Παρασκευή 17 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Προωθούν αυστηρότερο έλεγχο των ευρωπαϊκών κομμάτων

Σε ακόμη πιο αυστηρό έλεγχο των ευρωπαϊκών κομμάτων προσανατολίζεται η ΕΕ, με στόχο να δρουν απόλυτα με βάση τις «αξίες» και τις «αρχές» της ευρωένωσης του κεφαλαίου. Πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτήν την κατεύθυνση θέλει να παίξει η Ελληνική Προεδρία της ευρωένωσης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας, συμμετέχοντας σε εργασίες της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, υπογράμμισε ότι η Ελληνική Προεδρία θα εργαστεί για την ενίσχυση της συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, καθώς και για την προώθηση της Οδηγίας για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών κομμάτων. «Η λειτουργία πραγματικά ευρωπαϊκών κομμάτων αποτελεί το κλειδί για την αυθεντική έκφραση της βούλησης των Ευρωπαίων πολιτών και για τη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε εδώ την έκθεση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μ. Γιαννάκου, σχετικά με τον Κανονισμό για την αναμόρφωση του καθεστώτος των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, που υπερψηφίστηκε 15/4/2013, στην ίδια Επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου, από τους πολιτικούς εκπροσώπους των μονοπωλίων (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθερους) ενώ μαζί τους, στη βασική πολιτική κατεύθυνση, συμπαρατάσσονταν και οι οπορτουνιστές του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), μέλος του οποίου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η έκθεση διαμόρφωνε σε ακόμη αντιδραστικότερη κατεύθυνση, προτεινόμενο από την Κομισιόν, Κανονισμό για τη λειτουργία των ευρωκομμάτων. Οριζε ότι τα κράτη - μέλη είναι υποχρεωμένα να επιβάλλουν και νομοθετικά ότι ως «ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα» εμφανίζονται μόνο όσα έχουν αναγνωριστεί από την ΕΕ, είναι γραμμένα στο μητρώο της και κανένα άλλο κόμμα. Η πρόταση της Κομισιόν για το νέο Κανονισμό για το καθεστώς των ευρωκομμάτων προέβλεπε:

  • Οτι «Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα» είναι μόνο όσα κόμματα αναγνωρίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γράφονται σε ειδικό Μητρώο του. Απαραίτητος όρος για την αναγνώριση είναι να «σέβονται στο πρόγραμμά τους και με τη δράση τους τις αρχές» της ΕΕ, να υποβάλλουν προς έγκριση στο Ευρωκοινοβούλιο εκτός από το πρόγραμμα και το καταστατικό τους, για να ελέγχεται εάν οι κανόνες εσωκομματικής λειτουργίας τους είναι σύμφωνοι με τις προδιαγραφές που δέχεται η ΕΕ.
  • Είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν κάθε χρόνο στο Ευρωκοινοβούλιο πλήρη λίστα των μελών τους.
  • Κάθε χρόνο το Ευρωκοινοβούλιο ελέγχει εάν τα ευρωκόμματα συμμορφώνονται με τους όρους της ΕΕ και την πολιτική τους. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαγράψει από το Μητρώο του κάποιο Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα.
  • Χρηματοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά από τον ευρωενωσιακό προϋπολογισμό, καθώς απαγορεύεται να έχουν χρηματοδότηση από δικούς τους πόρους πάνω από το 40% του ετήσιου προϋπολογισμού τους. Είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν στο Ευρωκοινοβούλιο λίστα με τα ονόματα όλων όσοι προσφέρουν οικονομική εισφορά πάνω από 1.000 ευρώ. Επιβάλλεται ακόμη πιο ασφυκτικός έλεγχος των οικονομικών των ευρωκομμάτων.
  • Επιβάλλονται κυρώσεις στα ευρωκόμματα από το Ευρωκοινοβούλιο, εάν αυτά δεν συμμορφώνονται με τις «αρχές και τις αξίες της ΕΕ» ή εάν παραβιάζουν τους όρους της χρηματοδότησής τους από τον ευρωενωσιακό προϋπολογισμό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ