Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Δράση για να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις στέγασης - σίτισης

Δίχτυ ταξικής αλληλεγγύης απλώνεται μεταξύ των φοιτητών

Από τη χθεσινή κινητοποίηση στον Βόλο
Από τη χθεσινή κινητοποίηση στον Βόλο
Με μαζικές κινητοποιήσεις στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μέριμνας, η οποία θα έβγαζε τις λίστες για τους φοιτητές που θα μπουν στις εστίες, αλλά και στη Σύγκλητο, που θα επικύρωνε τις λίστες, ξεδιπλώθηκε ένα διήμερο δράσης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Ενδεικτικό της εικόνας που επικρατεί είναι ότι οι δικαιούχοι για στέγαση είναι 262 φοιτητές, ενώ τα κρεβάτια στις εστίες είναι μόλις 78. Παρά τις εγγυήσεις της Πρυτανείας ότι θα δώσει επίδομα στέγασης (όπως έκανε και πέρυσι μετά από κινητοποιήσεις φοιτητών), το συγκεκριμένο επίδομα αφήνει ακάλυπτους 104 φοιτητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι φοιτητές με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ ή με άνεργους γονείς, κινδυνεύουν να μην πάρουν ούτε δωμάτιο στις εστίες, ούτε κάποιο επίδομα. Ο νεοϊδρυθείς σύλλογος της Εστίας, από την αρχή της χρονιάς, έχει πάρει πολύμορφες πρωτοβουλίες ώστε κανείς φοιτητής να μην πεταχτεί από το δωμάτιό του αλλά και για να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Μέριμνας, το κλίμα που επιχειρήθηκε να επιβληθεί ήταν εκείνο του «διαγωνισμού φτώχειας», στον οποίο ο φοιτητής με ετήσιο εισόδημα 6.000 έχει περισσότερη ανάγκη από αυτόν με 6.500. Οι σύλλογοι απαίτησαν να μη φτιαχτούν λίστες αλλά η Επιτροπή Μέριμνας να εξετάσει τι κονδύλι χρειάζεται για την κάλυψη όλων των αναγκών και να το ζητήσει στη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Ομως, στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, την επόμενη μέρα, παρουσιάστηκαν και ψηφίστηκαν οι λίστες με τους φοιτητές που θα στεγαστούν και με αυτούς που θα πεταχτούν στο δρόμο! Οι φοιτητές με τη μαζική παρουσία τους απάντησαν ότι δε θα επιτρέψουν 100 συμφοιτητές τους να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, ούτε θα δεχθούν τους διαγωνισμούς φτώχειας της διοίκησης. Ετσι, συνεδρίασε η προσωρινή διοικούσα επιτροπή του Συλλόγου Εστίας και πήρε απόφαση για κατάληψη στο κτίριο του ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων και Ερευνας).

Οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου Κρήτης παλεύουν να ορθώσουν δίχτυ ταξικής αλληλεγγύης μεταξύ των φοιτητών με συναυλία σήμερα, Σάββατο, και λίστες με φοιτητές που μπορούν να φιλοξενήσουν συμφοιτητές τους. Στόχος αυτών των πρωτοβουλιών είναι να μη φύγει κανείς φοιτητής από το ίδρυμα, αλλά να μείνει και να παλέψει μέχρι να ικανοποιηθεί το δικαίωμά του στις σπουδές ανεξάρτητα από το πορτοφόλι του πατέρα του.

Στο Βόλο

Κινητοποίηση για το θέμα της στέγασης έκαναν χτες και οι δυνάμεις του ΜΑΣ στο Βόλο. Εκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία και απαίτησαν να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών το ξενοδοχείο «ΓΑΛΑΞΙΑΣ», που είναι εδώ και δυόμισι χρόνια κλειστό και αναξιοποίητο, την ίδια στιγμή που για τους 7.000 φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο διατίθενται 32 δωμάτια για διαμονή. Εισέπραξαν όμως άρνηση της Πρυτανείας να πιέσει για την αξιοποίηση του ξενοδοχείου με το αιτιολογικό ότι μια τέτοια κίνηση θέλει προσοχή και υπάρχει από πίσω μια ολόκληρη γραφειοκρατία. Οι φοιτητές στη συνέχεια έκαναν πορεία από το Πανεπιστήμιο έως το κλειστό ξενοδοχείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζει τις παρεμβάσεις κατά του χαρατσιού για τα δωμάτια της Εστίας(2023-11-01 00:00:00.0)
«Δεν θα επιτρέψουμε κανένας συμφοιτητής μας να μείνει στον δρόμο»!(2022-10-12 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για τη στέγαση και τη σίτιση(2020-10-20 00:00:00.0)
Κινητοποίηση την Παρασκευή για τη στέγαση(2014-02-13 00:00:00.0)
Πίσω από τις ανάγκες των φοιτητών(2010-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ