Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΕΕ
Ενίσχυση στρατηγικής συνεργασίας

Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών Κίνας - ΕΕ
Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών Κίνας - ΕΕ
ΠΕΚΙΝΟ.--

Την περαιτέρω προώθηση της οικονομικής συνεργασίας Κίνας - ΕΕ με ορίζοντα το 2020, συμφώνησαν οι δύο πλευρές, στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε χτες στο Πεκίνο, με τη συμμετοχή του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με τον Κινέζο πρωθυπουργό, εμπόριο και επενδύσεις παραμένουν ψηλά στην ατζέντα, ενώ ο Χ. Ρομπάι δήλωσε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της Συνόδου, καθώς, όπως είπε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την έναρξη διαβουλεύσεων για την κατάληξη σε μία επενδυτική συμφωνία ΕΕ - Κίνας.

Πεκίνο και Βρυξέλλες συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτές τις αγορές τους με μέτρα κατά του προστατευτισμού και να διευθετήσουν τις διαφωνίες τους, όσον αφορά το εμπόριο, μέσω του διαλόγου. Ο Ζ. Μπαρόζο, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ - Κίνας σε συνδυασμό και με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΚΚ Κίνας, για την περαιτέρω προώθηση των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν παραπέρα τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, λέγοντας ότι η Ευρώπη στηρίζει την κινεζική οικονομία.

Οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ και Κίνας προσέγγισαν πέρυσι το 1 τρισ. ευρώ, ενώ σε κάποιες περιόδους ξεπερνούν και τις σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ. Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζίνπινγκ σε δηλώσεις του πριν τη Σύνοδο, κάλεσε τις δύο πλευρές να υποστηρίξουν τη δυναμική των «ιστορικών μεταρρυθμίσεων», να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες, να οριοθετήσουν με ακρίβεια τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ τους σε έναν πολυπολικό κόσμο και μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία και να εξελίξουν τη συνεργασία τους, προς τα αμοιβαία συμφέροντά τους, εννοείται βέβαια των μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ