Είτε με «εκκαθάριση εν λειτουργία», είτε με ακαριαίο λουκέτο, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τους εργαζόμενους και το λαό
Η ΛΑΡΚΟ, μια στρατηγικής σημασίας επιχείριση, οδηγείται σε ιδιωτικοποίηση ή λουκέτο ενώ θα μπορούσε κάτω από άλλη εξουσία να συμβάλλει στην ανάπτυξη υπέρ του λαού και στην κάλυψη σύγχρονων αναγκών του |
Σύμφωνα με αυτό, η τρόικα απορρίπτει το σχέδιο για «εκκαθάριση εν λειτουργία» των αμυντικών συστημάτων και ζητάει ακαριαίο λουκέτο σε όλες τις επιχειρήσεις και τη ΛΑΡΚΟ, με απόλυση όλων των εργαζόμενων και μάλιστα χωρίς αποζημιώσεις, προκειμένου το ζήτημα να διευθετηθεί με «μηδενική δημοσιονομική επίπτωση». Συγκεκριμένα, γράφει ότι «το ενδεχόμενο κλεισίματος/ρευστοποίησης πρέπει να εξεταστεί για τις τρεις εταιρείες» και ότι «οιαδήποτε ρευστοποίηση δεν πρέπει να έχει ως προϋπόθεση τις αποζημιώσεις που αφορούν τις μη νομικές υποχρεώσεις ή την μετακίνηση του εργατικού δυναμικού».
Για τη ΛΑΡΚΟ, η τρόικα προτείνει στην κυβέρνηση είτε να πουλήσει την εταιρεία και να περιμένει από τον αγοραστή να αποπληρώσει τις κρατικές ενισχύσεις, είτε να πουλήσει ξεχωριστά τις εγκαταστάσεις σε Αγιο Ιωάννη και Λάρυμνα, μαζί με τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης. Για τα ΕΑΣ, η τρόικα προτείνει να προχωρήσουν σε πλήρη και άμεση εκκαθάριση και για την ΕΛΒΟ υποστηρίζει ότι η πιο ρεαλιστική λύση είναι να πτωχεύσει αμέσως.
Με «μπαμπούλα» τις προτάσεις της τρόικας, η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να πείσει τους εργαζόμενους να συναινέσουν στη σφαγή τους, με τον τρόπο που αυτή προτείνει. Στην ίδια προπαγάνδα, η κυβέρνηση εντάσσει και τις απειλές της επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν ότι τα ΕΑΣ πρέπει να κλείσουν, διαφορετικά θα πρέπει να επιστραφούν κονδύλια ύψους 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία η ΕΕ υπολογίζει σαν «κρατικές ενισχύσεις», για την περίοδο 2004 - 2012.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται να δίνει τάχα μάχη απέναντι στην τρόικα για να μην επιλεγεί το ακαριαίο λουκέτο. Μ' αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να κρύψει ότι και οι δικές της προτάσεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν ύστερα από συζητήσεις με την τρόικα, οδηγούν σε παρόμοια αρνητικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους στην Αμυντική Βιομηχανία και το λαό, αφού χτυπάει στην καρδία της την αμυντική ικανότητα της χώρας και οδηγεί μια στρατηγικής σημασίας επιχείριση, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, σε λουκέτο ή στα μονοπώλια.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η «εκκαθάριση εν λειτουργία» προβλέπει κλείσιμο ή πώληση τμημάτων των ΕΑΣ, ενώ δεν αποκλείεται η τελική επιλογή του εκκαθαριστή να είναι η πτώχευση όλων των παραπάνω επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα:
Στις εξελίξεις αναφέρθηκε χτες ο Γ. Στουρνάρας, μετά από σύσκεψη στην οποία συμμετείχε με τον πρωθυπουργό, ενόψει της ΔΕΘ. Κατά δήλωσή του, «προσπαθούμε να πείσουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την τρόικα ότι αυτό που προτείνουμε εμείς, δηλαδή η εκκαθάριση εν λειτουργία σε ένα βάθος πέντε ετών αφήνει μεγαλύτερη αξία στο Δημόσιο απ' ό,τι η πτώχευση».
Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και της αναπληρώτριας υπουργού Αμυνας Φ. Γεννηματά χτες στη Βουλή. Είπε ότι η κυβέρνηση «έχει μία σταθερή θέση υπεράσπισης της γραμμής της, που ήταν εξαρχής η αναδιάρθρωση της εταιρείας σε λειτουργία» και συμπλήρωσε με νόημα ότι «κανείς δεν λέει πως αυτό δεν είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα, γιατί θα πρέπει να σταματήσουμε να επιβαρύνουμε τον Ελληνα φορολογούμενο πολίτη και να μη ρίχνουμε κροκοδείλια δάκρυα».
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Σπ. Χαλβατζής είπε μεταξύ άλλων: «Εμείς πάντα υποστηρίζαμε ότι τα "Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα", η ΕΒΟ, η ΕΑΒ, η ΠΥΡΚΑΛ, όλες αυτές οι επιχειρήσεις της Αμυντικής Βιομηχανίας, που είναι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, σε συνεργασία με τα ναυπηγεία, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης της χώρας, στην ανάπτυξη της βιομηχανίας. Βεβαίως, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια άλλη πολιτική, με μια άλλη προοπτική, με μια άλλη εξουσία.
Ολη αυτή η θεωρία, ότι η τρόικα τα επιβάλλει, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Είναι η πολιτική, και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι η πολιτική της ΕΕ των μονοπωλίων, η πολιτική του ΝΑΤΟ, που οδήγησαν και αυτές τις βιομηχανίες στη διάλυση, στην ιδιωτικοποίηση, στην προσπάθεια να μην μπορεί σήμερα να παραγάγει η χώρα μας ούτε φυσίγγια. Καταγγέλλουμε αυτή την πολιτική που διέλυσε την Αμυντική Βιομηχανία, που στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά και αδυνατίζει σημαντικά την αμυντική ικανότητα της χώρας».
Τα ιδεολογήματα περί «υποτέλειας» επανέφερε στην ίδια συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής, λέγοντας ότι «η χώρα προκαλείται και προσβάλλεται με τον τρόπο που επιχειρεί η τρόικα να επιβάλει τις επιταγές της» και αναρωτώμενος «...τι θέλει η τρόικα να καταλύσει τα πάντα, να παραδοθούμε άνευ όρων;».
Στα σκάνδαλα επέρριψε τις ευθύνες για την οικονομική κατάσταση των ΕΑΣ ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γ. Νταβρής, δικαιολογώντας έμμεσα τις επιλογές κυβέρνησης - τρόικας.