Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Μπροστά σε μαζικούς και αποφασιστικούς αγώνες

Μήνυμα για την ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής με τους ίδιους τους εργαζόμενους πρωταγωνιστές μέσα στους χώρους δουλειάς, με οργάνωση του αγώνα από τα κάτω, κόντρα στην πολιτική του αστικού κράτους που διαλύει Εκπαίδευση, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, Πρόνοια και δημόσιες υποδομές, έστειλαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια, πρώτη ημέρα της 48ωρης απεργίας στο δημόσιο, ενώ στον ιδιωτικό τομέα είχε προκηρυχθεί τετράωρη στάση εργασίας.

Σήμερα, δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας, η μάχη δίνεται στις γενικές συνελεύσεις των σωματείων. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καλούν σε μαζική συμμετοχή, να πλημμυρίσουν αμφιθέατρα και διάδρομοι. Η συμμετοχή στις συνελεύσεις και την απεργία είναι βασικό κριτήριο για την κλιμάκωση της πάλης. Πρέπει, ακόμα, να αποτραπούν οι προσπάθειες όσων δυνάμεων θέλουν να τις μετατρέψουν σε στείρες, τυπικές διαδικασίες. Οι εργαζόμενοι να γίνουν οι πρωταγωνιστές του αγώνα. Να πάρουν ενεργό μέρος, να μιλήσουν, να πάρουν αποφάσεις, να οργανώσουν τη συνέχεια του αγώνα τους.

Η μέχρι τώρα μάχη για την προετοιμασία της 48ωρης και των κλαδικών απεργιών στο Δημόσιο που ξεκίνησαν τις προηγούμενες μέρες, όπως και η πραγματοποίησή τους, καταγράφουν την ξεκάθαρη οργή των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική που ασκείται. Παράλληλα, όμως, γίνεται καθαρό ότι απαιτείται η ένταση των προσπαθειών για το ανέβασμα των αγωνιστικών διαθέσεων, τη μαζικότερη συμμετοχή στην πορεία κλιμάκωσης του αγώνα. Να αναδειχθεί ότι μαζί εργαζόμενοι στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα πρέπει να απαντήσουν με ενιαία λαϊκή αντεπίθεση για την αποτροπή της αντιλαϊκής επίθεσης, για μέτρα ανακούφισης του λαού, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, κυβέρνησης - πλουτοκρατίας - ΕΕ, για ένα άλλο φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης απαλλαγμένο από τα δεσμά των μονοπωλίων.

Στα νοσοκομεία


Δύσκολη ήταν η απεργία στο χώρο της Υγείας όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την επιθετικότητα της συγκυβέρνησης που εκφράζεται με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και τη σύνθλιψη των παρεχόμενων υπηρεσιών στις δημόσιες μονάδες Υγείας. Ταυτόχρονα τις πλάτες των εργαζομένων βαραίνουν τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής που τους έχουν αφαιρέσει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από τις αποδοχές τους τα τελευταία χρόνια.

Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με τη μη λήψη οργανωτικών μέτρων από τις ηγεσίες των Ομοσπονδιών και των συνδικάτων, είχαν σαν αποτέλεσμα τη μη μεγάλη συμμετοχή στην απεργία. Η δεύτερη μέρα της απεργίας πρέπει να βρει τους εργαζόμενους σε διαδικασίες συνελεύσεων, όπου θα συζητηθούν τα θέματα της μέχρι τώρα πορείας -και το σπουδαιότερο- της κλιμάκωσης των αγώνων.

Σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ, θα κάνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11.30 π.μ., με κεντρικό αίτημα τη διατήρηση και ενίσχυση των μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Η συγκέντρωση της Αθήνας

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, η οποία ολοκληρώθηκε με πορεία προς το Σύνταγμα, μετατράπηκε, ταυτόχρονα, σε βήμα καταδίκης της άνανδρης δολοφονίας στην Αμφιάλη από τους τραμπούκους της Χρυσής Αυγής.

Στη συγκέντρωση έδωσαν το «παρών» εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τους ΟΤΑ, εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ δυναμικό ήταν το μπλοκ του ΜΑΣ που καλούσε σε κοινό μέτωπο φοιτητών - μαθητών - εργατών ενάντια στα μονοπώλια. Τα συνθήματα ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο διαδέχονταν το ένα το άλλο, με τα συνθήματα ενάντια στη δράση και το ρόλο των φασιστικών ορδών της Χρυσής Αυγής, την απάντηση που πρέπει να δώσει στο δολοφονικό μακρύ χέρι του συστήματος, το μαζικό, οργανωμένο, λαϊκό κίνημα.

«Οχι σε όλες τις απολύσεις. Πάρε τη ζωή και την πάλη στα χέρια σου» ήταν το κεντρικό πανό των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, αναδεικνύοντας το πρωτεύον ζήτημα της πάλης την κρίσιμη αυτή περίοδο. Το κάλεσμα των απεργών - διαδηλωτών «Εργάτη κάνε υπόθεση δική σου, το μέλλον και τη μόρφωση που θάχει το παιδί σου», έσμιξε με το σύνθημα «Είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά». Η αξίωση «Θέλουμε σχολεία, καθηγητές, βιβλία και όχι μαθητές με τζάμπα εργασία» που φώναζαν οι διαδηλωτές για την αντεργατική πολιτική που ετοιμάζει τζάμπα εργάτες, δεν είναι άσχετη με το ρόλο οργανώσεων σαν τη Χρυσή Αυγή... «Τραμπούκοι δολοφόνοι των εργατών, είστε οι μπράβοι των αφεντικών», όπως κατήγγειλαν οι συγκεντρωμένοι.

Να απαντήσουμε με ενιαία λαϊκή αντεπίθεση

Κεντρικός ομιλητής στη χτεσινή συγκέντρωση ήταν ο Νίκος Δάρδαλης, στέλεχος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ο οποίος υπογράμμισε ανάμεσα στα άλλα: «Πολύ πριν το μνημόνιο και την κρίση, η Λευκή Βίβλος της ΕΕ τόνιζε την ανάγκη να αρθεί η μονιμότητα, να προχωρήσει η κινητικότητα και ευελιξία των εργαζομένων στο Δημόσιο, να ενισχυθεί η είσοδος των μεγάλων εταιρειών στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις κοινωνικές υπηρεσίες, στην Παιδεία και την Υγεία. Σήμερα τα μέτρα αυτά είναι μονόδρομος για την καπιταλιστική ανάπτυξη, την ανάκαμψη των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτή η πολιτική υπηρετεί τις επενδύσεις των καπιταλιστών. Τίποτα θετικό δεν μπορεί να περιμένει για τον εαυτό του ένας δημόσιος υπάλληλος, όπως και όλος ο εργαζόμενος λαός από το κράτος της ΕΕ και των μονοπωλίων...

Στην ενιαία επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ πρέπει να απαντήσουμε με ενιαία λαϊκή αντεπίθεση με συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα. Ενωμένοι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, γυναίκες, νέοι και νέες ενιαία μπορούμε να αποτρέψουμε την αντιλαϊκή επίθεση, να παλέψουμε για μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης».

Η Νίκη Χρονοπούλου, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας των Διοικητικών Υπαλλήλων στα ΑΕΙ, με σύντομο χαιρετισμό τόνισε: «Οι αγώνες μας πρέπει να συζητιούνται πλατιά και να συναποφασίζονται από τους εργαζόμενους στις Γενικές Συνελεύσεις. Πρέπει να έχουν σχέδιο, καλή προετοιμασία, μαζική συμμετοχή, συμμαχία στη βάση των κοινών μας συμφερόντων με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, κλιμάκωση όχι μόνο στη μορφή αλλά και στο περιεχόμενο, ετοιμότητα. Δε χρειαζόμαστε κίνημα που να υποτάσσεται στην κυβερνητική εναλλαγή, αλλά κίνημα που να έχει κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες σε γραμμή ρήξης και ανατροπής...».

Μετά το τέλος των ομιλιών η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πορεύτηκε συγκροτημένα προς το Σύνταγμα.

Μαζικές και μαχητικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και στην επαρχία. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Αγίας Σοφίας και ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Δράμα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Κοζάνη, Νάουσα, Κατερίνη, Σέρρες, Κιλκίς, και σε άλλες πόλεις. Στη Θεσσαλία έγιναν συγκεντρώσεις και στους τέσσερις νομούς, ενώ μαζικές ήταν οι συγκεντρώσεις και στις άλλες περιοχές της χώρας.

  • H πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ οργάνωσε συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος όπου έγιναν ομιλίες από συνδικαλιστές διάφορων κλάδων. Οι Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, που είχαν σημαντική συμμετοχή, συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια. Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία στη Βουλή, όπου οι απεργοί παρέμειναν για αρκετή ώρα πριν αποχωρήσουν.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο(2018-11-13 00:00:00.0)
Αύριο και μεθαύριο η 48ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία(2013-09-17 00:00:00.0)
Αγωνιστικές αντιδράσεις για τις απολύσεις στο Δημόσιο(2013-04-26 00:00:00.0)
Ολοι στην απεργία!(2002-05-28 00:00:00.0)
Με δεύτερη 24ωρη κατά του νέου "φτωχολόγιου"(1996-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ