Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΙ
Κανείς δεν περισσεύει

Την έλλειψη διοικητικού προσωπικού επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που ζητάει το υπουργείο Παιδείας

Ακόμη και με τους χαμηλότερους δείκτες που επέβαλε το υπουργείο Παιδείας προς τα ιδρύματα για να αξιολογήσουν τις ανάγκες τους αναδεικνύεται η έλλειψη διοικητικών υπαλλήλων σ' όλα τα ιδρύματα, επιβεβαιώνοντας ότι η διαθεσιμότητα στέλνει εκατοντάδες ανθρώπους στην ανεργία και θέτει εκτός λειτουργίας τα ιδρύματα. Η επιβεβαίωση ήρθε και κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που έκαναν χτες στα Προπύλαια ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθήνας και οι Σύλλογοι ΔΕΠ Φιλοσοφικής, Φυσικομαθηματικής και ΤΕΦΑΑ μεταφέροντας την εξής εικόνα:

Το Πανεπιστήμιο Αθήνας έχει αποστείλει το σχετικό φάκελο στο υπουργείο Παιδείας, όπου, όπως αναφέρεται, ο εξυπηρετούμενος φοιτητικός πληθυσμός του είναι 65.682, τα μέλη ΔΕΠ ανέρχονται σε 1.974 και ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων 1.316 (317 μόνιμοι και 999 ΙΔΑΧ). Σύμφωνα με την πρόσφατη αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών του πανεπιστημίου, ο απαιτούμενος αριθμός διοικητικών υπαλλήλων για την κάλυψη των αναγκών του ιδρύματος είναι 1.917. Δηλαδή, ακόμη και με τον προτεινόμενο αλγόριθμο του υπουργείου, απαιτούνται τουλάχιστον 600 επιπλέον διοικητικοί υπάλληλοι, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των πανεπιστημίων, νευραλγικές θέσεις σε: 3 Γενικές και 3 Ανεξάρτητες Διευθύνσεις του Πανεπιστημίου. 40 Γραμματείες Σχολών και Τμημάτων. 32 βιβλιοθήκες ενοποιημένες σε 8 μεγάλες κεντρικές. 66 κλινικές μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. 174 Εργαστήρια, 18 Μουσεία και στη φοιτητική μέριμνα.

Στη Σχολή Θετικών Επιστημών, εργαστήρια και βιβλιοθήκες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη δουλειά των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς από τους 125 οι 92 είναι χρεωμένοι με διδακτικό έργο (υποστήριξη εργαστηρίων, συντήρηση και λειτουργία οργάνων, προετοιμασία αντιδραστηρίων). Στα Τμήματα Χημείας και Βιολογίας 27 μαθήματα υποστηρίζονται από διοικητικούς υπαλλήλους και 28 μαθήματα στο Τμήμα Γεωλογίας.

Αν προχωρήσει η διαθεσιμότητα θα κλείσουν τα ιδρύματα, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Πελεγρίνης. Για τις ευθύνες των διοικήσεων των ιδρυμάτων και των συνδικαλιστικών φορέων που έβαλαν πλάτη για να περάσουν τα μέτρα και ξεπουλάνε τους αγώνες σε μια νύχτα μίλησε ο Μιχάλης Μαστοράκης, εκπρόσωπος του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, επισημαίνοντας ότι απολύουν τον εργαζόμενο από τη φοιτητική μέριμνα, τη βιβλιοθήκη, τα εστιατόρια γιατί τα κλείνουν για να βγουν κερδισμένοι οι εργολάβοι που θα πατήσουν πιο γερά τα πόδια τους μέσα στα πανεπιστήμια.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο Πολυτεχνείο στην Πατησίων στις 8 μ.μ., ενώ διοικητικοί συνεχίζουν σε πολλά ιδρύματα απεργιακές κινητοποιήσεις.

Απαιτούνται 2.500 προσλήψεις σύμφωνα με τους πρυτάνεις

Κατάργηση της διαθεσιμότητας ζητούν οι πρυτάνεις σε ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσαν μετά τη σύνοδό τους. Οπως σημειώνουν, «τα δεδομένα που έχουν καταθέσει τα Πανεπιστήμια στο ΥΠΑΙΘ μετά από αξιολόγηση της λειτουργικής κάλυψης των αναγκών τους δείχνουν όχι πλεόνασμα αλλά σοβαρά ελλείμματα. Οι θέσεις των διοικητικών υπαλλήλων στα Ιδρύματα υπολείπονται των αναγκαίων κατά δυόμισι χιλιάδες». Η Σύνοδος ζητά «την κατάργηση της διαθεσιμότητας, ώστε να παραμείνουν ανοικτά τα Ιδρύματα» και καλεί τα όργανα διοίκησης να οργανώσουν εκδηλώσεις ενημέρωσης για το θέμα την Παρασκευή και τη Δευτέρα.

Επιπλέον, η Σύνοδος εκφράζει την αδυναμία των διοικήσεων των Πανεπιστημίων να καταρτίσουν ενδεικτικό προϋπολογισμό για το 2014, μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος, όπως ζητά το υπουργείο Παιδείας. Τέλος, ζητά τον άμεσο διορισμό 402 μελών ΔΕΠ που έχει ανακοινωθεί από τον Αύγουστο και τη χορήγηση επιπλέον πιστώσεων του ΠΔ 407/80.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
48ωρη απεργία τις ερχόμενες Τρίτη και Τετάρτη(2014-05-10 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στις διαθεσιμότητες/απολύσεις(2013-11-05 00:00:00.0)
Μετά τις απολύσεις τούς στέλνει και τον εισαγγελέα(2013-09-28 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις(2013-09-17 00:00:00.0)
Δεν υπάρχουν περιθώρια για διαθεσιμότητες διοικητικών υπαλλήλων(2013-08-29 00:00:00.0)
Να μη γίνουν οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης(2012-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ