Τρίτη 5 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ
Μεγάλη στρατιωτική άσκηση στη Βαλτική

Από παλιότερες ναυτικές ασκήσεις
Από παλιότερες ναυτικές ασκήσεις
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το Σάββατο και μέχρι τις 9/11/2013, η ΝΑΤΟική άσκηση, υπό την ονομασία «Steadfast Jazz», η οποία πραγματοποιείται στην Ευρώπη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία. Η άσκηση είναι -σύμφωνα με το ΝΑΤΟ- η μεγαλύτερη από το 2006 και σε αυτή θα συμμετάσχουν περίπου 6.000 στρατιώτες, από το στρατό ξηράς, τις ειδικές δυνάμεις, την αεροπορία και το ναυτικό, με στόχο να «διασφαλίσει την ικανότητα της γρήγορης αντίδρασης» της ΝΑΤΟικής Δύναμης Απάντησης (NRF) της Συμμαχίας. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ στην άσκηση συμμετέχουν δυνάμεις και από τις 28 χώρες - μέλη του, καθώς επίσης και από τη Σουηδία, τη Φιλανδία και την Ουκρανία.

Ως «εξετάσεις» για τους διοικητές και τα αρχηγεία του ΝΑΤΟ, ώστε να αποδειχθεί ότι μπορούν να συνεργαστούν όποτε αυτό χρειαστεί, χαρακτήρισε την άσκηση ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν.

Την ίδια στιγμή, η συγκεκριμένη κίνηση έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δε στρέφεται εναντίον της. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου, την περασμένη βδομάδα, παρατηρητές της Μόσχας επρόκειτο να παρακολουθήσουν την άσκηση, ωστόσο η Ρωσία έχει εκφράσει και στο παρελθόν την ενόχλησή της για τέτοιους είδους κινήσεις του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ