Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΚΟ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε τους γιατρούς και νοσηλευτές του ΔΣΕ

Μνήμες και διδάγματα για το σήμερα, στην εκδήλωση που έγινε την Κυριακή στο Βαθύ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στη Σάμο
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στη Σάμο
Τους αντάρτες επαναστάτες γιατρούς και νοσηλευτές, που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στο Δημοκρατικό Στρατό Σάμου, φθάνοντας οι περισσότεροι στην υπέρτατη θυσία, τίμησε η ΚΟΒ Υγείας της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ, την Κυριακή 4 Αυγούστου, στην πρωτεύουσα του νησιού, το Βαθύ, στο Δημοτικό Κήπο. Η εκδήλωση λιτή, περιεκτική, με αναφορά στην ιστορία του επαναστατικού κινήματος στη Σάμο, συνδεδεμένη με τις σύγχρονες απαιτήσεις της λαϊκής πάλης, έδωσε γνώση, πρόβαλε συμπεράσματα και προσδιόριζε τα καθήκοντα τού σήμερα.

Την εκδήλωση άνοιξε η γραμματέας της ΚΟΒ Υγείας και μέλος της ΤΕ Σάμου Γεωργία Φτυνογιάννη. Τόνισε την ανάγκη να γίνει το παράδειγμα των υγειονομικών του ΔΣΕ πυξίδα του κινήματος στο χώρο της Υγείας, ιδιαίτερα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, στην πάλη για την ανατροπή της πολιτικής που μετατρέπει το δημόσιο αγαθό της περίθαλψης σε εμπόρευμα, αλλά και για να μη μείνει κανείς σήμερα χωρίς ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Χαιρετισμό εκ μέρους της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ απηύθυνε ο γραμματέας της Νίκος Σορόκος, μεταφέροντας στους συγκεντρωμένους την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την έξοδο από την κρίση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, με αποδέσμευση από την ΕΕ και κάθε λυκοσυμμαχία, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας, για αλλαγή τάξης στην εξουσία.

Στην ομιλία του κάλεσε το λαό του νησιού να απομονώσει τους ναζί της Χρυσής Αυγής, που με αφορμή και την επέτειο της 6ης Αυγούστου (Ναυμαχία της Σάμου, 6/8/1824), επιχειρούν να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση του λαού με την παρουσία βουλευτή τους στις εκδηλώσεις. Κάλεσε επίσης το δήμαρχο και τους εκπροσώπους φορέων του νησιού να μη δεχθούν οποιαδήποτε συνάντηση με το βουλευτή του φασιστικού μορφώματος.

Πλούσια σε στοιχεία για τη δράση του ΔΣ Σάμου και ιδιαίτερα των ανταρτών γιατρών και νοσηλευτών, ήταν η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης από τον Σταμάτη Φιλιππή, μέλος του γραφείου της ΤΕ Σάμου και μέλος της ΚΟΒ Υγείας. Αναφέρθηκε στη δράση και την ηρωική συνεισφορά των γιατρών Γιακουμή Βασιλείου από τα Κοντακέικα Σάμου και Σαράντου Καρούτσου από τις Ράχες Ικαρίας, των νοσηλευτών Ρουμελιώτη, Καμπουρομύτη και Κοτρωνιά, καθώς και γιατρών από τη Σάμο και την Ικαρία, που όταν κλήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, το έκαναν παραμερίζοντας τους κινδύνους και βάζοντας πάνω απ' όλα τον ανθρωπισμό και το χρέος του επιστήμονα απέναντι στο συνάνθρωπό του. Η εκδήλωση έκλεισε με απαγγελία ποιημάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ