Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Από τη συζήτηση στη Συνέλευση

-- Στο ξενοδοχείο «Hilton» οι εργαζόμενοι απασχολούνται με ό,τι εργασιακή σχέση υπάρχει. Πολλοί είναι εργαζόμενοι μέσω «δουλεμπορικών» εταιρειών ενοικίασης εδώ και πολλά χρόνια, με συμβάσεις μιας μέρας έως μιας βδομάδας. Μπορεί να πάνε το πρωί στη δουλειά κι επειδή αναβλήθηκε μια πτήση κι έπεσε η πληρότητα, να τους στείλουν σπίτι τους. Μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή μέσα στη μέρα το τηλέφωνο και να τους ζητηθεί να πάνε για δουλειά... Ο Κ. Παστός, μέλος του ΔΣ του συνδικάτου και συνδικαλιστής στο «Hilton», στάθηκε σε δυο παραδείγματα: Στη 48ωρη απεργία που έγινε στο ξενοδοχείο ενάντια στη μείωση των μισθών, δεν πήγε κανείς για δουλειά, ούτε από τα εργολαβικά συνεργεία. Το ξενοδοχείο άδειασε και όλοι οι εργαζόμενοι βρέθηκαν μαζί απ' έξω, αναγκάζοντας την εργοδοσία να κάνει υποχωρήσεις στις απαιτήσεις της. Ενωμένες αντέδρασαν και οι καθαρίστριες - εργολαβικές και αορίστου χρόνου - όταν η εργοδοσία επιχείρησε να αυξήσει τα δωμάτια που θα αντιστοιχούσαν στην καθεμιά, παρότι η πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου δεν τις στήριξε. «Αυτή είναι η δύναμή μας. Αυτό πρέπει να πούμε και στην απεργία: Ολοι κάτω!», κατέληξε.

-- Η Επιτροπή Νέων του συνδικάτου έχει ανασυγκροτηθεί τον τελευταίο καιρό. Στην προσέγγιση των νέων εργαζομένων, που πρέπει να μάθουν «τι είναι συνδικάτο, ΣΣΕ, οργάνωση, αγώνας», αναφέρθηκε ο Ν. Τάκας, γραμματέας του συνδικάτου και συνδικαλιστής στο καζίνο της Πάρνηθας. Ιδιαίτερη δουλειά έχει ανοίξει στις σχολές του κλάδου, στους «πρακτικάριους», στους σπουδαστές, κόντρα στα σεμινάρια των μεγαλοεπιχειρηματιών, που προσπαθούν να φουσκώσουν τα μυαλά των νέων με «λαμπρές καριέρες» στα μεγάλα ξενοδοχεία, που καλλιεργούν τον ατομισμό και κατηγορούν τα συνδικάτα και τα εργασιακά κεκτημένα για τις επιχειρήσεις που κλείνουν.

-- Ο Γ. Βλάχος, Α' αντιπρόεδρος του συνδικάτου και συνδικαλιστής στον επισιτισμό αναφέρθηκε στη δυσκολία να υπογραφεί τοπική ΣΣΕ, αφού υπάρχουν 8 εργοδοτικές ενώσεις στην Αττική. Ωστόσο, είπε, καταφέραμε για εκατοντάδες εργαζόμενους σε εστιατόρια να μην αλλάξουν προς το χειρότερο οι ατομικές τους συμβάσεις, να έρθουν σε σύγκρουση με την εργοδοσία συσπειρωμένοι στο συνδικάτο.

-- Ο Μπ. Ντότσικας, αντιπρόεδρος του συνδικάτου και συνδικαλιστής στο ξενοδοχείο «Ledra Mariott», είπε ότι η υπογραφή ΣΣΕ που να κατοχυρώνει σταθερή - πλήρη δουλειά, αμοιβές και δικαιώματα που να αναπληρώνουν τις απώλειες του προηγούμενου διαστήματος, θα κριθεί από τη συλλογική δράση. Εφερε σαν παράδειγμα την απαράδεκτη ΣΣΕ που υπέγραψε πέρυσι η Ομοσπονδία του κλάδου με μειώσεις 15%. Σε όσους χώρους δουλειάς οι εργαζόμενοι αντιστάθηκαν οργανωμένα, ταξικά, πίεσαν την εργοδοσία με απεργίες και άλλους τρόπους, οι μειώσεις ήταν πολύ μικρότερες (π.χ. «Μετροπόλιταν», «Ledra Mariott», «Ηilton», στο «Νοβοτέλ» δόθηκαν κάποια επιδόματα). «Να διδαχτούμε από τις αδυναμίες μας», είπε.

-- «Είμαι μέλος του συνδικάτου από 17 χρονών και όπως κάποτε με στήριξαν οι πρωτοπόροι συνδικαλιστές, έτσι πρέπει κι εμείς σήμερα να διαπαιδαγωγήσουμε τα νέα παιδιά, τι κατακτήσεις υπήρχαν, τι χάθηκε, τι μπορεί να κερδηθεί και πώς», είπε ο αρχιμάγειραςΝ. Φωτιάδης, καλώντας να μην παραμελούνται οι πρακτικάριοι πάνω στο φόρτο της δράσης του συνδικάτου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καθολική συμμετοχή στη διήμερη απεργία(2018-07-04 00:00:00.0)
Γενική Συνέλευση στο «Athens Ledra»(2016-06-29 00:00:00.0)
Δεν διαπραγματεύονται τα δικαιώματά τους(2011-10-26 00:00:00.0)
Αποφασίζουν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους(2011-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ