Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ
Ανεβαίνει σταθερά ο «πυρετός» για την Ενέργεια

Παράλληλες ανακοινώσεις στις τρεις χώρες αναφορικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες

Στα τέλη Σεπτέμβρη περιμένει η Κύπρος να ανάψει η φλόγα στην πλατφόρμα του «Αφροδίτη»
Στα τέλη Σεπτέμβρη περιμένει η Κύπρος να ανάψει η φλόγα στην πλατφόρμα του «Αφροδίτη»
Ανεβαίνει ο ενεργειακός πυρετός στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με τις χώρες της περιοχής να ανταγωνίζονται για τους δρόμους και τις πηγές Ενέργειας, πολλαπλασιάζοντας τις εστίες της έντασης. Μετά τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι επίκειται το Σεπτέμβρη η επικύρωση από τη Βουλή των συμβάσεων παραχώρησης για τα οικόπεδα στον Πατραϊκό και τα Γιάννενα, η καναδική πετρελαϊκή «Marsa Energy» ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει έρευνες υδρογονανθράκων στη χερσόνησο της Καλλίπολης, στο ευρωπαϊκό κομμάτι της Τουρκίας, φιλοδοξώντας να ανακαλύψει αποθέματα φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το μερίδιό της στο οικόπεδο «Ορτακόι», στη συγκεκριμένη περιοχή, έφτανε αρχικά το 45% και πλέον αγγίζει το 100%. Το Γενάρη του 2011, είχε προηγηθεί γεώτρηση η οποία οδήγησε στην ανακάλυψη ποσοτήτων αερίου. Στη συνέχεια έγιναν πιο εκτεταμένες σεισμικές έρευνες και μια ακόμα επιτυχημένη γεώτρηση. Το Δεκέμβρη του 2012, το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας επέκτεινε την άδεια ερευνών της «Marsa» για τρία ακόμη χρόνια, ως το Νοέμβρη του 2015. Στόχος για το φετινό έτος είναι η διεξαγωγή γεώτρησης, καθώς και η περισυλλογή τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων και η εγκατάσταση δοκιμαστικής μονάδας παραγωγής.

Στον αντίποδα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, ανακοίνωσε ότι το νεοαποκτηθέν υπερσύγχρονο σκάφος της κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ ολοκλήρωσε τις υποθαλάσσιες σεισμικές έρευνες στο νότιο τμήμα της Τουρκίας, εντός των χωρικών της υδάτων, χωρίς να ανακαλύψει κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Οι έρευνες έγιναν στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Τουρκία και στα Κατεχόμενα, σε έκταση 10.500 χλμ. Το σεισμογραφικό κόστισε γύρω στα 130 εκατ. δολάρια και μπορεί να διεξάγει δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας, Τουρισμού και Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπη, στα μέσα Σεπτέμβρη αναμένεται να γίνει στο τεμάχιο 12 το άναμμα φλόγας από το κυπριακό φυσικό αέριο, προκειμένου να ελεγχθεί η πίεση και ποιότητά του. Για την επιβεβαιωτική γεώτρηση, ο ίδιος είπε πως ελπίζει τα αποτελέσματα να είναι έτοιμα στα μέσα Σεπτέμβρη. Μιλώντας στους απόδημους, ο Γ. Λακκοτρύπης είπε για τα οικόπεδα 2, 3 και 9, για τα οποία αδειοδοτήθηκε η ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/KOGAS ότι θα αρχίσει στις αρχές Σεπτέμβρη τις σεισμικές έρευνες, με τις ερευνητικές γεωτρήσεις να αναμένονται το δ' τρίμηνο του 2014.

Για τα τεμάχια 10 και 11, που είναι αδειοδοτημένα στη γαλλική «Τotal», είπε ότι ο γαλλικός κολοσσός έχει ήδη αρχίσει τις σεισμικές έρευνες, προσθέτοντας ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν το β' τρίμηνο του 2015. Πρόσθεσε όμως ότι η «Total» θα ψάξει πρώτα πετρέλαιο στο τεμάχιο 10 και μετά για φυσικό αέριο, επειδή «όταν βρεις πετρέλαιο, σημαίνει ότι όλο το σύστημα της λεκάνης της Λεβαντίνης έχει πετρέλαιο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ