Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ - ΕΝΔΟΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΠΑΛΗ
Διαρκείς αφορμές για αντεγκλήσεις

ΤΟΚΙΟ.--

Η λεγόμενη «σφαγή της Ναντζίνγκ» «δεν έγινε ποτέ», δήλωσε το στέλεχος του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου της Ιαπωνίας NHK Ναόκι Χουακούτα, αναζωπυρώνοντας την ιαπωνικο-κινεζική «κόντρα» που καλά κρατεί τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η «σφαγή της Ναντζίνγκ» αφορά στις βιαιότητες που έγιναν μετά την κατάληψη της κινεζικής πόλης Ναντζίνγκ από τον ιαπωνικό στρατό το Δεκέμβρη του 1937, τις οποίες οι κινεζικές αρχές συνδέουν με το θάνατο 300.000 ανθρώπων.

Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί κλιμακώνονται σε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου ιμπεριαλιστικά κέντρα «διασταυρώνουν» τα ξίφη τους για την κυριαρχία σε κλάδους, για τους οποίους η περιοχή παρέχει συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως η Ενέργεια, το Εμπόριο αλλά και η Αλιεία. Σ' αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται οι καθημερινές αντεγκλήσεις ανάμεσα σε πολλά από τα κράτη της περιοχής, αλλά και η «κινητικότητα» που υπάρχει τόσο όσον αφορά στις στρατιωτικές ασκήσεις και τους εξοπλισμούς όσο και στις εδαφικές διαφορές σε Νότια και Ανατολική Κινεζική Θάλασσα. Οπως όλα δείχνουν, η Ιαπωνία είναι έτοιμη και για συνταγματική αναθεώρηση που θα άρει τους όποιους περιορισμούς είχαν τεθεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εκτός συνόρων.

Πριν από μερικές μέρες, το κρατικό πρακτορείο της ΛΔ Κορέας KCNA ανέφερε σε άρθρο του: «Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στον μανιακό φασίστα Χίτλερ, που πολέμησε τους κομμουνιστές για να δικαιολογήσει έναν άλλο πόλεμο, και τον ριψοκίνδυνο Αμπε που χρησιμοποιεί την αντιπαράθεση με την Βόρειο Κορέα για να δικαιολογήσει τις νέες στρατιωτικές φιλοδοξίες της Ιαπωνίας».

Το σίγουρο είναι ότι, τόσο παρασκηνιακά όσο και ανοιχτά, οι διεργασίες για τη διαμόρφωση των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων δίνουν και παίρνουν. Χαρακτηριστική είναι η αρθρογραφία που παρουσιάζει «εύθραυστη» πλέον την πολύχρονη συνεργασία ΗΠΑ - Ιαπωνίας, σημειώνοντας ότι αυτό αναγκάζει την Ιαπωνία να ενισχύσει το στρατό και να αλλάξει το Σύνταγμά της, αναζητώντας πιο στενούς συμμάχους σε κράτη όπως η Ινδία, η Αυστραλία αλλά και η Ρωσία. Ως αιτίες της ιαπωνικής ανησυχίας εμφανίζονται οι αμερικανο-κινεζικές οικονομικές σχέσεις αλλά και η θέση της αμερικανικής οικονομίας στην παγκόσμια πυραμίδα που «χάνει έδαφος»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ