Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΠΑ - «GAZPROM»
Στη Μόσχα μεταφέρθηκαν τα παζάρια

Νέα συνάντηση χτες για την τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου

Στη Μόσχα βρέθηκε χτες η διοίκηση της ΔΕΠΑ, όπου συνεχίστηκαν τα παζάρια με την «Gazprom» για την τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα. Στη χτεσινή συνάντηση αναμενόταν να παρουσιαστεί η ρωσική πρόταση για το νέο τιμολόγιο. Η ελληνική πλευρά διέρρεε ότι θα προσφύγει στη διεθνή διαιτησία, αν δεν υπάρξει συμβιβασμός μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, βασικό αίτημα της ΔΕΠΑ είναι να μειωθεί η τιμή που αγοράζει το αέριο στο μέσο όρο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, καθώς σήμερα είναι υψηλότερη κατά 20%. Με τα σημερινά δεδομένα, η «Gazprom» πουλάει κατά μέσον όρο στις χώρες της Δ. Ευρώπης το αέριο προς 390 δολ./1.000 κυβικά, έναντι 480 δολ./1.000 κυβικά στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια διαφορά 19%, την οποία διεκδικεί η ΔΕΠΑ σαν έκπτωση μέχρι τη λήξη της σύμβασης, το 2016.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένες τις συνομιλίες που είχε τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Αθήνα η πρόεδρος της ρώσικης Ανω Βουλής, τα παζάρια για την τιμή προμήθειας του ρωσικού αερίου δεν είναι καθόλου άσχετα με την πρόθεση της «Gazprom» να επανέλθει σε μελλοντικό διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, διεκδικώντας παράλληλα τους σιδηρόδρομους και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ