γίνει τις επόμενες μέρες, ενώ στο Κίεβο μεταβαίνει και ο επίτροπος διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, που σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «βοήθεια» στην Ουκρανία για «μεταρρυθμίσεις» μπορεί να γίνει σε συνεργασία της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Επίσης, η Αστον συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, Β. Γιανουκόβιτς, και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις υπήρξε κοινή αναζήτηση «τρόπων εξομάλυνσης και προώθησης οικονομικών μεταρρυθμίσεων, όπως και της ανάγκης πλήρους διερεύνησης των περιστατικών βίας κατά τις διαδηλώσεις».

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, επίσης έκανε παρέμβαση καλώντας τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς για «διάλογο» και «λογικό συμβιβασμό, για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση».

Εν τω μεταξύ, ο Β. Γιανουκόβιτς θα συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή, κατά την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι. Την ίδια στιγμή, η ρωσική κυβέρνηση ανησυχεί για την καθυστέρηση των ουκρανικών πληρωμών για το αγορασμένο ρωσικό φυσικό αέριο. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ουκρανικό νόμισμα, γρίβνα, σημείωσε νέα μεγάλη πτώση έναντι των δυτικών νομισμάτων, ξεπερνώντας το συμβολικό όριο των 9 γρίβνα για ένα δολάριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πυκνώνουν οι ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις προς αναζήτηση ενδοαστικού συμβιβασμού(2014-02-09 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση(2014-02-04 00:00:00.0)
Ελιγμοί και απόπειρες πολιτικού συμβιβασμού(2014-01-29 00:00:00.0)
Συγκρούσεις, τελεσίγραφα και παζάρια(2014-01-24 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι οδομαχίες στο Κίεβο(2014-01-22 00:00:00.0)
Απροκάλυπτες πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ(2013-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ