Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2013 - αριθ. φύλλου: 11639

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Η όραση
μέσα
από τα μάτια εκείνων που δεν έβλεπαν

Στην Ινδία, υπάρχουν τουλάχιστον 400.000 φτωχά τυφλά παιδιά, από τα οποία το 60% πεθαίνουν μέσα στον πρώτο χρόνο της τύφλωσής τους. Λιγότερα από το 10% πηγαίνουν σχολείο και για τα κορίτσια τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Κι όμως, το 40% των περιπτώσεων τύφλωσης παιδιών, είτε θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, είτε είναι ιάσιμες. Γεννήθηκαν όμως στον καπιταλισμό και μάλιστα στην ινδική εκδοχή του, που συνδυάζεται με κατοίκηση του 70% του πληθυσμού σε χωριά, όπου η πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και όταν παρέχεται δεν είναι πρακτικά εφικτή, τουλάχιστον για τους φτωχούς.


ΣΕΛ.  9


ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ναρκοπέδιο ο δρόμος των νέων ζευγαριών

Σε ναρκοπέδιο έχουν μετατρέψει το δρόμο των νέων ζευγαριών για τη δημιουργία της δικής τους οικογένειας η ανεργία και τα ποσοστά της ιδιαίτερα στη νεολαία, η ανασφάλεια και η δουλειά με ημερομηνία λήξης, οι μισθοί που δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζομένων, πόσο μάλλον των οικογενειών τους. Στο φόντο αυτό, η δημιουργία οικογένειας αναβάλλεται...


ΣΕΛ.  16
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Επικίνδυνα αλλά και προσοδοφόρα

Ο ευαίσθητος τομέας των συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία είναι σκευάσματα που προσομοιάζουν αρκετά με τα φάρμακα, βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών που τα παρασκευάζουν και δρουν χωρίς κανένα πλαίσιο. Ενώ αυτά πρέπει να διατίθενται μόνο στα φαρμακεία, υπερισχύει ο νόμος της «ελεύθερης» αγοράς και γι' αυτό βρίσκονται σε καταστήματα, μπακάλικα, γυμναστήρια, καταστήματα βιολογικών προϊόντων κ.λπ.


ΣΕΛ.  7  -  8
Αναζητώντας την Ιθάκη... πορεία αγώνων

Οι φορείς ιστορικής μνήμης Μακρονήσου, Αη Στράτη, Γυάρου παρουσιάζουν στις 16 Σεπτέμβρη, το τελευταίο λεύκωμα του Γιώργου Φαρσακίδη «Αναζητώντας την Ιθάκη ... πορεία ζωής... », στον προαύλιο χώρο των Μουσείων Μακρονήσου και Αη Στράτη (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο) στις 7.30 μ.μ.


ΣΕΛ.  3
Το βιβλίο ως έργο Τέχνης

Από το Παρίσι στη Λέσβο και από εκεί στην Αθήνα, στο Βυζαντινό Μουσείο, η συλλογή του Τεριάντ με τα βιβλία - εικαστικά γεγονότα διά χειρός μεγάλων καλλιτεχνών, μας «συστήνει» ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα του 20ού αιώνα.


ΣΕΛ.  4   -   5

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ