Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σκληρές μάχες βορείως της Δαμασκού

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΧΑΓΗ.--

Αντιπροσωπεία της λιβανικής πολιτικής συμμαχίας της «8ης Μαρτίου», στην οποία συμμετέχει η «Χεζμπολάχ» και σύμμαχοί της συναντήθηκε, χτες, στη Δαμασκό με τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ προκειμένου να του εκφράσει, όπως έγινε γνωστό, τη «σταθερή υποστήριξή της μέχρι να λάβει τέλος η επίθεση που δέχεται η χώρα». Ο Ασαντ, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι η Συρία θα συνεχίσει «ν' αντιστέκεται μέχρι να φύγει και ο τελευταίος τρομοκράτης από το έδαφός της» και εξαπέλυσε επίθεση κατά της σαουδαραβικής ηγεσίας λέγοντας ότι είναι ο βασικός υποστηρικτής των «τρομοκρατικών αυτών οργανώσεων».

Επίσης, ο Ασαντ φέρεται, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν και λιβανικά ΜΜΕ, να εκτίμησε ότι οι σκληρές μάχες στην επαρχία Καλαμούν, που βρίσκεται βορείως της Δαμασκού και πολύ κοντά, στα σύνορα με το Λίβανο, «θα διαρκέσουν για μήνες ακόμη πιθανώς μέχρι και έξι». Χτες, στην επαρχία Καλαμούν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΣΑΝΑ, σημειώθηκαν δύο επιθέσεις αυτοκτονίας (η μία διπλή) με στόχο σημείο ελέγχου του στρατού και νοσοκομείο στην πόλη Ντάιρ Ατίγια, που κατοικείται κυρίως από χριστιανούς.

Στην ίδια επαρχία βρίσκεται και η πόλη Κάρα, την οποία κατέλαβε, λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο συριακός στρατός και θεωρείται στρατηγικής σημασίας.

Σε δηλώσεις του χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατηγόρησε την ηγεσία Ασαντ ότι εκμεταλλεύεται τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις όσον αφορά στην πραγματοποίηση της συνόδου «Γενεύη ΙΙ» για να πετύχει στρατιωτικές νίκες σε βάρος των αντικαθεστωτικών και τόνισε ότι αν η σύνοδος δεν γίνει «το γρηγορότερο δυνατό, δεν θα έχει καμία χρησιμότητα».

Κατά τ' άλλα, συνεχίζεται και η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, εκτός του συριακού εδάφους, με τη λύση της καταστροφής του εν πλω να έχει τεθεί, επίσης, επί τάπητος μετά τις αρνήσεις χωρών ν' αναλάβουν το έργο αυτό στο έδαφός τους. Η λύση αυτή θεωρείται σχετικά παρακινδυνευμένη ενώ εκτιμάται ότι εφόσον τελικά επιλεγεί θα προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στις παράκτιες χώρες της Μεσογείου, καθώς δεν έχει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ξεκαθαριστεί αν θα υπάρχουν ή όχι χημικά απόβλητα που θα ρυπάνουν τη θάλασσα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράταση κυρώσεων κατά της Συρίας(2014-05-30 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η στήριξη της συριακής «αντιπολίτευσης»(2014-05-15 00:00:00.0)
Πιέσεις της ΕΕ ενώ συνεχίζονται οι στρατιωτικές νίκες(2014-04-15 00:00:00.0)
Επιθεωρήσεις και μάχες(2013-10-11 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η «χημική φιλολογία»(2012-12-07 00:00:00.0)
Διπλωματικός μαραθώνιος για το νέο σχέδιο απόφασης(2012-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ