Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Επικοινωνιακά κόλπα και εκβιασμοί για τις συντάξεις

Στo μαρτύριο του «ζεστού και κρύου» υποβάλλουν κυβέρνηση και τρόικα τους συνταξιούχους, φτιάχνοντας νέα σενάρια για παραπέρα περικοπές στις συντάξεις υπό την απειλή της δημοσιονομικής σταθερότητας και καλλιεργώντας έτσι τους γνωστούς εκβιασμούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας, τα στελέχη της τρόικας ζήτησαν με e-mail, από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να υπολογίσουν το ποσό που θα καταβάλουν τα Ταμεία για τις νέες συντάξεις που θα εκδοθούν μέσα στο 2014, κάτι που οδηγεί σε σενάρια για αναστολή στην έκδοση νέων συντάξεων.

Απαντώντας στα δημοσιεύματα στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης τα χαρακτήρισε ως «Σενάριο επιστημονικής φαντασίας» και υποστήριξε ότι «οι συντάξεις δε διατρέχουν κανέναν κίνδυνο και το 2014 και οι συντάξεις θα καταβάλλονται απρόσκοπτα και κανονικά...». Βέβαια, το «κανονικά» είναι σχήμα λόγου, αφού ακόμα και αυτές οι γλίσχρες συντάξεις που αποδίδονται τα τελευταία χρόνια, εκταμιεύονται με ενάμιση και δύο χρόνια καθυστέρηση, οδηγώντας σε οριακό σημείο χιλιάδες συνταξιοδοτούμενους.

Πάντως, η προσπάθεια κυβέρνησης και τρόικας να εμποδίσουν την έξοδο εργαζομένων και ασφαλισμένων προς τη σύνταξη δεν είναι καινούρια. Εκεί ακριβώς απέβλεπαν όλα τα αντεργατικά μέτρα, με τα οποία αυξήθηκαν και τα γενικά και τα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Στο στόχαστρο ιδιαίτερα είναι όλες εκείνες οι κατηγορίες και ομάδες ασφαλισμένων που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τα ειδικά όρια, όπως οι μητέρες ανηλίκων, οι γυναίκες, οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και τραπεζών. Σε αυτό, άλλωστε, απέβλεπε και η πρόσφατη εγκύκλιος του ΙΚΑ για τις ασφαλισμένες με διαδοχική Ασφάλιση στις οποίες βάζει εμπόδια στη συνταξιοδότησή τους.

Αλλωστε, παρά τις διαβεβαιώσεις του Γ. Βρούτση η αλήθεια είναι ότι τα έσοδα των Ταμείων συρρικνώνονται παραπέρα, με το ΙΚΑ να καταγράφει έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2014, περίπου 1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι δαπάνες των Ταμείων, δηλαδή οι παροχές και οι συντάξεις προς ασφαλισμένους και συνταξιούχους -σύμφωνα με τον ενοποιημένο Κοινωνικό Προϋπολογισμό- μειώνονται από τα 40,146 δισ. ευρώ φέτος στα 35,393 δισ. ευρώ το νέο έτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ