Παρασκευή 17 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Διαχείριση του χρέους στο πλαίσιο που θέτει η αστική τάξη

Το μείγμα διαχείρισης που προβάλλει, υπηρετεί τον ίδιο σκοπό με αυτόν της συγκυβέρνησης: Να περισσέψει περισσότερο χρήμα για το κεφάλαιο

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προβάλλουν διαφορετικά μείγματα διαχείρισης του χρέους, με τον ίδιο όμως σκοπό, που καμιά σχέση δεν έχει με το συμφέρον του λαού (φωτ. από παλιότερη συνάντηση Σαμαρά - Τσίπρα)

Eurokinissi

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προβάλλουν διαφορετικά μείγματα διαχείρισης του χρέους, με τον ίδιο όμως σκοπό, που καμιά σχέση δεν έχει με το συμφέρον του λαού (φωτ. από παλιότερη συνάντηση Σαμαρά - Τσίπρα)
«Σχέδιο ανάκαμψης» που δε θα βασίζεται στη λιτότητα, εμφανίζεται να προτείνει ο Αλ. Τσίπρας με συνέντευξη στην εφημερίδα «La Stampa».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει την πρόταση για μια ευρωπαϊκή σύνοδο για το χρέος, όπως εκείνη του Λονδίνου, του 1953, για τη Γερμανία. Κάνοντας πιο «λιανά» τις αξιώσεις του για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης δηλώνει: «Θα χρειαζόταν μια ρήτρα για την αποπληρωμή των δανείων, που να συνδέεται με την ανάπτυξη: Αν το ΑΕΠ είναι θετικό, πληρώνουμε, αλλιώς όχι. Θα ήταν αναγκαίο και ένα new european deal, ένα μεγάλο πακέτο επενδύσεων για την ανάπτυξη -ιδίως στον ευρωπαϊκό Νότο- που να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη».

Είναι φανερό, μετά και την ομιλία Σαμαρά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι έχει ξεκινήσει «στα γεμάτα» η συζήτηση για τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο, που υπαγορεύεται από τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεφεύγουν στο ελάχιστο από αυτό το πλαίσιο -μείωση του χρέους και επέκταση του χρόνου αποπληρωμής- έστω κι αν υπακούουν σε άλλο μείγμα διαχείρισης, που στόχο έχει να απελευθερώσει άμεσα περισσότερο κρατικό και ευρωπαϊκό χρήμα για τα μονοπώλια.

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, ο επικεφαλής της ομάδας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης, σε εκδήλωση προχτές το βράδυ, υποστήριξε πως «για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας απαιτείται ο συνδυασμός των εξής προϋποθέσεων: Πρώτον, να διαγραφεί μεγάλο μέρος του χρέους, δεύτερον, να υπάρξει ρήτρα ανάπτυξης και τρίτον εξωγενής χρηματοδοτική ενίσχυση (μη δανειακή) στο αρχικό στάδιο, προκειμένου να υπάρξει ώθηση της οικονομίας».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «δεν είναι τυχαίο πως τα τρία αυτά σημεία είναι τα τρία συστατικά του Σχεδίου Μάρσαλ με το οποίο βοηθήθηκε η Γερμανία το 1953 από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της».

Υπό αίρεση ακόμα και τα ψίχουλα

Στις άμεσες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, αν αναδειχτεί κυβέρνηση, ενέταξε την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», διαχείριση δηλαδή της ακραίας φτώχειας και τις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την παραγωγική ανασυγκρότηση», με τους όρους που περιέγραψε πιο πάνω, δηλαδή με χρήμα στα μονοπώλια για να κάνουν επενδύσεις και να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας.

Ο Γ. Δραγασάκης ήταν, εξάλλου, αποκαλυπτικός δηλώνοντας ότι το πρόγραμμά τους είναι «ευαίσθητο» και υπό διαρκή επεξεργασία μιας και είναι άγνωστο αν «θα έχουμε πρωτογενές έλλειμμα, ή πρωτογενές πλεόνασμα»! Εξαρτά, δηλαδή, κι αυτός, όπως και η κυβέρνηση, ακόμα και τα ψίχουλα για τη διαχείριση της φτώχειας από την πορεία των δημοσιονομικών.

Στο μεταξύ, η «σοσιαλιστική» τάση του ΣΥΡΙΖΑ, που απαρτίζεται από στελέχη προερχόμενα απ' το ΠΑΣΟΚ, πραγματοποίησε, σύμφωνα με πληροφορίες, σύσκεψη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της τάσης στο εσωτερικό του κόμματος. Φέρεται να συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, να γίνει προσπάθεια προσέλκυσης στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ πρώην μελών του ΠΑΣΟΚ, με τη σχετική αποστολή να συντονίζει ο γνωστός Α. Κοτσακάς.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, καταρτίστηκε και ο κανονισμός λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων «ενιαία στάση σε κρίσιμα ζητήματα», «ρύθμιση της οικονομικής εισφοράς των βουλευτών που προβλέπει καταβολή του 20% της αποζημίωσής τους για τις δομές αλληλεγγύης και 20% για το κόμμα», «όταν τίθενται μείζονα πολιτικά ζητήματα απαιτείται η απόφαση του κόμματος», «για ερωτήσεις που αφορούν τοπικά ζητήματα να προηγείται συνεννόηση με τις εκάστοτε κομματικές οργανώσεις» κ.ά.

Νέες δηλώσεις Τατσόπουλου

Στο μεταξύ, ο Π. Τατσόπουλος, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Βήμα» προεξόφλησε πως το «διαζύγιό» του με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οριστικό. Ο ίδιος επανέλαβε τις γνωστές απόψεις του για την κυβέρνηση που θα προκύψει απ' τις επόμενες εκλογές: «Ελεγα και εξακολουθώ να λέω ότι δύο είναι οι επιλογές μας στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν: Είτε κυβέρνηση με κορμό ΣΥΡΙΖΑ είτε με κορμό τη ΝΔ (...) η κατεύθυνση προς την οποία εγώ θα δουλέψω, για μία συμμαχία που έχει κατεύθυνση μονάχα τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κεντροαριστερά - δηλαδή, τη δεξιά πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ό,τι αφορά στους «58» δήλωσε: «Βέβαια θα πάω αν με καλέσουν. Αφού τους θεωρώ φυσικούς μας συμμάχους. Πιστεύω ότι όλοι αυτοί πρέπει να κατέβουν σε κοινό μέτωπο. Το θεωρώ ολέθριο λάθος και το λέω πολύ σοβαρά, να μη γίνει. Είναι ολέθριο λάθος να κατέβουν αυτόνομα. Είναι πολωτικό το σύστημα αυτή τη στιγμή. Βεβαίως, και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει βήματα προς το Κέντρο. Είναι αμφίδρομο αυτό. Και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει βήματα προς τους 58 και τη ΔΗΜΑΡ και οι 58 πρέπει να κάνουν άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ