Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δικαιολογημένη αγανάκτηση

Δεν μπορεί παρά να κατανοήσει κανείς την αγανάκτηση των εκπροσώπων των γονιών για τη στάση της πλειοψηφίας των ΜΜΕ στα ζητήματα της Παιδείας. Αφορμή αποτέλεσε η πρωτοβουλία της ΑΣΓΜΕ, της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων και της ΣΕΑΑΝ να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα της Εκπαίδευσης, αυτά που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι γονείς και οι μαθητές.

Η πρωτοβουλία κυριολεκτικά «θάφτηκε» από τα ΜΜΕ που δεν εμφανίστηκαν στη συνέντευξη. Είναι τα ίδια ΜΜΕ που μιλούν για την «αγωνία των γονιών» για τις απεργίες και τα σχολεία που θα κλείσουν οι καθηγητές, που φτιάχνουν και αξιοποιούν χωρίς σεβασμό στο γονεϊκό κίνημα το «προφίλ» ενός γονιού που είναι απέναντι σε κάθε διεκδίκηση, που εξυπηρετεί την κυβερνητική προπαγάνδα... Η εικόνα που παρουσιάζουν οι φορείς των γονιών για τα σχολεία είναι η πραγματική, γι' αυτήν εκφράζεται η αγωνία των γονιών. Γιατί τα σχολεία δε θα κλείσουν από τις απεργίες αλλά από τις ελλείψεις που είναι τεράστιες και απλώνονται σε κάθε σχολική μονάδα από μία πολιτική εχθρική προς τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Για το άρθρο «Εκλογές και ρόπαλα»...

Στο χτεσινό «Ριζοσπάστη» δημοσιεύσαμε αποσπάσματα άρθρου του Μίκη Θεοδωράκη, με τίτλο «Εκλογές και ρόπαλα». Το άρθρο αναφερόταν σε μια συζήτηση που έγινε στο διάλειμμα της συναυλίας στο Ηρώδειο για τα 50 χρόνια στο τραγούδι της Μαρίας Φαραντούρη, στην οποία παρευρίσκονταν, εκτός από τον Μίκη, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Φώτης Κουβέλης και ο Αλ. Τσίπρας, καθώς και αρκετοί άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι και για την οποία η «Αυγή» και κάποιες άλλες εφημερίδες τις προηγούμενες μέρες έγραψαν, αποσιωπώντας τι ακριβώς διεμείφθη εκεί, αναδεικνύοντας ως ζήτημα ότι ο Μίκης έδωσε γραμμή να ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Στο άρθρο του ο γνωστός μουσικοσυνθέτης αναφέρεται στη συγκεκριμένη συζήτηση, αποκαθιστώντας τι ακριβώς είπε στο Ηρώδειο (θυμίζουμε ότι ανάμεσα στα άλλα είπε ότι «το ΚΚΕ είναι ο βράχος μας», ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα που αφορούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα, την κρίση και τη δράση της Χρυσής Αυγής επαναλαμβάνοντας τη θέση του για το πώς αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί από τα κόμματα, ιδιαίτερα της «αριστεράς»).

... η «Αυγούλα» και η θέση μας

Φυσικά ο Μίκης έχει γνώμες και απόψεις και τον δικό του τρόπο να τις εκφράζει. Η «Αυγή» όμως γράφει ό,τι τη συμφέρει, αν και προσπάθησε να επανορθώσει χτες δημοσιεύοντας όλο το άρθρο. Ταυτόχρονα είναι πασίγνωστο βέβαια στο λαό ότι το ΚΚΕ καταθέτει τη δική του πρόταση διεξόδου, που δεν συναντιέται με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί και στο συγκεκριμένο ζήτημα της αντιμετώπισης του φασισμού - ναζισμού και της ΧΑ, ως εγκληματικού μορφώματος βγαλμένου μέσα από τη μήτρα του καπιταλιστικού συστήματος, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα το ίδιο το εργατικό - λαϊκό κίνημα να οργανωθεί και να το αντιμετωπίσει παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολή και σχολείο. Η λαϊκή συμμαχία και ο οργανωμένος συλλογικός ιδεολογικός, πολιτικός αγώνας, με συγκεκριμένα συνθήματα και πρακτικά μέτρα, πρέπει να απομονώσει και τσακίσει το ναζιστικό τέρας. Τα πολιτικά κόμματα μπορούν, μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται στο Κοινοβούλιο, να τοποθετηθούν με τρόπο υπεύθυνο, τόσο για τη νομική, ποινική ή όποια άλλη πολιτική κ.λπ. αντιμετώπιση του ναζισμού και φασισμού, μακριά από τις ανιστόρητες θεωρίες των δύο άκρων, της ταύτισης ναζισμού - σοσιαλισμού, τις απαράδεκτες οδηγίες - αποφάσεις της ΕΕ. Η ΧΑ είναι μια δολοφονική ναζιστική οργάνωση και ως τέτοια πρέπει να καταδικαστεί και αντιμετωπιστεί από όλους.

Εις υγείαν του... επιχειρείν!

Για γενική ανασυγκρότηση του τομέα Υγείας μίλησε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης στο διήμερο συνέδριο που οργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Αθήνα.

Ιδού και οι βασικοί πυλώνες αυτής της ανασυγκρότησης: Ο ΕΟΠΥΥ θα έχει «κλειστό προϋπολογισμό» που σημαίνει ότι ο άρρωστος πρέπει να αρρωσταίνει όσο είναι και το κονδύλι που θα κόβεται στην οδό Αριστοτέλους (έδρα του υπουργείου Υγείας) και τις Βρυξέλλες (έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης).

Ο άλλος πυλώνας, η ανάληψη από την κυβέρνηση της πρωτοβουλίας να διαμορφώσει «το περιβάλλον των καθαρών κανόνων για να αναπτύσσεται το "επιχειρείν"» και το οποίο θα «προσελκύει επενδύσεις». Δηλαδή όλα εκείνα τα μέτρα που θα επεκτείνουν την εμπορευματοποίηση των ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών και θα διατηρήσουν -ή θα ενισχύσουν- την κερδοφορία του κεφαλαίου που θα δρα στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου.

Κι ύστερα η συγκυβέρνηση, όπως έκαναν όλες μέχρι τώρα, ορκίζεται στο δημόσιο σύστημα Υγείας, εννοώντας προφανώς ότι στο περιβάλλον που ονειρεύεται θα βρει την υγειά του το... «επιχειρείν».

Παγίδες στο λαϊκό κίνημα

Πολύ «αχό» σηκώνουν αυτές τις μέρες, μετά τη δολοφονία του νέου στο Κερατσίνι από τον χρυσαυγίτη μαχαιροβγάλτη, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ που προωθούν τα συμφέροντά τους, για «χάος στο οποίο οδεύει η χώρα» και από κοντά ότι «επηρεάζεται το διεθνές της κύρος». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε δήλωσή του την Πέμπτη κινδυνολόγησε για άλλη μια φορά ότι «θα πάνε χαμένες οι θυσίες που κάνει ο λαός». Είπε επί λέξει: «Το ξέρουμε όλοι ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή. Και ότι ο λαός μας υπομένει τις μεγαλύτερες θυσίες. Για να νικήσει την κρίση. Και να πετύχει την οικονομική του αναγέννηση. Δεν είναι ώρα για εσωτερικές διαμάχες. Ούτε για ένταση. Οι όποιες πολιτικές διαφωνίες λύνονται με διάλογο δημοκρατικό, όχι με διαφωνίες εμπρηστικές, ούτε με τη βία, απ' όπου και αν προέρχεται και - πολύ περισσότερο - όχι με το αίμα. Που μας διαιρεί μέσα και μας εκθέτει έξω από την Ελλάδα... Ας σεβαστεί λοιπόν ο καθένας το λαό, τους κόπους και τις θυσίες του».

Αυτό το σκεπτικό είναι πολύ βολικό για τους αστούς. Λέει, με λίγα λόγια, στους εργάτες, στα λαϊκά στρώματα, «αφού πρώτα σας αρμέξαμε», για να βγει με λιγότερες απώλειες το κεφάλαιο από την κρίση, τώρα ...«καθίστε στα αυγά σας για να μην πάει στράφι το άρμεγμα και κακοχαρακτηριστεί και η χώρα μας». Θέλουν πράγματι ένα ανύπαρκτο λαϊκό κίνημα οι ξένοι αλλά και οι ντόπιοι καπιταλιστές - επενδυτές. Αλλά η δολοφονική δράση των χρυσαυγιτών είναι εσωτερική έριδα, πολιτική διαφωνία ή επίθεση ενάντια στο κίνημα; Αυτή η προπαγάνδα με την αξιοποίηση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, που το εκμεταλλευτικό σύστημα βοήθησε να αναπτυχθεί, παίρνει μια και μόνη απάντηση. Ο κάθε εργάτης, ο κάθε τίμιος βιοπαλαιστής να σκεφτεί και να δράσει με βάση το ταξικό του συμφέρον. Ούτε τώρα, στην κρίση, ούτε πριν, στην ανάπτυξη με τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, οι εκμεταλλευτές και οι εκμεταλλευόμενοι είχαν, ούτε πρόκειται να έχουν, κοινά συμφέροντα. Δεν υποβάλλονται όλοι, αστοί και λαός, σε θυσίες. Η ευημερία που υπόσχεται ο πρωθυπουργός είναι για τους αστούς. Τα συμφέροντα είναι διαμετρικά αντίθετα. Για να ευημερήσουν οι εργάτες πρέπει να απαλλαγούν από τους εκμεταλλευτές τους.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Να εξαναγκάσει το λαϊκό κίνημα που διεκδικεί δουλειά και ζωή με δικαιώματα να σταματήσει τους αγώνες. Η δράση της Χρυσής Αυγής που χτυπά πρωτοπόρους εργάτες, στοχεύει επίσης να τρομοκρατήσει το λαϊκό κίνημα. Η απάντηση που έδωσαν και δίνουν αποφασιστικά και οργανωμένα τα ταξικά συνδικάτα, είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να απομονωθούν οι φασίστες, ώστε να μη βρίσκουν μέρος να σταθούν στις λαϊκές γειτονιές και στους χώρους δουλειάς. Το λαϊκό κίνημα δεν φοβάται, δεν τρομοκρατείται. Ταυτόχρονα όμως δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα όσων επιδιώκουν να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να φρενάρουν και να βάλουν εμπόδια στις οργανωμένες εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, ή στο άλλο μείγμα διαχείρισης, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για πιο «ανθρώπινο καπιταλισμό». Ο φασισμός, που βγαίνει από τη μήτρα του καπιταλισμού, απομονώνεται μόνο με πάλη για την κατάργηση της ίδιας της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Περί υποχρεώσεων

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ το δικαίωμα της πρόσβασης όλων των πολιτών χωρίς αποκλεισμούς στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους κατάσταση είναι αδιαπραγμάτευτο» αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Τμήμα Υγείας του κόμματος με αφορμή τα στοιχεία για τα τρία εκατομμύρια που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη και τα οποία παρουσίασε προχτές ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ κλείνει σε όλες τις πτώσεις το «δικαίωμα της πρόσβασης» δε δεσμεύεται και για τη δωρεάν πρόσβαση, ως υποχρέωση του κράτους. Διότι και τώρα ακόμα και σε αυτό το καταβαραθρωμένο δημόσιο σύστημα υγείας το «δικαίωμα της πρόσβασης» διασφαλίζεται αρκεί να μπορεί ο άρρωστος να έχει να πληρώσει για τη νοσηλεία του και τα φάρμακά του.

Ούτε και στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ -παρότι ανήγαγε τη «Δημόσια Περίθαλψη» σε «ζήτημα αξιοπρέπειας και Δημοκρατίας» ανέφερε έστω και μια φορά την υποχρέωση του κράτους για δωρεάν παροχή υπηρεσιών. «Είναι υποχρέωσή μας η άμεση επανεξέταση από μηδενική βάση όλων των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα και Θεραπευτήρια και ο λειτουργικός - θεσμικός περιορισμός του ανεξέλεγκτου μέχρι σήμερα επιχειρηματικού τομέα Υγείας , κάτι που θα δημιουργήσει σημαντική εξοικονόμηση πόρων που σήμερα κατευθύνονται στους "εθνικούς εργολάβους" της περίθαλψης» είπε ο εκπρόσωπός του.

Αλήθεια σε τι διαφέρει αυτή η υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ από τη διαμόρφωση του «περιβάλλοντος των καθαρών κανόνων για να αναπτύσσεται το "επιχειρείν"», που διακήρυξε από το ίδιο βήμα ο Αδωνις Γεωργιάδης;

Τα περί «νομιμότητας» του Βορίδη

Μιλώντας χτες στο «Βήμα fm», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης είπε μεταξύ άλλων: «Δεν υιοθετώ την αντίληψη του συνταγματικού τόξου. Τι σημαίνει; Οτι υπάρχουν τα κόμματα που είναι προσηλωμένα στο Σύνταγμα και άλλα που δεν είναι; Αυτό εννοεί το συνταγματικό τόξο; Εκεί λοιπόν θα ανοίξει μια συζήτηση για το ΚΚΕ, το οποίο απεριφράστως δηλώνει ότι στόχος είναι η ανατροπή του συγκεκριμένου αστικού Συντάγματος όταν και όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες. Είναι εντός ή εκτός συνταγματικού τόξου; Θα ανοίξουμε μια δύσκολη συζήτηση. Γι' αυτό και δεν συζητώ για τα συνταγματικά τόξα, αλλά για τα κόμματα και τις ιδεολογίες τους και να κρίνονται ως τέτοιες. Το θέμα της νομιμότητας με απασχολεί και θεωρώ ότι όλα τα κόμματα, ανεξαρτήτως του ποια προοπτική βλέπουν και αν βλέπουν επαναστατική προοπτική, έχουν ευθύνη τηρήσεως της νομιμότητας. Αυτό είναι για μένα το μέτρο της κρίσης και εκεί κατ' επανάληψη έχω στηλιτεύσει μια ολόκληρη αντίληψη της Αριστεράς, η οποία θέλει να εμφανίζεται ως ριζοσπαστική και επαναστατική δύναμη και καταλήγει να αμφισβητεί η ρητορική της τη νομιμότητα. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη; Δεν είναι νόμος στο πολίτευμά μας. Νόμος είναι ό,τι ψηφίζεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ανοίγει μια συζήτηση στην οποία κανείς οφείλει να είναι ξεκάθαρος». Ο Μ. Βορίδης, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξανανοίξει περί «συνταγματικού τόξου» και Χρυσής Αυγής, ενισχύει το θεμέλιο του συστήματος της εκμετάλλευσης, που λέει ότι «νόμος είναι το δίκιο του καπιταλιστή». Νόμος είναι να υπάρχουν άνεργοι, εξαθλιωμένοι, άνθρωποι του μόχθου που δεν μπορούν να έχουν υπηρεσίες Υγείας, δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Νόμος είναι να καρπώνεται η αστική τάξη τον πλούτο που παράγει ο λαός. Αλλά για το λαό νόμος είναι να καρπώνεται ο ίδιος τον πλούτο αφού τον παράγει ο ίδιος. Και επειδή θέλουν να εμποδίσουν ή και να σταματήσουν τους αγώνες, την ταξική πάλη, βάζουν μπροστά στο λαό την υποταγή στους άδικους νόμους τους. Ετσι νομίζουν. Και εδώ πράγματι ο λαός έχει το λόγο...

Εκτός από φασίστες είναι και γελοίοι

Το χρυσαυγίτικης κοπής site «Defencenet.gr», συνέχισε και χτες, μαζί με άλλες ιστοσελίδες του ίδιου χώρου, να διατηρεί την προβοκατόρικη ανάρτηση ότι ο δολοφόνος του 34χρονου στο Κερατσίνι, υπήρξε μέλος του ΚΚΕ πριν πάει στη Χρυσή Αυγή. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το ΚΚΕ διέψευσε ακαριαία το προβοκατόρικο κατασκεύασμα, υποχρεώνοντας άλλα site και τηλεοπτικούς σταθμούς που το αναμετέδωσαν να επανορθώσουν ή να κατεβάσουν εντελώς την ανάρτηση. Στα φασιστο-site, όμως, όπως είναι το «Defencenet» και άλλα, δεν ιδρώνει το αυτί τους. Γιατί; Επειδή οι φασίστες που τα διαχειρίζονται ή τους διοχετεύουν τις αναρτήσεις, θέλουν να δώσουν άλλοθι στο δολοφόνο και τη Χρυσή Αυγή, σαν φασιστική οργάνωση που στοχοποιεί και χτυπάει εργάτες και πρωτοπόρους αγωνιστές. Γι' αυτό το «Defencenet» φτάνει να ισχυρίζεται ακόμα και σήμερα ότι η σχέση του φονιά με τη Χρυσή Αυγή ήταν μόνο «οικονομική», ότι «όντως υπάρχει πρόγραμμα χρηματοδότησης φτωχών και απόρων έναντι προσφοράς εργασίας στο κόμμα» και ότι «από την αρχή το defencenet.gr είχε σημειώσει ότι επρόκειτο για ποδοσφαιρική διαμάχη θύτη (Ολυμπιακός) και θύματος (Παναθηναϊκός) - χάθηκε ένας άνθρωπος και με το αίμα αυτού του ανθρώπου κάποιοι σπεκουλάρουν πολιτικά». Εκτός από φασίστες και προβοκάτορες, είναι και γελοίοι.

Μ' ένα σμπάρο...

Ούτε μία ούτε δύο, οκτώ νομοθετικές ρυθμίσεις πέρασαν χτες από τη Βουλή με μια τροπολογία επί ασχέτου νομοσχεδίου. Για τα ΚΤΕΛ ήταν το νομοσχέδιο και η κυβέρνηση με μία τροπολογία έχωσε εκεί μέσα: την παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» ως το 2014, τον τρόπο που θα πληρώσουν το χαράτσι («Εισφορά αλληλεγγύης» το λέει) οι συνταξιούχοι, τη φορολογική ενημερότητα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ένα επίδομα για 8 ναρκαλιευτές σε Γράμμο και Βίτσι, τη δυνατότητα επανακατάταξης μιας ειδικής κατηγορίας «λοκατζήδων» στις Ενοπλες Δυνάμεις, τους διαχειριστικούς ελέγχους στην εκκλησία, μια ρύθμιση για όσους εξαιρούνται από τις διαθεσιμότητες, και άλλη ρύθμιση για δημοτικούς υπαλλήλους που είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού.

Συνήθως τέτοια πακέτα περνάνε στα γρήγορα όταν πρόκειται να περάσει κάποιο παράξενο ρουσφέτι, η κάποια άγρια ρύθμιση. Ετσι χώνουν μαζί και καναδυό ρυθμίσεις που αφορούν δίκαια αιτήματα, όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», για παραλλαγή...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στα σκαριά νέα επιδρομή

Η Εκθεση του ΟΟΣΑ για τη «Μεταρρύθμιση των προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας» που παραδόθηκε πριν μερικές ημέρες στο υπουργείο Εργασίας, οι «περγαμηνές» του εν λόγω φορέα που τη συνέταξε, αλλά και το ίδιο το περιεχόμενό της, δείχνει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέα επιδρομή σε ό,τι είχε απομείνει από την προνοιακή πολιτική και την Κοινωνική Ασφάλιση. Η συνταγή του άλλωστε είναι γνωστή σε δεκάδες λαούς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Κάτω από το μανδύα της «αποτελεσματικότητας» και των «μεταρρυθμίσεων» η συνταγή αυτή έφερε μεγαλύτερη φτώχεια σε πλατιά λαϊκά στρώματα, διέλυσε δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, την ίδια ώρα που ο κοινωνικός πλούτος, μέσω της «ανταγωνιστικότητας» μεταφέρθηκε σε όλο και λιγότερα χέρια.

Αυτή η συνταγή, προσαρμοσμένη στις συνθήκες της χώρας μας - και με δεδομένο ότι προτείνεται σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής κρίσης - και ενώ ήδη μέρος αυτής της συνταγής εφαρμόζεται στη χώρα μας οικειοθελώς από τις κυβερνήσεις της, με απανωτή μείωση στο λαϊκό εισόδημα και επαναλαμβανόμενες περικοπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, σε Υγεία και Πρόνοια, σερβίρεται σήμερα για αξιοποίηση από τους τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ. Η Εκθεση αξιοποιεί μάλιστα την όντως «αναποτελεσματικότητα» του μέχρι τώρα ισχύοντος συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας, τη γραφειοκρατία και την πολυδιάσπασή του, όχι βέβαια για να το βελτιώσει αλλά για να το συρρικνώσει ακόμα περισσότερο, να περικόψει παροχές βάζοντας σε όλα σχεδόν τα προγράμματα «εισοδηματικά κριτήρια», να «εξοικονομήσει πόρους» αποκλείοντας εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, δίνοντας ταυτόχρονα λίγα ψίχουλα στους πιο εξαθλιωμένους, για να μην πεθαίνουν στους δρόμους.

Η διαπίστωση της Εκθεσης ότι το 50% των δικαιούχων προνοιακών προγραμμάτων δεν ανήκει στο 30% του πιο φτωχού τμήματος του πληθυσμού, προετοιμάζει το έδαφος για άγρια περιστολή αυτών των προγραμμάτων, και εξοβελισμό απ' αυτά τουλάχιστον των μισών δικαιούχων, αφού -κατά τον ΟΟΣΑ και την κυβέρνηση-, αυτοί δε βρίσκονται στους εξαθλιωμένους. Δεν είναι δηλαδή κάτω από τη νόρμα που αυτοί ορίζουν ως φτώχεια. Εκεί ακριβώς αποβλέπει η πρόταση για «ενιαιοποίηση» των επιδομάτων, εκεί και η επιβολή σε όλους «εισοδηματικών κριτηρίων». Με τις ίδιες στατιστικές αλχημείες ετοιμάζουν επίθεση σε βάρος των αναπηρικών επιδομάτων, αφού θεωρούν υψηλά τα ποσοστά των δικαιούχων στη χώρα μας, ενώ την ίδια στιγμή αυτή η φιλολογία στρώνει το δρόμο και για αντικατάσταση των αναπηρικών συντάξεων από ένα ελάχιστο και μίζερο επίδομα.

Η ίδια «λογική» διαπνέει την Εκθεση και για την Κοινωνική Ασφάλιση, με την οποία ευθαρσώς προτείνεται η κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα Ταμεία και μέσω των ενοποιήσεων που προτείνονται σε τρία ταμεία, αλλά και των εισφορών και παροχών των ασφαλιστικών οργανισμών, οδηγούμαστε σταθερά σε συντάξεις στο ύψος των προνοιακών επιδομάτων, όπως ακριβώς έχει προβλεφθεί με την κατώτατη σύνταξη των 360 ευρώ, την οποία «εγγυάται» και το κράτος. Με μια κουβέντα, η Εκθεση «νομιμοποιεί» και στηρίζει τα ήδη αντεργατικά μέτρα που έχουν ληφθεί σε βάρος της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Ασφάλισης από τις ελληνικές κυβερνήσεις ακόμα και πριν την κρίση. Είναι ραμμένη και κομμένη στα μέτρα εμβάθυνσης αυτής της επίθεσης, ενώ οι ρίζες της βρίσκονται όχι μόνο στην πολιτική του ΟΟΣΑ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού οι βασικές της ιδέες ήδη εφαρμόζονται και διατυπώνονται καθαρά στις αποφάσεις και τη συνολική Στρατηγική της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ