Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΡΑΚ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
«Μπερδεύεται το κουβάρι»

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΡΙΑΝΤ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με εκκλήσεις για εθνική ενότητα και πολιτική σταθερότητα υποδέχεται η λιβανική πολιτική σκηνή την 70ή σημερινή επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας από τη γαλλική αποικιοκρατία καθώς τα πνεύματα παραμένουν εξαιρετικά τεταμένα μετά και από τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας με στόχο την ιρανική πρεσβεία στη νότια Βηρυτό, όπου βρίσκονται οι συνοικίες που ελέγχει η σιιτική «Χεζμπολάχ». Ο ηγέτης της οργάνωσης, Σεΐκ Χασάν Νασράλλαχ, συναντήθηκε χτες με τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών, Χουσεΐν Αμίρ Αμπντέλ Λαχιάν, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Νασράλλαχ, όπως και βουλευτές του, κάλεσε τον λιβανικό λαό να αντιμετωπίσει «την τρομοκρατία με αποφασιστικότητα και χωρίς εκδικητικότητα» και επανέλαβε ότι η οργάνωσή του «δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί ο Λίβανος σε πεδίο μάχης εκ μεταφοράς από τη Συρία». Το κλίμα, χτες, «βάρυνε» περισσότερο από την οδηγία της Σ. Αραβίας προς τους πολίτες της να εγκαταλείψουν άμεσα το Λίβανο για «λόγους ασφαλείας», ενώ «κώδωνα κινδύνου» έκρουσε και η ανθρωπιστική «Οξφαμ» σημειώνοντας ότι πλέον υπάρχει κύμα Σύρων προσφύγων προς το Λίβανο που απειλεί τη σταθερότητα της χώρας.

Επίσης, οι σαουδαραβικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι έξι όλμοι έπληξαν το έδαφός της σε ερημική περιοχή κοντά στα σύνορα με το Κουβέιτ. Την ευθύνη ανέλαβε η ιρακινή σιιτική παραστρατιωτική οργάνωση «Στρατός του Μουχτάρ», δηλώνοντας ότι ήθελε να προειδοποιήσει το Ριάντ «να μην ανακατεύεται στα του Ιράκ» στηρίζοντας ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις.

Η αυθεντικότητα της ανακοίνωσης δεν έχει διασταυρωθεί. Θεωρείται, όμως, ότι αναφέρεται στη δράση της ακραίας οργάνωσης «Ισλαμιστικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε», η οποία δραστηριοποιείται ενεργότατα σε Ιράκ και Συρία (όπου χτες απηύθυνε έκκληση ενότητας των ισλαμιστών υπό τη σκέπη της) και φέρεται να στηρίζεται, όπως και άλλες εξτρεμιστικές αντικαθεστωτικές οργανώσεις, από τη Σ. Αραβία. Την ίδια ώρα, παραστρατιωτικές ιρακινές σιιτικές οργανώσεις, όπως ο «Στρατός του Μουχτάρ», έχουν αποστείλει μαχητές, όπως και η «Χεζμπολάχ», σε στήριξη του συριακού στρατού.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Α. Γκιουλ, ζήτησε να υπάρξει «άμεση παρέμβαση στη Συρία γιατί η αστάθεια απειλεί όλη την περιοχή» φέρνοντας ως παράδειγμα το Λίβανο. Ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο ζήτημα». Επίσης, πληροφορίες θέλουν τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων να εξετάζει το ενδεχόμενο εμπλοκής ιδιωτικών επιχειρήσεων στη διαδικασία καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου εκτός του συριακού εδάφους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ