Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Συντονίζουν τη δράση τους σε στεριά και θάλασσα

Στιγμιότυπο από τη μαζική σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη μαζική σύσκεψη
«Να δούμε τι συμβαίνει σήμερα μετά από όλα αυτά τα χρόνια: Η ελληνική ναυτιλία έχει γίνει πρώτη στον κόσμο και οι ναυτεργάτες σε λίγο θα τρώμε από τα συσσίτια της Εκκλησίας».

Η παραπάνω επισήμανση - που έκανε ο πρόεδρος της ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Γ. Αντωνόπουλος - στη χτεσινή σύσκεψη των ναυτεργατικών σωματείων, αποτυπώνει συμπυκνωμένα την ανάγκη να δυναμώσει η οργάνωση και πάλη των ναυτεργατών ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών και γι' αυτό τσακίζει τους ναυτεργάτες.

Στη μαζική σύσκεψη πήραν μέρος (και με αποχή από τα μαθήματα) και οι σπουδαστές του ΚΕΣΕΝ Μηχανικών, με απόφαση της προχτεσινής έκτακτης συνέλευσης που έκαναν επειδή οι μετεκπαιδευόμενοι δε θα πάρουν φέτος το επίδομα Χριστουγέννων που χορηγείται στους ανέργους. Πρόκειται για νέα πρόκληση σε βάρος των ναυτεργατών: Ηδη από την επιδότηση αποκλείεται η πλειοψηφία των ανέργων (π.χ. μακροχρόνιοι), όταν η ανεργία στον κλάδο αυξάνεται ασταμάτητα. Επιπλέον, χτυπιούνται κι άλλο οι ανάγκες των μετεκπαιδευομένων που με πολλές δυσκολίες πασχίζουν να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Εισηγητικά, ο Θανάσης Ευαγγελάκης, Α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, αναφέρθηκε στην κλιμάκωση της επίθεσης: Νέοι νόμοι μειώνουν τις οργανικές συνθέσεις, τα νησιά απομονώνονται ανάλογα με τις ορέξεις των εφοπλιστών, θεσπίζεται «πλοίο ασφαλείας» που καταργεί ουσιαστικά το δικαίωμα στην απεργία και απαγορεύει στους ναυτεργάτες να διεκδικούν ακόμα και τα δεδουλευμένα τους. Στάθηκε ιδιαίτερα στη σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει για την οργάνωση και στήριξη των ανέργων. Οπως ανακοινώθηκε, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον Πειραιά θα οργανώσουν εκδήλωση στις 29 Δεκέμβρη για τους ανέργους και τις φτωχές λαϊκές οικογένειες, με παιδικό πρόγραμμα.

Στις διώξεις που αντιμετωπίζει το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Νομού Καβάλας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του συνδικάτου, Μάκης Μαλαμίδης, καταγγέλλοντας τους εφοπλιστές που το καλοκαίρι επιβάλλουν εξαντλητικές συνθήκες εργασίας και με την πρώτη ευκαιρία αποδρομολογούν πλοία απομονώνοντας τη Θάσο.

Ο πρόεδρος της ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Γ. Αντωνόπουλος, αναφέρθηκε στις ευθύνες που έχει η ηγεσία της ΠΝΟ, όταν επικρατούν απόψεις ότι καθένας είναι υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν.

Ο πρόεδρος της ΠΕΣ-ΝΑΤ, Γ. Βρανάς, αναφέρθηκε στη διάλυση των δομών της πρωτοβάθμιας Υγείας και κάλεσε στις κινητοποιήσεις των συνταξιουχικών οργανώσεων στις 18 του μήνα.

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του ΚΕΣΕΝ Μηχανικών, Στ. Τσιμπίδης, σημείωσε ότι με βάση το σκεπτικό που αποκλείει τους μετεκπαιδευόμενους από το επίδομα Χριστουγέννων, δεν αποκλείεται να απειληθεί και το επίδομα φοίτησης, αφού συγκαταλέγεται σε πόρους «αντιμετώπισης της ανεργίας».

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Σ. Τσιμπόγλου, στάθηκε στην ανάγκη να δυναμώσει η ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση στον κλάδο, τονίζοντας ότι ο κλάδος πρέπει να απαντήσει στο αν τις θέσεις εργασίας των ναυτικών τις μείωσαν οι «παλιές προστατευτικές διατάξεις», όπως προκλητικά ανέφερε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, αναφερόμενος στις ΣΣΕ και άλλα δικαιώματα.

Ακολούθησε παρέμβαση στον Οίκο Ναύτου, για να σταματήσει ο αποκλεισμός των μετεκπαιδευόμενων από το δώρο Χριστουγέννων, για να δοθεί σε όλους ανεξαίρετα τους ανέργους το επίδομα ανεργίας. Ο πρόεδρος του Οίκου δε δεσμεύτηκε για τίποτα, αντίθετα δήλωσε πως γίνεται ό,τι λέει ο νόμος. Οι ναυτεργάτες έφτασαν στον Οίκο Ναύτου με πορεία με συνθήματα όπως «Δικό μας έργο η ναυτιλία - την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ