Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΓΚΛΗΤΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Δεν υπάρχουν περιθώρια για διαθεσιμότητες διοικητικών υπαλλήλων

Κατηγορηματικά αντίθετα είναι τα πανεπιστήμια στο ενδεχόμενο να χάσουν διοικητικούς υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Η μια μετά την άλλη συνεδριάζουν οι Σύγκλητοι και εκδίδουν σχετικές ανακοινώσεις και ψηφίσματα, ενώ για το θέμα συνεδριάζουν και οι πρυτάνεις.

Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε περαιτέρω δυσμενούς εξέλιξης, μπροστά στην επαπειλούμενη διαθεσιμότητα δηλώνει ότι βρίσκεται η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σε ψήφισμα που εξέδωσε χτες, λέει ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δε διαθέτει πλεονάζον προσωπικό που θα μπορούσε να τεθεί σε διαθεσιμότητα και προσθέτει ότι «μόνο την τελευταία τριετία ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων έχει μειωθεί κατά 10%, ενώ ο αριθμός των καθηγητών έχει αυξηθεί κατά 10% και των ενεργών φοιτητών σχεδόν κατά 20%. Επιπρόσθετα, για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 το ΥΠΑΙΘ αύξησε τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών στο Πανεπιστήμιό μας κατά 20%». Τέλος, σημειώνει πως «η στέρηση έστω και ενός μέλους του προσωπικού μέσω διαθεσιμότητας θα έχει μη αναστρέψιμες αρνητικές συνέπειες για την εύρυθμη λειτουργία όχι μόνο των διοικητικών υπηρεσιών, αλλά και της όλης εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας που συντελείται στο Πανεπιστήμιο».

Αντίστοιχα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθήνας λέει πως «αδυνατεί να παρακολουθήσει τη λογική και τη σκοπιμότητα τέτοιων οριζόντιων μέτρων παραμονές της ανακοίνωσης των νέων επιτυχόντων στα ΑΕΙ. Είναι σαφές ότι μία τέτοια ενέργεια αναπόφευκτα υπονομεύει με πρωτόγνωρο τρόπο την αναγκαία υποστήριξη των σπουδών των φοιτητών και φοιτητριών για τα επόμενα χρόνια», καταλήγει.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης σε ανάλογο ψήφισμα σημειώνει ότι «την προηγούμενη πενταετία αποχώρησαν 85 υπάλληλοι και την επόμενη πενταετία πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί τουλάχιστον το 10% του συνόλου των Μονίμων Υπαλλήλων του». Παράλληλα, προσθέτει ότι ποσοστό άνω του 20% των εργαζομένων του ιδρύματος (μόνιμων και ΙΔΑΧ) καλύπτει τα κενά που δημιουργεί ο ελάχιστος αριθμός Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) του Ιδρύματος. Και τονίζει ότι «οποιαδήποτε απομάκρυνση μέσω διαθεσιμότητας Μόνιμων Υπαλλήλων και ΙΔΑΧ θα είχε ανεπίτρεπτα αρνητικές συνέπειες στη διοικητική/γραμματειακή υποστήριξη και κατ' επέκταση στην εκπαίδευση και την έρευνα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ