Πέμπτη 23 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΣ
Σύναξη κεφαλαιοκρατών και πολιτικών τους εκπροσώπων

Οι εργασίες του 44ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που αυτοπροσδιορίζεται ως μη κερδοσκοπική οργάνωση, άρχισαν χτες και αναμένεται να ολοκληρωθούν το Σάββατο. Πρόκειται για μια συνάντηση όπου καπιταλιστές, διευθυντικά στελέχη μονοπωλιακών ομίλων και πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου από κάθε γωνιά της Γης συναντιούνται στο Νταβός της Ελβετίας, για να ανταλλάξουν απόψεις για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και διεθνή ζητήματα με ιδιαίτερη βαρύτητα. Το Φόρουμ αυτό ιδρύθηκε το Γενάρη του 1971 με συντονιστικό ρόλο να παίζει ο οικονομολόγος καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Κλάους Σβάμπ, γεννημένος στη Γερμανία και γιος Ελβετού βιομήχανου, ενώ ως μέλη του καταγράφονται πάνω από 1.000 από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο, μονοπώλια που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς και κλάδους.

Στη φετινή διοργάνωση το κεντρικό ζήτημα είναι «ο ανασχεδιασμός του κόσμου: επιπτώσεις για την κοινωνία, την πολιτική και την οικονομία» και περιλαμβάνει 250 συζητήσεις με μεγάλη γκάμα θεμάτων, με πιο βασικά αυτά για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, τις νέες τεχνολογίες και τις τάσεις στα συστήματα Υγείας και Εκπαίδευσης. Οπως βαρύγδουπα ανακοινώνεται, θα αναζητηθούν προτάσεις για τη διέξοδο από τη συντονισμένη καπιταλιστική κρίση, για την ανακατανομή εισοδήματος και την προστασία του περιβάλλοντος. Στο Νταβός έχει ανακοινωθεί ότι θα συμμετάσχουν πάνω από 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, η Πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, λόγω πρόσφατου ατυχήματος στο σκι, δε θα παραβρεθεί, θα είναι ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε και άλλοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, όπως η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρ. Λαγκάρντ ή ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ιδιαίτερη σημασία έχει και η συμμετοχή του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ρουχανί.

Πάντως, ο Κλάους Σβαμπ, εκ των ιδρυτών του φόρουμ, δηλώνει ότι αναμένει νέες ιδέες και πρωτοβουλίες, για να υπάρξει επανεκκίνηση της καπιταλιστικής οικονομίας, που εκτιμά ότι ακόμα «υποφέρει από χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης». Στο φόρουμ, επίσης, συμμετέχουν και περίπου 30 λεγόμενες μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που συμβάλλουν και αυτές στην προσπάθεια «εξανθρωπισμού» του καπιταλισμού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ