Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ
Νέες ανατροπές σε Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση

Να ενισχύσει το οπλοστάσιό της για ένα χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση επιχειρεί η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά έκθεση του ΟΟΣΑ για την «Μεταρρύθμιση των προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας». Η Εκθεση του ΟΟΣΑ έρχεται να προστεθεί στα ήδη αντιλαϊκά μέτρα που έχουν παρθεί, να βαθύνει και να πλατύνει το μέτωπο των ανατροπών, στο φόντο μάλιστα των περικοπών που επιβλήθηκαν ήδη στα προνοιακά επιδόματα, στα επιδόματα ανεργίας και αναπηρίας, συνολικά στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Πρόνοια και στην Υγεία.

Βασική αρχή της Εκθεσης είναι η διαπίστωση που κάνουν οι τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ, ότι το 50% των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων στη χώρα μας, δεν ανήκουν στο 30% του πιο φτωχού πληθυσμού - σύμφωνα πάντα με τον ορισμό της φτώχειας που δίνεται απο τους παγκόσμιους οργανισμούς του κεφαλαίου και τις αστικές κυβερνήσεις. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για μεγάλες περικοπές στον αριθμό των δικαιούχων, με το πρόσχημα πάντα ότι η προνοιακή πολιτική πρέπει να γίνει πιο «αποτελεσματική». Ο εξοβελισμός εκατοντάδων χιλιάδων δικαιούχων προνοιακών προγραμμάτων -σύμφωνα με την Εκθεση- θα πρέπει να γίνει μέσα από την «ενοποίηση» επιδομάτων και ταυτόχρονα να τεθούν «εισοδηματικά κριτήρια». Ετσι ο δικαιούχος αναπηρικού επιδόματος δε θα το λαμβάνει, αν τα εισοδήματά του ξεπερνούν το εισοδηματικό όριο που θα θέσουν. Η διαπίστωση μάλιστα στην Εκθεση ότι στη χώρα μας υπάρχει υπερβολικός αριθμός δικαιούχων αναπηρικών επιδομάτων ανοίγει το δρόμο για δραστική περικοπή τους, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για αντικατάσταση από το νέο ενιαίο επίδομα και των αναπηρικών συντάξεων.

Στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης προτείνεται η παραπέρα «ενοποίηση» Ταμείων σε τρία, και ειδικότερα, προτρέπει την υπαγωγή του ΕΤΑΑ (γιατροί, νομικοί, φαρμακοποιοί), αλλά και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (εργαζόμενοι στον Τύπο, δημοσιογράφοι) στο ΙΚΑ ή στον ΟΑΕΕ. Η «ενοποίηση» εισφορών και παροχών μέσω των οποίων θα απαλλάσσονται οι επιχειρήσεις από τμήμα των εισφορών τους είναι επίσης μια μέθοδος συρρίκνωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που αφορά βεβαίως όλους τους ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από το Ταμείο ασφάλισης. Επίσης προτείνεται η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ και των υπόλοιπων Ταμείων Υγείας που μέχρι τώρα δεν έχουν ενταχθεί, η οποία θα οδηγήσει σε παραπέρα αποψίλωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον Οργανισμό, με δεδομένο ότι η κρατική χρηματοδότηση ήδη δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες του, πολύ περισσότερο όταν με την ένταξη νέων Ταμείων ο αριθμός των ασφαλισμένων θα αυξηθεί. Τέλος, ρητή είναι η προτροπή για την «ταχύτερη δυνατή κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των Ταμείων» από τον κρατικό προϋπολογισμό, που δίνει ξεκάθαρη απάντηση για το τι θα ακολουθήσει στην Κοινωνική Ασφάλιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ