Πέμπτη 23 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εντείνεται η σύγκρουση

Από τις συγκρούσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα
Από τις συγκρούσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα
ΚΙΕΒΟ.--

Συνεχίστηκαν και χτες οι συμπλοκές στους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας, ανάμεσα σε δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τις δυνάμεις της αστυνομίας που φυλάνε τα κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της πόλης. Οι διαμαρτυρίες, που συνεχίζονται εδώ και 2 μήνες, έχουν σχέση με την αντιπαράθεση στους κόλπους της ντόπιας αστικής τάξης ως προς το προσανατολισμό των συμμαχιών της χώρας και σε αυτήν την κόντρα έχει εγκλωβιστεί και λαϊκός κόσμος. Από τη μια, η κυβέρνηση του Β. Γιανουκόβιτς, προς το παρόν, επέλεξε τη συμφωνία με τη Ρωσία και ανέβαλε αυτήν που ετοιμάζονταν τον περασμένο Δεκέμβρη με την ΕΕ και, από την άλλη, τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης και τα εθνικιστικά φασιστικά κόμματα που δίνουν προτεραιότητα στη σύνδεση με την ΕΕ, με βάση το τμήμα του κεφαλαίου που εκφράζουν. Ετσι η Ουκρανία για τη γεωστρατηγική της θέση γίνεται πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού. Η τελευταία έξαρση της αντιπαράθεσης, με οδομαχίες, μολότοφ, πυρπολισμούς και οδοφράγματα, προήλθε από την απόφαση της κυβέρνησης, που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο, να περάσει ένα νομοθετικό πλαίσιο για τις διαδηλώσεις. Στα χτεσινά επεισόδια, όπως αναφέρεται, υπήρξαν και οι πρώτοι νεκροί. Η Γενική Εισαγγελία ανακοίνωσε χτες το πρωί ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ενώ έχει παραγγελθεί έρευνα για την προέλευση των σφαιρών ώστε να εντοπιστεί αν είναι αστυνομικά πυρά. Νωρίτερα, η ουκρανική αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι ένας ακόμη διαδηλωτής, που έπεσε από ύψος δέκα μέτρων, υπέκυψε στα τραύματά του ενώ το βράδυ η αντιπολίτευση ανέφερε ότι οι νεκροί είναι συνολικά 5, οι 4 από σφαίρες και ο ένας από την πτώση.

Χτες το μεσημέρι οι δυνάμεις καταστολής, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός της χώρας Μίκολα Αζάροφ, απώθησαν και διέλυσαν οδόφραγμα των διαδηλωτών.

Διάλογος με την αντιπολίτευση

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης Αρσένι Γιατσενιούκ, πρώην υπουργός Οικονομίας της χώρας, ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δέχτηκε να τον συναντήσει σήμερα μαζί με δύο ακόμη ηγέτες της αντιπολίτευσης, για να συζητήσουν την κρίση στη χώρα. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Γιανουκόβιτς κάλεσε τους Ουκρανούς να μην ακολουθήσουν τους «εξτρεμιστές» συνεχίζοντας τις συγκρούσεις στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Λυπάμαι βαθύτατα για το θάνατο ανθρώπων στις συγκρούσεις που προκάλεσαν εξτρεμιστές. Απευθύνω έκκληση προς τους πολίτες να μην ακολουθήσουν τις εκκλήσεις των ακραίων πολιτικών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

Απροκάλυπτες παρεμβάσεις από ΗΠΑ - ΕΕ

Βαθιά υποκριτική είναι η στάση ΗΠΑ και ΕΕ, που όλο το προηγούμενο διάστημα υποδαύλιζαν απροκάλυπτα τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και τώρα καλούν σε ...αυτοσυγκράτηση τις δύο πλευρές. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Κάθριν Αστον, με ανακοίνωσή της στις Βρυξέλλες, «καταδίκασε έντονα την κλιμάκωση των βιαιοτήτων» στο Κίεβο και ζήτησε «να σταματήσουν αμέσως οι πράξεις βίας». Επίσης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, οι ΗΠΑ ανακάλεσαν τις βίζες «μεγάλου αριθμού Ουκρανών που συνδέονται με τη βία».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ρωσίας, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν, καταγγέλλει ότι «το νόμιμο καθεστώς στην Ουκρανία προσκρούει σε ξένες επεμβάσεις» και ότι «το ακραίο τμήμα της αντιπολίτευσης παραβιάζει προσβλητικά το σύνταγμα της χώρας». Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και βουλευτές της κρατικής Δούμας από διάφορα κόμματα, θυμίζοντας τις πρόσφατες παρουσίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ και των ΗΠΑ σε συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι την Παρασκευή και το Σάββατο ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, θα επισκεφτεί τη χώρα και θα έχει συνομιλίες με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ