Πέμπτη 16 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»
Απέσπασαν δέσμευση από τον ΟΑΕΔ ότι θα πληρωθούν

Κινητοποίηση χτες από το Συνδικάτο ΟΤΑ, σωματεία των Δήμων και εργαζομένους στο πρόγραμμα

Μετά από δύο μήνες στο πόστο τους, αναμένεται να δουν μεροκάματο οι 10.000 εργαζόμενοι στα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας»
Μετά από δύο μήνες στο πόστο τους, αναμένεται να δουν μεροκάματο οι 10.000 εργαζόμενοι στα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας»
Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΟΑΕΔ έκαναν χτες το μεσημέρι το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, τα Σωματεία Εργαζομένων στους Δήμους Πετρούπολης και Ηλιούπολης και οι Επιτροπές των εργαζομένων στα πεντάμηνα προγράμματα που λειτουργούν στα πλαίσιά τους, με αίτημα την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζομένους στο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας».

Η πρώτη «φουρνιά» των 10.000 ανέργων που εντάχτηκαν στην «κοινωφελή εργασία» εργάζονται στους Δήμους από τις αρχές του Δεκέμβρη. Μετά από 40 μέρες δουλειάς, δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε αδυναμία να εξασφαλίσουν τ' απαραίτητα για τη διαβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους. «Με λεπτά τη βγάζουμε, δε συζητάμε να ξοδέψουμε ευρώ», αναφέρουν εργαζόμενες περιγράφοντας στο «Ριζοσπάστη» την καθημερινή μάχη που δίνουν για να επιβιώσουν. Αλλωστε, το «εισιτήριο» για την ένταξή τους στο πρόγραμμα δεν ήταν παρά η μακροχρόνια ανεργία, η διάρκεια της οποίας σε πολλές περιπτώσεις φτάνει τα τέσσερα και τα πέντε χρόνια.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με το διευθυντή της Γραμματείας της Διοίκησης, Στασινό Γκούνη, ο οποίος δεσμεύτηκε πως η πληρωμή των εργαζομένων θα γίνει μέσα στις επόμενες πέντε μέρες, με βάση εγκύκλιο που εξέδωσε χτες ο Οργανισμός προς τα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης. Εκτός από την πληρωμή των εργαζομένων, οι συνδικαλιστές κατέθεσαν αίτημα για μειωμένο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τους εργαζομένους στα προγράμματα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ, Μπάμπης Βορτελίνος, κάλεσε τους εργαζομένους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, προκειμένου ν' απαντήσουν με νέα παρέμβαση, αν χρειαστεί. Τόνισε πως η πίεση των κινητοποιήσεων και η ενότητα των εργαζομένων μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Κάλεσε σε συσπείρωση στα σωματεία και στο Συνδικάτο ΟΤΑ, μιας και τα «πεντάμηνα» και τα ψίχουλα των 490 ευρώ που αυτά δίνουν δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα, πολλοί άνεργοι, που είδαν τ' όνομά τους στους πίνακες των επιτυχόντων που κοινοποίησε ο ΟΑΕΔ για τα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας», έμειναν χωρίς θέση, όπως για παράδειγμα στην Παλλήνη. Οι λόγοι για τους οποίους δεν προχωρούν οι προσλήψεις δεν έχουν αποσαφηνιστεί και, στην προσπάθειά τους να βγάλουν άκρη, οι άνεργοι γίνονται μπαλάκι ανάμεσα στις υπηρεσίες του Δήμου και του ΟΑΕΔ.

Οσον αφορά τους ανέργους που τοποθετήθηκαν ως φύλακες σε φορείς του υπουργείου Πολιτισμού, έμαθαν κατόπιν εορτής πως η πρόσληψή τους απαιτεί προϋπηρεσία την οποία οι περισσότεροι δε διαθέτουν, αφού δε γνώριζαν πως αποτελεί προαπαιτούμενο! Προβλήματα με τις προσλήψεις των ανέργων παρουσιάζονται και στους φορείς του υπουργείου Δικαιοσύνης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ