Τρίτη 5 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΕΡΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επαναβεβαιώνοντας συμμαχίες

Από τη συνάντηση στη Σαουδική Αραβία
Από τη συνάντηση στη Σαουδική Αραβία
ΚΑΪΡΟ - ΡΙΑΝΤ.--

Τη δέκατη έβδομη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή από την ανάληψη των καθηκόντων του άρχισε, την Κυριακή, ο Τζον Κέρι, επιβεβαιώνοντας το μέγιστο ενδιαφέρον του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για τις εξελίξεις στην περιοχή. Ο Κέρι, κατά την πρώτη εξάωρη επίσκεψή του στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή Μούρσι, συνάντησε τον ομόλογό του Ναμπίλ Φάχμι, τον υπηρεσιακό πρόεδρο Αντλι Μανσούρ και τον επικεφαλής του αιγυπτιακού ΓΕΣ, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Υπογράμμισε τις «στρατηγικής σημασίας» αμερικανο-αιγυπτιακές σχέσεις και ότι αυτές διέπονται από «αίσθημα συνδρομής». Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν τη συνεργασία» με την υπηρεσιακή κυβέρνηση παράλληλα με τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών που θα περιλαμβάνουν τους πάντες». Ζήτησε να θεσπιστεί σύνταγμα, να τερματιστεί η βία και να γίνουν δίκαιες και διαφανείς δίκες, αλλά και να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εκπνέει στις 14 Νοέμβρη. Τόνισε, επίσης, πως ό,τι συμβαίνει στην Αίγυπτο έχει πολύ μεγάλη σημασία για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και ότι η Αίγυπτος είναι «ζωτικής σημασίας εταίρος» στην περιοχή. Τέλος, δήλωσε ότι συζητήθηκε και η αμερικανική βοήθεια προς την Αίγυπτο, αποφεύγοντας τις λεπτομέρειες.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Συρία, ο Κέρι δήλωσε ότι «στόχος είναι η πολιτική μετάβαση στη Συρία που θα δώσει στο συριακό λαό την ευκαιρία να επιλέξει, και αυτή θα γίνει χωρίς τον Ασαντ». Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της συριακής διπλωματίας που τον κατηγόρησε ότι υποσκάπτει τη σύνοδο της Γενεύης ΙΙ.

Χτες, ο Κέρι συναντήθηκε και με τον Σαουδάραβα βασιλιά και τον υπουργό Εξωτερικών Πρίγκιπα Σαούντ αλ Φαϊζάλ. Αν και κυριάρχησαν οι διαβεβαιώσεις για τις διμερείς «στρατηγικές σχέσεις», που έχουν «μεγάλη αντοχή», καθώς και για μη ύπαρξη διαφωνιών για τη Συρία, ορισμένες λεπτομέρειες έδειξαν το αντίθετο. Ο Κέρι επέμεινε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη Συρία» και ο ομόλογός του απάντησε ότι «η Σ. Αραβία αναγνωρίζει τη σημασία των διαπραγματεύσεων της Γενεύης ΙΙ» χωρίς να διευκρινίζει, όμως, αν θα συμμετάσχει τελικά και αν θα επηρεάσει σχετικά τους αντικαθεστωτικούς. Η δυσφορία παραμένει και για την «τροχιά προσέγγισης» με το Ιράν, αν και ο Κέρι δήλωνε ότι «δε θα επιτραπεί ν' αποκτήσει πυρηνικό όπλο».

Στη συνέχεια, θα μεταβεί σε Ισραήλ, Παλαιστίνη, Ιορδανία, ΗΑΕ, Αλγερία, Μαρόκο, Πολωνία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρωσο-συριακή πρόταση για περιορισμένη εκεχειρία στο Χαλέπι(2016-10-18 00:00:00.0)
Εντείνονται τα παζάρια σε Μόσχα και Γενεύη...(2016-03-24 00:00:00.0)
Πρόταση για ενδοσυριακό διάλογο και δράση κατά των τζιχαντιστών(2015-06-19 00:00:00.0)
«Σύγκλιση» στο θέμα εκδίωξης των ξένων μισθοφόρων(2014-02-13 00:00:00.0)
Προτείνει σχέδιο εκεχειρίας και ανταλλαγής αιχμαλώτων(2014-01-18 00:00:00.0)
Νέος εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών(2013-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ