Πέμπτη 16 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ»
Παρέμβαση χτες στο υπουργείο Εργασίας

Συγκέντρωση μαζί με τους συναδέλφους τους από την ΙΝΤΕΡΚΕΜ και την «Πετζετάκις». Στο πλευρό τους το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και συνάντηση με τον υφυπουργό, Βασ. Κεγκέρογλου, είχαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της εταιρείας ελαστικών εξαρτημάτων «Καριπίδης». Στις 7 Γενάρη, επιστρέφοντας από την άδεια των γιορτών, οι εργαζόμενοι βρήκαν κλειστό το εργοστάσιο στο Βοτανικό και εκπρόσωπος της εταιρείας τους ενημέρωνε ότι οι εγκαταστάσεις ενοικιάστηκαν σε άλλο ιδιοκτήτη, την εταιρεία «LOW POWER GREINTECH MON IKE».

Από τότε, παλιοί και νέοι ιδιοκτήτες είναι άφαντοι, ενώ η εργοδοσία «Καριπίδης» έχει στείλει στους 17 εργαζόμενους εξώδικα «απόλυσης», με τα οποία τους ζητά να παραιτηθούν από όλα τα δικαιώματά τους και τους λέει πως αδυνατεί να τους καταβάλει τις αποζημιώσεις. Ο υποτιθέμενος νέος ιδιοκτήτης καλεί από τη μεριά του τους εργαζόμενους να κάνουν αίτηση για δουλειά - χωρίς κατοχυρωμένα τα προηγούμενα μισθολογικά και άλλα δικαιώματα - ενώ τους έχει ανακοινώσει ότι θα προσλάβει μέχρι 10.

Μαζί με τους εργαζόμενους της «Καριπίδης» διαδήλωσαν οι συνάδελφοί τους στη χημική βιομηχανία «ΙΝΤΕΡΚΕΜ» και στην «Πετζετάκις». Στην «ΙΝΤΕΡΚΕΜ», που έχει κλείσει από τον Οκτώβρη του 2012, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον Ιούλη του 2012, ενώ από 1η Γενάρη είναι και ανασφάλιστοι. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι της «Πετζετάκις» εδώ και τρία χρόνια ούτε πληρώνονται, ούτε απολύονται.

Ο υφυπουργός δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματά τους, όπως καταβολή των δεδουλευμένων, έκτακτο επίδομα ανεργίας και επικόλληση ενσήμων. Αρκέστηκε να χαρακτηρίσει «παράνομες» τις απολύσεις της «Καριπίδης». Είπε πως μετά την τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 22 Γενάρη, θα ορίσει νέα συνάντηση ανάμεσα στους παλιούς και νέους ιδιοκτήτες, με τους εργαζόμενους και την Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να βρίσκονται καθημερινά έξω από το εργοστάσιο. Στο πλευρό τους βρίσκονται από την πρώτη στιγμή η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και η Λαϊκή Επιτροπή 3ου - 4ου Διαμερίσματος Αθήνας.

Στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής. Εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Νίκος Ξουράφης κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους και να εντείνουν τον αγώνα. Για τις εξελίξεις στην «Καριπίδης», το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητάει την επαναπρόσληψη των εργαζομένων και τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους από τη νέα εταιρεία, όπως και την καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ