Τρίτη 5 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ερωτήματα για τη στάση της Τουρκίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την κατάσχεση χημικών προϊόντων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή χημικών όπλων στη Συρία ανακοίνωσαν, χτες, οι τουρκικές αρχές αναφέροντας ότι τα υλικά εντοπίστηκαν σε τρία φορτηγά που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα προς τη Συρία στην περιοχή του Ρεϊχανλί. Μεταξύ των προϊόντων υπάρχει θείο και άλλες ουσίες, οι οποίες ερευνώνται από εμπειρογνώμονες του στρατού. Συνελήφθη ο ένας οδηγός καθώς οι άλλοι δύο κατάφεραν να διαφύγουν προς το συριακό έδαφος. Αν και δε δίνονται περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν, αναλυτές εκτιμούσαν ότι είναι αρκετά σημαντικό καθώς από την τουρκο-συριακή μεθόριο κινούνται Σύροι αντικαθεστωτικοί (προστατευόμενοι της Τουρκίας) και διατυπώνονται ερωτηματικά για τη στάση της Τουρκίας, που έχει προφανώς σχέση με το εν εξελίξει ενδο-ιμπεριαλιστικό «παζάρι» με πρόσχημα τα χημικά και τη Σύνοδο της Γενεύης ΙΙ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, μιλώντας στην «Γκάρντιαν» κατά την επίσκεψή του στη Σκοτία, εκτίμησε ότι «η Συρία μπορεί να εξελιχθεί σε Αφγανιστάν της ανατολικής Μεσογείου» και αυτό δεν πρόκειται «κανείς να το ανεχθεί». Ο Γκιουλ αναγνώρισε επίσης ότι υπάρχουν και ορισμένες ομάδες «που δρουν στη Συρία και έχουν ακραία χαρακτηριστικά».

Στο μεταξύ, χτες, ο επικεφαλής της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» επαναλάμβανε ότι αυτή δε θα συμμετάσχει στη «Γενεύη ΙΙ» αν δεν τεθεί εξαρχής σαφές χρονοδιάγραμμα αποχώρησης του Ασαντ από την εξουσία.

Στο πεδίο των μαχών, χτες, έγινε γνωστό ότι οι Κούρδοι πολιτοφύλακες απώθησαν από 19 πόλεις και χωριά της βορειοανατολικής Συρίας τους μισθοφόρους ισλαμιστικών οργανώσεων όπως το «Μέτωπο αλ Νούσρα» και το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» και ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος και των μεθοριακών περασμάτων προς το Ιράκ αλλά και την Τουρκία, στη συγκεκριμένη περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ