Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θολώνει τα νερά η κυβέρνηση

Οι δηλώσεις κυβερνητικών εκπροσώπων του τύπου «κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικών σταθμών», με αφορμή την πρόσθετη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ανακοινώθηκε τη βδομάδα που πέρασε, είναι στάχτη στα μάτια των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών. Η πραγματικότητα είναι ότι χιλιάδες νέα ζευγάρια βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού τα παιδιά τους θα μείνουν για άλλη μια χρονιά εκτός παιδικών σταθμών. Αυτό που έγινε και για το οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση είναι πως βρέθηκαν χρήματα για να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ περίπου 70.000 βρέφη και νήπια που πληρούν τα κριτήρια της μοριοδότησης και μόνον αυτά.

Αυτό σημαίνει πως:

  • Χιλιάδες άλλα παιδιά που οι γονείς τους είναι δημόσιοι ή δημοτικοί υπάλληλοι αποκλείστηκαν, αφού δεν είχαν καν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση.
  • Χιλιάδες παιδιά που η οικογένειά τους είχε εισόδημα από 30.000 ευρώ και πάνω αποκλείστηκαν, αφού οι γονείς τους δεν είχαν δικαίωμα για υποβολή αίτησης. Τι θα γίνει με αυτά τα παιδιά;
  • Είναι άγνωστος ο αριθμός των λαϊκών οικογενειών που αποκλείστηκαν από το ΕΣΠΑ επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια μοριοδότησης, καθώς και εκείνα που οι γονείς τους δεν έκαναν καθόλου αίτηση στο ΕΣΠΑ, που προσδοκούν μια θέση για τα παιδιά τους σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν με την επιβολή τροφείων. Και αυτή τη στιγμή, μια μέρα πριν το «άνοιγμα» των σταθμών, τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη, υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν ούτε προσωπικό, ούτε χρήματα για να λειτουργήσουν τους σταθμούς.

Για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος του προβλήματος, παραθέτουμε ένα παράδειγμα. Υπάρχει δήμος στην Αττική που έχει δεχτεί από τον περασμένο Μάη πάνω από 300 αιτήσεις για εγγραφές σε παιδικούς σταθμούς, αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα του συγκεκριμένου δήμου. Από αυτές τις αιτήσεις οι 50 καλύφθηκαν από το ΕΣΠΑ και θα πάνε σε ιδιωτικούς και δημοτικούς σταθμούς. Ετσι, μένουν 250 παιδιά και οι οικογένειές τους «στον αέρα». Εάν αναλογιστεί κανείς ότι αυτό δεν είναι μεμονωμένο γεγονός αλλά γενικευμένο, μπορεί να αντιληφθεί εύκολα πόσο πιο μεγάλο είναι το πρόβλημα για τα νέα ζευγάρια.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) έχει δεσμευτεί πως θα συμμετάσχει στη διαδικασία της αξιολόγησης δομών, υπηρεσιών και προσωπικού των δήμων. Αυτό σημαίνει πως από την αξιολόγηση θα προκύψει αριθμός εργαζομένων που θα οδηγηθούν σε απόλυση, καθώς και δομές (όπως προνοιακές που συμπεριλαμβάνουν τους παιδικούς σταθμούς) που θα κλείσουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει με τις άσφαιρες θριαμβολογίες.


Κ.Πασ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παιχνίδια στις πλάτες λαϊκών οικογενειών(2017-09-22 00:00:00.0)
Καλεί σε κοινή δράση τους γονείς για τους παιδικούς σταθμούς(2016-09-22 00:00:00.0)
Η απαράδεκτη «μοριοδότηση» και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί(2014-08-20 00:00:00.0)
Η «μοριοδότηση» και οι παιδικοί σταθμοί(2013-08-17 00:00:00.0)
Οξύνεται το αδιέξοδο για τις λαϊκές οικογένειες(2012-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ