Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σκληρό «παζάρι» για το «σχέδιο απόφασης»

ΓΕΝΕΥΗ.-

Σε ιδιαίτερα «σκληρό παζάρι» εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ανάμεσα στην αντιπροσωπεία της «ομάδας των έξι» (των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας) και του Ιράν. Επί τάπητος, χτες, τέθηκαν λεπτομέρειες ενός πρώτου «σχεδίου συμφωνίας», που οι δύο πλευρές είχαν επεξεργαστεί κατά την προηγούμενη συνάντηση της 9ης Νοεμβρίου. Ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί χαρακτήρισε «χρήσιμες και σοβαρές» τις αλλεπάλληλες χτεσινές επαφές αν και «εξαιρετικά δύσκολες» σημειώνοντας ότι «παραμένουν διαφωνίες σε σοβαρά ζητήματα» αλλά δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει κατά τη σημερινή τρίτη ημέρα διαπραγματεύσεων.

Για «πολύ χρήσιμη συνάντηση» έκανε λόγο και η εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάθριν Αστον, που ηγείται της αντιπροσωπείας της «ομάδας των έξι», η οποία είχε ξεχωριστή συνάντηση με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, τον οποίο συνάντησε και η αμερικανική αντιπροσωπεία υπό την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις Γουέντι Σέρμαν. Παρά το «συγκρατημένα αισιόδοξο» κλίμα, που καλλιεργήθηκε από πληροφορίες ότι δεν αποκλείεται οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν πέραν της Παρασκευής και να συμμετάσχουν σε αυτές και οι υπουργοί Εξωτερικών της «ομάδας των έξι», η ανταλλαγή έμμεσων κατηγοριών ανάμεσα κυρίως στο Ιράν και στη Γαλλία ήταν εμφανής. Ο Αραγκτσί εξέφρασε ικανοποίηση «γιατί προς το παρόν οι «έξι» εκπροσωπούνται ενιαία από την Αστον και δεν παρατηρούνται τα προβλήματα της προηγούμενης φοράς (σπόντα περί γαλλικής διαφοροποίησης)», ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φαμπιούς δήλωνε, από το Παρίσι, ότι τάσσεται «υπέρ μιας στέρεης συμφωνίας, που σημαίνει ότι θα έχει αυστηρή βάση» .

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες διαρροές ένα από τα σημαντικότερα σημεία τριβών είναι η αναγνώριση ή όχι του δικαιώματος του Ιράν στον εμπλουτισμό ουρανίου. Η Τεχεράνη έχει καταστήσει σαφές ότι το θεωρεί «κόκκινη γραμμή» αν και δηλώνει «έτοιμη να διαπραγματευτεί το εύρος και το ποσοστό του».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι «το ζήτημα του εμπλουτισμού δε θα διευθετηθεί οριστικά σε αυτόν το γύρο διαπραγματεύσεων». Σύμφωνα με εκατέρωθεν διαρροές, αυτό που τώρα εξετάζεται είναι μια «ενδιάμεση συμφωνία» έξι μηνών, κατά την οποία το Ιράν «θα παγώσει» την πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος και θα θέσει «κάποιο όριο στον εμπλουτισμό» και σε αντάλλαγμα θα χαλαρώσουν οι κυρώσεις σε βάρος του για ποσό μεταξύ 6-10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ