Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Κόντρα για το μείγμα της διαχείρισης μέσω Γαλλίας

Σημάδια ανάκαμψης βλέπουν τα επιτελεία στην αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών στη Γερμανία

Με ευχαρίστηση -όπως άλλωστε αναμενόταν- υποδέχτηκε η Γαλλία την έκθεση του ΔΝΤ που συστήνει να χαλαρώσει την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική της, σε αντίθεση με το μείγμα της διαχείρισης της κρίσης που κυριαρχεί προς το παρόν στην Ευρωζώνη.

Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, δηλώνει ότι «συμφωνεί πλήρως με την ανάγκη να δοθεί εφεξής μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ανάπτυξη, πράγμα που επιτυγχάνεται μέσω ενός λελογισμένου ρυθμού προσαρμογής των δημοσίων χρηματοοικονομικών και την εφαρμογή φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα». Δηλαδή, χωρίς να αμφισβητεί τη λιτότητα για το λαό και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, συμφωνεί ότι πρέπει να διοχετευτεί χρήμα στις επιχειρήσεις, με χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων.

Στην ετήσια έκθεσή του για τη γαλλική οικονομία, το ΔΝΤ συμβούλευε τη Γαλλία να εστιάσει περισσότερο στις μειώσεις των δημοσίων δαπανών, που σημαίνει νέες περικοπές για το λαό. Αξιοποιώντας την κόντρα ΔΝΤ - Γερμανίας για να προωθήσει τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων, ο Π. Μοσκοβισί είπε ότι «αφότου εξελέγη ο Φ. Ολάντ στην προεδρία, η Γαλλία δεν έχει σταματήσει να ζητεί έναν επαναπροσανατολισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής υπέρ της ανάπτυξης και κατά των γενικευμένων πολιτικών λιτότητας».

Σε ό,τι αφορά την Γερμανία, οι βιομηχανικές παραγγελίες σημείωσαν τον Ιούνη την υψηλότερη αύξηση των οκτώ τελευταίων μηνών, κατά 3,8% έναντι του Μάη, όταν είχαν υποχωρήσει κατά 0,5%. Κατά 20,2% αυξήθηκαν οι παραγγελίες από χώρες - μέλη της Ευρωζώνης, γεγονός που παρουσιάζεται σαν σημάδι ανάκαμψης της οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ